logo


Το περασμένο διάστημα αναμφίβολα σημάδεψαν τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, και μάλιστα από πολλές πλευρές. Μετά την απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσαν στην εκλογή των Διοικητικών Συμβουλίων στις δυο Σχολικές Επιτροπές, το ΘΕΣΠΙ και την ΕΣΤΙΑ, ήρθε η διαρροή της λίστας με τα υπό κατάργηση ή συγχώνευση Νομικά Πρόσωπα σε Δήμους της Αττικής, με 5 από αυτά να ανήκουν στο Δήμο Διονύσου: Ο ΘΕΣΠΙΣ ως Οργανισμός που ασχολείται με τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τη Νεολαία, η ΕΣΤΙΑ στην οποία υπάγονται όλες οι κοινωνικές δομές της πόλης- Παιδικοί Σταθμοί και ΚΑΠΗ, η Σχολική Επιτροπή Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης, η δημοτική επιχείρηση ΕΞΕΛΙΞΗ και το Γηροκομείο Κυριακίδου στη Δροσιά.

Η Διοίκηση Διονύσου, στην αρχή στάθηκε εξαιρετικά επιφυλακτική αμφισβητώντας την εγκυρότητα των σχετικών δημοσιεύσεων που πρώτη σε τοπικό επίπεδο έκανε η Οδός Διονύσου. Εν συνεχεία όμως αναγκάστηκε να συρθεί πίσω από τις εξελίξεις, μια που οι χρήστες των παραπάνω δομών και οι εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και οργάνωσαν μαζική συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας, καλώντας τους επικεφαλής των παρατάξεων να τοποθετηθούν με σαφήνεια και κατηγορηματικά στο νέο πλαίσιο που φαίνεται να διαμορφώνεται στο κοινωνικό κράτος από τις κυβερνητικές επιλογές.

Αυτό το κοινωνικό κράτος  μέχρι τώρα αφορούσε σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα και περιορισμένα κοινωνικά κριτήρια. Πλέον αφορά σε τεράστιες ομάδες πληθυσμού σε κάθε Δήμο, που λόγω κρίσης, βλέπουν τις συνθήκες ζωής τους να αλλάζουν δραματικά και όλο και περισσότερο στρέφονται στις δημοτικές παροχές και υπηρεσίες. Ο «Δήμος με κοινωνικό πρόσωπο» ως εξαγγελία των παλαιότερων προεκλογικών περιόδων έχει γίνει αδήριτη ανάγκη σήμερα και πρέπει πάση θυσία να στηριχθεί, αλλά και να ενισχυθεί ακόμη πεςρισσότερο.

Διαφορετικά οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σ’ αυτό που η Λαϊκή Συσπείρωση και οι εκπρόσωποί της στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου –αλλά και πανελλαδικά- δεν έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει δυόμιση χρόνια τώρα: Στην ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών με ό, τι αυτό συνεπάγεται και για το αντίτιμό τους και για την ποιότητά τους.

Σε εκείνο το σημείο αν φθάσουμε, η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας θα είναι το μικρότερο κακό…