logo


Μετά το Τοπικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διονύσου το θέμα που ταλαιπωρεί τους τελευταίους δυο μήνες την τοπική κοινωνία της Σταμάτας, σχετικά με την εγκατάσταση αντλιοστασίου ακαθάρτων σε δημοτικό χώρο, δίπλα σε ρέμα, λίγα μόλις μέτρα από την Προκόνησο, την Αμυγδαλέζα, τον Εύξεινο Πόντο, την κεντρική πλατεία και τη νέα εκκλησία της περιοχής.

Η απόφαση δεν ξένισε κανέναν: Παρά τις ισχυρές αντιδράσεις των κατοίκων- «θέλουμε την αποχέτευση, αλλά να πάει αλλού το αντλιοστάσιο» -που μάλιστα είχαν συγκεντρώσει πάνω από 300 υπογραφές ενώ πολλοί από αυτούς παρίσταντο στη συνεδρίαση, η απόφαση για δωρεάν παραχώρηση στην ΕΥΔΑΠ τμήματος του δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή, πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σταμάτας, που μόλις προ ολίγων ημερών ήταν αντίθετος στη δωρεάν παραχώρηση του χώρου!

«Στημένη απόφαση»

Πολλοί από τους παρισταμένους εντούτοις μιλούσαν για στημένη απόφαση: Όπως είχε επισημάνει η Οδός Διονύσου, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε οριστεί για την Παρασκευή  21 Ιουνίου το μεσημέρι, ακριβώς παραμονή εορταστικού τριήμερου, με αποτέλεσμα πολλοί αιρετοί να απουσιάζουν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως παρά τις σχετικές καταγγελίες πολλών δημοτικών συμβούλων, ουδείς από τη Διοίκηση έδωσε την παραμικρή εξήγηση για τους λόγους που επέβαλαν την εσπευσμένη και κατ΄ εξαίρεση μεσημεριάτικη συνεδρίαση, κατά παράβαση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος Α. Πασιπουλαρίδης.

Επί της ουσίας

Ισχυρές ήταν οι αντιρρήσεις των συμβούλων της μειοψηφίας- πλην της Συμμαχίας για τον Πολίτη, που εξαρχής είχε ταχθεί υπέρ της αναγκαιότητας κατασκευής του αντλιοστασίου.

Οι αντιρρήσεις εστιάστηκαν στη χωροθέτηση, αλλά και στη δωρεάν παραχώρηση δημοτικού ακινήτου στην ΕΥΔΑΠ για την εγκατάστασή του,  με τη Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση να επισημαίνει πως είναι από τα λίγα θέματα που η πλειονότητα της τοπικής κοινωνίας βρίσκεται απέναντι από τη Διοίκηση, παρόλο που πρόκειται για την κατασκευή βελτιωτικού έργου.

Από την πλευρά της η Αγγ. Πέππα, ντόπια δ.σ. της μείζονος μειοψηφίας, έθεσε σειρά ερωτημάτων, αναφορικά και με το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο αλλά και με τη δρομολόγηση του έργου της αποχέτευσης στη Σταμάτα: «Γιατί μένει εκτός αποχετευτικού σχεδιασμού η Αμυγδαλέζα; Γιατί υλοποιείται η παλιά μελέτη της αποχέτευσης, που δεν παίρνει υπόψη τα νέα δεδομένα του καλλικρατικού Δήμου; Γιατί αυτή η σπουδή για το αντλιοστάσιο, όταν δεν έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις, που προκαλούν μικρότερη όχληση; Όσοι θέλουν το αντλιοστάσιο στην καρδιά της πόλης, πού βασίζονται για τη σωστή λειτουργία του σε ακραίες καιρικές συνθήκες; Γιατί παραχωρείται δωρεάν δημοτική γη στη Σταμάτα, όταν στον Άγ. Στέφανο για αντίστοιχο οικόπεδο και αντλιοστάσιο, η ΕΥΔΑΠ θα καταβάλει περίπου 1 εκατ. ευρώ;»

Επιπλέον τέθηκε από τον κ. Πασιπουλαρίδη και το πρόβλημα των προϋποθέσεων, υπό τις οποίες ένας Δήμος μπορεί να παραχωρεί δωρεάν ακίνητό του: Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, αυτή η παραχώρηση μπορεί να γίνει μόνο για την αντιμετώπιση έκτακτης ή επείγουσας ανάγκης. Όπως είναι προφανές, το αντλιοστάσιο δεν εμπίπτει στην κατηγορία αυτή.

Τα παραπάνω ερωτήματα δεν τέθηκαν μόνον από δημοτικούς συμβούλους αλλά και από κατοίκους της Σταμάτας, που εξέφρασαν με τη σειρά τους τον προβληματισμό για τη χωροθέτηση του αντλιοστασίου, αλλά και για τη δωρεάν παραχώρηση δημοτικής περιουσίας.

