logo


Αναστάτωση και αλλαγές στα δεδομένα τους βλέπουν οι γονείς των μαθητών στο Δήμο Διονύσου με την πρόσφατη απόφαση για την τροποποίηση των ορίων των σχολείων της πόλης. Με την τροποποίηση αυτή γίνεται ουσιαστικά προσπάθεια ανακατανομής του αριθμού των παιδιών ανά σχολείο, προκειμένου κάποιες σχολικές μονάδες με μικρό αριθμό παιδιών να ενισχυθούν και άλλες να αποσυμφορηθούν.  Το εν λόγω μέτρο, που όντως κρίνεται αναγκαίο, εντούτοις δεν πάρθηκε σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε να καταγραφούν οι απόψεις τους αλλά και τα πιθανά προβλήματα από την εφαρμογή της τροποποίησης των ορίων, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων Διονύσου.

Η Ένωση επιπλέον θεωρεί απαραίτητη τη θέσπιση κριτηρίων για τη μεταφοράτων μαθητών από το ένα σχολείο στο άλλο, καθώς και την έγκαιρη καταγραφή και πρόληψη των σχολικών αναγκών από τη Δημοτική Αρχή. Η τελευταία, σύμφωνα με την Ένωση Γονέων, από το τέλος Απριλίου είχε καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση, την οποία δεν κοινοποίησε στους εμπλεκόμενους φορείς, και ειδικότερα στην Ένωση, παρά ένα μήνα αργότερα, παραμονή μάλιστα της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

                                                          Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Κάθε μαθητής δικαιούται να εγγράφεται σε σχολική μονάδα που να βρίσκεται κοντά στο σπίτι του ώστε  να μπορεί να μεταβεί χωρίς μεταφορικό μέσο και  να υπάρχει συνέχεια ανά βαθμίδα, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από παιδαγωγικής άποψης. Σε σχολεία με σύγχρονες εγκαταστάσεις, με αριθμό παιδιών 20 ανά τάξη και 15 για τα νηπιαγωγεία.

Η τοπική Διοίκηση πρέπει να μελετά και τις μελλοντικές ανάγκες των μαθητών της και να  παίρνει μέτρα έγκαιρα, ώστε να μπορεί να παραχωρεί ανάλογες αίθουσες διδασκαλίας για  να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Όρια των σχολικών μονάδων ανά Δήμο  πρέπει να υπάρχουν και οι μαθητές να εγγράφονται με κάποιο κριτήριο, διότι θα παρατηρείται σχολεία να υποβιβάζονται και να οδηγούνται σε μαρασμό και σχολεία που οι μαθητές θα στοιβάζονται.

Η τροποποίηση των ορίων, που γίνεται  λόγω έλλειψης αιθουσών και έγκαιρης πρόβλεψης από τη Δημοτική Διοίκηση που παίρνει στοιβαγμένους μαθητές και τους  μεταφέρει σε άλλη σχολική μονάδα μακριά από τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα την προσωρινή επίλυση του προβλήματος,  μας βρίσκει αντίθετους.

Σχετικά με την τροποποίηση των ορίων των σχολείων  που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο μας για να εντάξει  μαθητές στη σχολική μονάδα του Καργάκου και που ήταν αναγκαία, θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

  • Η τροποποίηση των ορίων, όπου κρίνεται αναγκαία, πρέπει να γίνεται κατόπιν  μελέτης λαμβάνοντας υπόψη αριθμό μαθητών, αδέλφια ,αποστάσεις, αριθμό  μαθητών που διαμένουν  στους  δρόμους που γίνεται η τροποποίηση, κ.λπ.
  • Με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων φορέων (Δ/ντές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές).
  • Για την τροποποίηση των ορίων, επειδή αφορά μαθητές πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός και να έχει μόνιμο χαρακτήρα και όχι όπως πέρυσι που η τροποποίηση αφορούσε στο Δημοτικό Σχολείο της Άνοιξης και ανακλήθηκε μέσα σε μια βδομάδα.

Η Δημοτική Αρχή μετά από  σύσκεψη που πραγματοποίησε με κάποιους Δ/ντές Σχολικών μονάδων  είχε καταλήξει  σε πρόταση στις 25/4/2013, την οποία δεν κοινοποίησε  στους εμπλεκόμενους  φορείς αλλά προχώρησε  σε συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας με αυτό το θέμα στις 27/5/2013, ημέρα Δευτέρα.                                                                Στη συνεδρίαση αυτή συμμετείχε και ο εκπρόσωπός μας που ενημερώθηκε για την εισήγηση του θέματος στις 24/5/2013 ημέρα Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπός μας μετέφερε τη θέση της Ένωσης ότι  για να γίνει  ουσιαστική συζήτηση πρέπει να αναβληθεί η συνεδρίαση και  να ζητηθεί η γνώμη των συλλόγων γονέων που εμπλέκονταν στην τροποποίηση των ορίων, όπως όφειλαν.  Η Αντιδήμαρχος Παιδείας έθεσε σε  ψηφοφορία την πρόταση.

Ο εκπρόσωπός μας λαμβάνοντας υπόψη ότι:

  • Στη σύσκεψη στις 25/4/2013 δεν κλήθηκε η Ένωση  και οι σύλλογοι γονέων που τους αφορούσε το θέμα.
  • Δεν  κοινοποιήθηκε η πρόταση στην Ένωση έγκαιρα ενώ είχε διαμορφωθεί πριν ένα μήνα.
  • Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας  δεν είχαν κληθεί οι Δ/ντές των σχολικών μονάδων που τους αφορούσε το θέμα ώστε να διαμορφώσουν άποψη
  • Στη συνεδρίαση της ΔΕΠ οι δυο παρευρισκόμενοι Δ/ντές  δεν είχαν ταύτιση απόψεων

Για όλους τους παραπάνω λόγους και υλοποιώντας την εντολή της Ένωσης, ο εκπρόσωπός μας ψήφισε λευκό, μεταθέτοντας την ευθύνη στον Δήμαρχο. Αυτός είναι που αποφασίζει μια που η ΔΕΠ ως μη αποφασιστικό όργανο, μόνο εισηγείται.

Προς αποφυγή λανθασμένων συμπερασμάτων, η Ένωση Γονέων  δεν μπορούσε να είχε διαμορφώσει πρόταση σχετικά με  την αλλαγή των ορίων  χωρίς στοιχεία, τα οποία αδυνατούσε να συλλέξει γιατί αφορούν προσωπικά δεδομένα στη διάθεση των σχολικών μονάδων.