logo


Με στόχο να σταματήσουν τις απολύσεις που σχεδιάζονται στα Νομικά Πρόσωπα των δήμων, οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης λένε «καθαρό ναι» στην κινητικότητα των υπαλλήλων των ΟΤΑ.

Όπως τονίζεται στο, κατά πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ) ψήφισμα του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, «δηλώνουμε ότι συμφωνούμε με το μέτρο της κινητικότητας, που για μας σημαίνει: μετακινήσεις ενδοδημοτικές  σε ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΚΕΠ και διαδημοτικές με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων  άμεσα, αλλά και ευρύτερη κινητικότητα στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με ταχείες διαδικασίες. Καμία παρεμβολή άλλου επιπέδου στην κινητικότητα του προσωπικού», προστίθεται.

Επιπλέον, ζητούν την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών των Δήμων και των εργαζομένων, αλλά «με προκαθορισμένα κριτήρια, όχι για να γίνουν απολύσεις εργαζομένων. Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αυτό κατά προτεραιότητα,  μέσω της κινητικότητας, πρέπει να καλύψει τα μεγάλα που υπάρχουν στους Δήμους», προσθέτουν.

Καμία κατάργηση ή συγχώνευση

Παράλληλα, οι αιρετοί, μέσω του ψηφίσματός του συνεδρίου τους, εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους για την περαιτέρω κατάργηση ή συγχώνευση Νομικών Προσώπων και Δημοτικών Επιχειρήσεων της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την επαπειλούμενη απόλυση των εργαζομένων σε αυτά.

Υπενθυμίζουν δε, για μια ακόμη φορά  «ότι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο μόνος φορέας του Δημοσίου που προχώρησε σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

»Υπογραμμίζουμε όχι μόνο την ανάγκη ύπαρξης αλλά και στήριξης της λειτουργίας αυτών των δομών και υπηρεσιών, των μοναδικών δημόσιων φορέων που αναπληρώνουν το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος».

Όσον αφορά στα οικονομικά και την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ψήφισμα τονίζει:

«Η μελέτη του ελάχιστου κόστους των Δήμων απέδειξε ότι η τακτική επιχορήγηση των ΚΑΠ, καλύπτει μόλις το 50% του συνολικού ελάχιστου κόστους λειτουργίας της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το χρηματοδοτικό κενό που έχει δημιουργηθεί πλησιάζει το 1,3 δις €. και είναι συνταγματική υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης να το καλύψει. Να αποδοθούν οι πόροι που ανήκουν στην Τ.Α., ώστε να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συμπολίτες μας τη δύσκολη αυτή εποχή.

Η νέα απογραφή του πληθυσμού, οι νέες αρμοδιότητες και οι αλλαγές που επέφερε ο «Καλλικράτης» όπως και οι τροποποιήσεις των ΚΑΠ μετά το 2002, έχουν δημιουργήσει ένα άδικο σύστημα κατανομής τους, που χρειάζεται τροποποίηση.

Για το λόγο αυτό το Συνέδριο αποφασίζει τη σύγκληση εκτάκτου Συνεδρίου εντός του Ιουλίου με θέμα την νέα κατανομή των πόρων της Τ.Α».

Πηγή: aftodioikisi.gr