«Γραμμάτιο εξόφλησης χρεών»

Ειδικότερα ο δικηγόρος Π. Χρυσικάκης, 35 χρόνια Σταματιώτης, επεσήμανε πως «κάποιοι προσπαθούν να προκαλέσουν εμφύλιες συρράξεις στη Σταμάτα», ενώ τόνισε πως «ουδείς δίνει το παραμικρό εχέγγυο καλής λειτουργίας της εγκατάστασης, η οποία θα επιφέρει τεράστιες οικολογικές συνέπειες στην περιοχή». Και έθιξε με τη σειρά του το ζήτημα του συμψηφισμού των χρεών του Δήμου Διονύσου προς την ΕΥΔΑΠ με την παραχώρηση του ακινήτου: «Γιατί να γίνει η Σταμάτα το γραμμάτιο εξόφλησης των χρεών άλλων δήμων, τη στιγμή που εμείς καμιά σχέση δεν έχουμε με την ΕΥΔΑΠ;» (σ.σ. υπενθυμίζεται πως η Σταμάτα είναι η μοναδική Δημοτική Κοινότητα που υδρεύεται εξολοκλήρου από τις δικές της γεωτρήσεις, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του νερού).

«Απαράδεκτη και παράνομη» χαρακτήρισε την κατασκευή του αντλιοστασίου στο συγκεκριμένο σημείο ο επίσης Σταματιώτης  Άγγ. Μπόρας σε ανοιχτή επιστολή του: Υποβαθμίζει την περιοχή και καταστρέφει τις γειτονικές περιουσίες- Δεν δίνει οριστική λύση, αφήνοντας εκτός αποχέτευσης την Αμυγδαλέζα- Δεν διαθέτει περιβαλλοντική μελέτη- Θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον υδροφόρο ορίζοντα. «Σας πληροφορώ πως θα κάνω ένσταση για έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης και η προσπάθεια αυτή παραπλάνησης και εξαπάτησης θα καταπέσει», κατέληξε .

Για την πάγια τακτική της Διοίκησης να εξετάζει τα προβλήματα υπό το πρίσμα των εκλογών μίλησε ο ανεξάρτητος Γ. Ζυγούνας, τονίζοντας με τη σειρά του πως ο Δήμος για την αντιμετώπιση της οφειλής του στην ΕΥΔΑΠ παραχωρεί δημοτική γη, ενώ ο συνάδελφός του, επίσης ανεξάρτητος, Σπ. Σπηλιώτης ζήτησε από τη Διοίκηση να ξαναδεί το θέμα με διαβούλευση, ψυχραιμία, υπευθυνότητα και τόλμη και να δεχτεί ακόμη και καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου, προκειμένου να επιλεγεί η καλύτερη λύση.

Το «δώρο» της ΕΥΔΑΠ

Για τα αντισταθμιστικά οφέλη της ΕΥΔΑΠ προς το Δήμο μίλησε από τη Διοίκηση ο Χ. Παπαβασιλείου, τονίζοντας πως η Εταιρεία θα διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο του αντλιοστασίου, ενώ θα φτιάξει το γεφυράκι και θα εγκαταστήσει μεγάλο αγωγό ομβρίων στο παρακείμενο ρέμα. Αυτές οι παρεμβάσεις της θα στοιχίσουν γύρω στις 80.000 ευρώ  και, σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου, θα λύσουν κατ’ αρχάς το πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης όπως του περασμένου Φεβρουαρίου. Επιπλέον τόνισε πως το θέμα των οσμών, με την καινούργια τεχνολογία θεωρείται λυμένο παγκοσμίως, ενώ ανακοίνωσε πως «ήδη αναθέτουμε μελέτη αποχέτευσης και για τον Εύξεινο Πόντο».

Το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ

Έκπληξη πάντως ένιωσαν όσοι κάτοικοι της Σταμάτας παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση όταν άκουσαν τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γ. Κόκκαλη να ψηφίζει υπέρ της δωρεάν παραχώρησης του χώρου: Μια εβδομάδα νωρίτερα ο ίδιος και συνάδελφός του Γ. Παπαδάκης, στο Τοπικό Συμβούλιο είχαν συμφωνήσει με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Παππά περί δωρεάν παραχώρησης του δημοτικού χώρου «με την προϋπόθεση την όχι δωρεάν παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου»!!!!

Ειδικό σχόλιο συνόδευε την (θετική) ψήφο της Αντιδημάρχου  Θ. Σαραντάκη και του δ.σ. Θ. Λίτσα της Διοίκησης:  «Όσοι σήμερα ψηφίζουν εναντίον της δωρεάν παραχώρησης στη Σταμάτα, δεν ψήφισαν το ίδιο στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας στην υπόθεση των Τετραγώνων ΑΛΦΑ στο Διόνυσο».

Κρατούμε για το τέλος την τοποθέτηση του ντόπιου Αντιδημάρχου Οικονομικών Ν. Πέππα, ο οποίος αφού έκανε χρονική αναδρομή στα γεγονότα που συνδέονται με την εγκατάσταση του αντλιοστασίου, αναρωτήθηκε πόσο σύντομα μπορούν να ξαναπαρουσιαστούν οι προϋποθέσεις για αποχέτευση στη Σταμάτα αν χαθεί η τωρινή ευκαιρία, ενώ δεν δίστασε να παραδεχτεί ανοιχτά πως «υπήρξαν κάποιες αστοχίες από πλευράς Διοίκησης στο χειρισμό της υπόθεσης».