logo


Τις βασικές αρχές του νέου τρόπου κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) όπως διαμορφώθηκε  μετά τη μελέτη της ΕΕΤΑ και τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της επιτροπής οικονομικών της ΚΕΔΕ παρουσίασε ο  Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών – μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ Δ. Τσιαντής.

Τα κριτήρια κατανομής που παρουσίασε ο κ. Τσιαντής είναι:

Ελάχιστο κόστος λειτουργίας – πληθυσμός: Το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων περιλαμβάνει τις δαπάνες που συνδέονται με την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.  Για τον προσδιορισμό της χρηματοδότησης του ελάχιστου κόστους λειτουργίας δημιουργήθηκε κατηγοριοποίηση των Δήμων σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Α. Μητροπολιτικές περιοχές – Περιφέρεια Αττικής και πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, Β. Ηπειρωτικοί δήμοι, Γ. Νησιωτικοί Δήμοι. Η κάθε κατηγορία διαχωρίζεται σε υποκατηγορίες ανάλογα με τον πληθυσμό και χρηματοδοτείται με συγκεκριμένο ποσό ανά κάτοικο.

Έκταση: Η κατανομή στους Δήμους, για το συγκεκριμένο κριτήριο, πραγματοποιείται ανάλογα με τη έκταση του κάθε Δήμου.

Διοικητικά – Δημοτική αποκέντρωση: Στο κριτήριο αυτό περιλαμβάνονται: Δημοτικές ενότητες (αριθμός ανά Δήμο), Δημοτικές / τοπικές κοινότητες (αριθμός ανά Δήμο), Οικισμοί (αριθμός ανά Δήμο).

Διοικητική υποστήριξη: Πρωτεύουσες νομών – επαρχείων – έδρες: Το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων αυτών, παρουσιάζεται αυξημένο λόγω της διοικητικής υποστήριξης που παρέχουν στους άλλους Δήμους και των εξωτερικών επιβαρύνσεων που συνεπάγεται η διοικητική τους θέση. Έγινε ταξινόμηση των δήμων που ασκούν διοικητική εξυπηρέτηση σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με το επίπεδο της διοικητικής εξυπηρέτησης που παρέχουν.

Προσδιορισμός ορεινότητας και νησιωτικότητας

πηγή: aftodioikisi.gr