logo


Με θέμα την κατάφωρη κακοποίηση πολλών αδέσποτων το τελευταίο διάστημα στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, ο Φιλοζωικός Σύλλογος απευθύνει επιστολή προς το Δήμαρχο Διονύσου, από τον οποίο ζητούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις και μέτρα, ώστε να σταματήσουν τα συχνά φαινόμενα δηλητηρίασης των αδέσποτων, ενώ υπενθυμίζονται οι ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται για την κακοποίηση των ζώων.

Διόνυσος 13/6/2013

Προς : τον  Δήμαρχο Διονύσου, κύριο Γ. Καλαφατέλη

Από: ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Θέμα: Κατάφωρη κακοποίηση αδέσποτων ζώων στη Δ. Κ. Διονύσου

Κύριε Δήμαρχε

Ως αναγνωρισμένο Φιλοζωικό  Σωματείο ( υπ΄αριθμ.2343/2004 απόφαση Μονομ. Πρωτοδικείου Αθήνας) δραστηριοποιούμαστε από ετών στον τέως και τωρινό Δήμο Διονύσου, ενώ ως φιλοζωική ομάδα, από δεκαετίες φροντίζαμε τα αδέσποτα ζώα της περιοχής μας.

Καθημερινή μας δράση είναι η μέριμνα για την ευζωία των αδέσποτων σκύλων και γατών, η αποτροπή με κάθε νόμιμο μέσο των τυχόν εις βάρος τους κακοποιήσεων όπως προέβλεπε και προβλέπει η σχετική νομοθεσία, η διευθέτηση οιουδήποτε ανακύπτοντος προβλήματος με τους κατοίκους κ.λπ.

Τούτο δε διότι θεωρούμε ότι ο σεβασμός του ανθρώπου προς τις συνυπάρχουσες και συμπληρωματικές με αυτόν μορφές ζωής επί της γης  είναι το μέτρο εκτίμησης του επιπέδου πολιτισμού κάθε κοινωνίας.

Δραστηριοποιούμενοι καταυτόν τον τρόπο, είχαμε καταφέρει, έως το 2013 να επιλύονται ειρηνικά τα οποιαδήποτε προβλήματα, και να υφίσταται αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων στο Διόνυσο.  Το φαινόμενο δηλητηριασμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή μας είχε σχεδόν εκλείψει.

Στην επονομαζόμενη περιοχή Πλατύ Χωράφι  κοντά στη Λεωφόρο Διονύσου  και τη συμβολή με την οδό Βωμού Διονύσου, η οποία ανήκει σε μία από τις ζώνες προστασίας του όρους Πεντέλη και στις απέραντες εκτάσεις του, που αποτελούν συνέχεια της βουνοπλαγιάς (της Πεντέλης), εύρισκαν καταφύγιο από πάντα κάποια αδέσποτα ζώα  εμβολιασμένα, στειρωμένα από εμάς και τα προγράμματα μέριμνας ζώων του Δήμου.

Σε αυτή λοιπόν  τη συγκεκριμένη περιοχή είχαμε κατά το τρέχον έτος επαναλαμβανόμενα  κρούσματα δηλητηριασμού σκύλων, με αποκορύφωμα την Κυριακή 9-6-2013, ημέρα κατά την οποία δηλητηριάστηκαν επιπλέον τρεις σκύλοι .

Επειδή όμως δυο – τρεις από τους ιδιοκτήτες γης της παραπάνω περιοχής, η οποία επαναλαμβάνουμε  είναι προστατευόμενη περιοχή του όρους Πεντέλη, δεν διαθέτουν νόμιμα κτίσματα, μας ενημέρωσαν ότι δεν επιθυμούν την παρουσία ζώων εκεί και όπως πληροφορούμεθα συγκεντρώνουν υπογραφές για την απομάκρυνσή τους, από τον τόπο τους που είναι η βουνοπλαγιά του Πεντελικού όρους που κατά μείζονα λόγο ανήκει στα ζώα και στην χλωρίδα, παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας.

Παρακαλούμε λοιπόν:

  1. Όπως λάβετε όλα τα ενδεικνυόμενα κατά την κρίση σας και τις αρμοδιότητές σας μέτρα για τη διευθέτηση της παραπάνω καταστάσεως.
  2. Όπως ενημερώσετε τους ενδιαφερομένους, ότι τα ζώα είναι εμβολιασμένα και στειρωμένα, δαπάναις του Δήμου και ότι βάσει της σχετικής νομοθεσίας (Ν. 3170/2003 και 4039/2012) τα αδέσποτα ζώα δικαιούνται να διαβιούν στον χώρο που ΕΥΡΕΘΗΣΑΝ, στο φυσικό τους περιβάλλον, ο οποίος στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι εκτός οικισμού.
  3. Ότι τα ζώα της περιοχής δεν εισέρχονται στις ιδιοκτησίες τους, εφόσον αυτές είναι περιφραγμένες και επομένως δεν ενοχλούν τις λίγες ημέρες και ώρες που τις επισκέπτονται και,
  4. Ότι η κακοποίηση αδέσποτων ζώων βάσει του Ν.4039/2012 τιμωρείται τόσο ποινικά με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από  πέντε έως δέκα πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000€-15.000€), όσο και διοικητικά με πρόστιμο τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000€) ανά ζώο.

Τέλος παρακαλούμε όπως  τους ενημερώσετε ότι  εμείς, ως ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ, δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε δικαστικές διαμάχες με τους συμπολίτες μας , αλλά η τυχόν επανάληψη παρομοίου με αυτό της 9-6-2013 συμβάντος, θα μας αναγκάσει να προσφύγουμε  στον αρμόδιο Εισαγγελέα κακοποίησης ζώων για την επιβολή των παραπάνω Ποινικών και Διοικητικών κυρώσεων.

Για τον Φιλοζωικό Σύλλογο Διονύσου

Η Πρόεδρος                                                 Η Γραμματέας

Β. Γώγου                                                             Ε. Κοκκώνη