logo


Από τον Άννα στον Καϊάφα- και μάλιστα τηλεφωνικώς- έστελναν την Επιτροπή Αγώνα για τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Διονύσου οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως κατήγγειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας 27 Μαΐου ο Πρόεδρος των εργαζομένων του Δήμου Β. Πετρόπουλος. Παράλληλα, όπως είναι γνωστό, μεσολάβησε και το έγγραφο του Υπουργείου που ζητάει λίστα (σ.σ. αύριο η καταληκτική ημερομηνία) με τα στοιχεία των εργαζομένων στα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων.

Έτσι γονείς, παιδάκια και εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Διονύσου παρενέβησαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ζητώντας από τους αιρετούς της πόλης να αποφασίσουν:

-να μην κλείσει κανένα Νομικό Πρόσωπο

-να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος

-να παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας των Παιδικών Σταθμών

Το παραπάνω αίτημα υποστήριξε με μια -πλήρως εμπεριστατωμένη, σαφή και με συγκεκριμένες προτάσεις- εισήγηση η Λαïκή Συσπείρωση, που επεσήμανε τον άμεσο κίνδυνο επέλασης των ιδιωτών και των ΜΚΟ στις λειτουργίες και τις υπηρεσίες των Δήμων: «Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των δημοτικών υπηρεσιών, όχι στις απολύσεις των εργαζομένων που θα λειτουργήσουν ως πολιορκητικός κριός, θέλουμε δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς ασφαλείς και ποιοτικούς», τόνισε η επικεφαλής Ζ. Σώκου, προσθέτοντας και δέσμη προτάσεων:

*να υπάρξει άμεσα η δυνατότητα απορρόφησης από το Δήμο όσων εργάζονται στα Νομικά Πρόσωπα, «κάτι που δεν θα είναι εύκολο, αλλά παλεύεις να σώσεις ό, τι μπορείς»

*να στείλει επιστολή ο Δήμος Διονύσου προς το Υπουργείο δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή του στην προοπτική κατάργησης ή συγχώνευσης των Νομικών του Προσώπων

*να μεθοδευθεί συντονισμός με τους υπόλοιπους Δήμους, ώστε να στηθεί κοινωνικό μέτωπο αντίστασης, και εν συνεχεία να ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό

Παράλληλα ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σ. Σωτηρίου υπογράμμισε την πιθανή αντισυνταγματικότητα μιας ρύθμισης, στην οποία η Βουλή εξουσιοδοτεί τον υπουργό να ρυθμίζει θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: «Έτσι συρρικνώνεται ή και καταργείται ο θεσμός, κάτι που είναι πρόδηλα αντισυνταγματικό, άρα είναι δυνατή η προσφυγή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά (σ.σ. όπως διαβάζουμε στο διαδίκτυο, ήδη ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κ. Ασκούνης, έθιξε σήμερα το θέμα της αντισυνταγματικότητας, στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα).

Τελικώς, το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου με πλειοψηφία δήλωσε και δεσμεύτηκε να αγωνιστεί για:

*Να μην κλείσει με έξωθεν παρέμβαση κανένα Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, υπερασπιζόμενο τη συνταγματική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

*Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και

*Να παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας των Παιδικών Σταθμών

Διαφώνησαν με την ομαδοποίηση των Νομικών Προσώπων, μια που «η ΕΣΤΙΑ (σ.σ. όπου υπάγονται οι Σταθμοί) λειτούργησε άψογα, όμως τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα πάσχουν από κακοδιαχείριση» και ψήφισαν αρνητικά οι Α. Πασιπουλαρίδης και Δ. Ζαμάνης από τη μείζονα μειοψηφία.