logo


Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013 και με πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «ΠΕΥΚΙΤΕΣ» πραγματοποιήθηκε δράση στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Σταμάτας, που ως σκοπό είχε την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χώρου ως επέκταση του οικείου, αλλά και την επανάκτηση του πρασίνου ως εμβόλιμες ζώνες ανάμεσα στο τσιμέντο.

Για το λόγο αυτό φυτεύτηκαν πλατάνια στα γυμνά πεζοδρόμια που περιγράφουν το σχολείο και παρέμεναν έτσι εδώ και είκοσι χρόνια από κτίσης κτηρίου. Βοήθησαν οι εθελοντές των «ΠΕΥΚΙΤΩΝ», μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Σταμάτας, αλλά και εργαζόμενοι στο Δήμο Διονύσου που κατέφτασαν με μηχανήματα και φρέσκο φυτόχωμα ώστε να στελεχώσουν την προσπάθεια, με επικεφαλής τον υπεύθυνο της δημοτικής κοινότητας  Σταμάτας, κύριο Κόκκαλη!

Μάλιστα τη δεντρο-υϊοθεσία που ακολούθησε και η οποία πραγματοποιήθηκε από μαθήτριες και μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού καθώς κι από τους «λιλιπούτειους κηπουρούς» του Νηπιαγωγείου που έριξαν χώμα και πότισαν τα νεαρά δέντρα, κατέφθασε κι ο Δήμαρχος του Δήμου Διονύσου, κύριος Γιάννης Καλαφατέλης, ο οποίος συμβολικά τοποθέτησε το καρτελάκι του πλατάνου που ονομάστηκε από τα παιδιά και τις νηπιαγωγούς τους ως «Πλάτανος ο Νηπιαγωγάκης»!

Μάλιστα η χορηγός των δέντρων μας, κυρία Αγγελική Πέππα, έσπευσε να παράσχει όλα τα φυτά που απαιτήθηκαν ώστε να δημιουργηθεί κι εντός του χώρου του Νηπιαγωγείου ένας γνήσιος Βοτανόκηπος! Έτσι τα παιδιά έγιναν ανάλογα με το είδος του βοτάνου της ελληνικής γης που διάλεξαν για να φυτέψουν και να ποτίζουν στο μέλλον: οι «ριγανάδες», οι «μαντζουράνες», τα «δεντρολιβανάκια», τα «θυμαρίνια», οι «λεβαντούλες», κ.ά.

Ακολούθησε προβολή παιδικής, ποιητικής ταινίας περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για το μοναδικό άγριο αρπακτικό ζώο που έχει απομείνει στην περιοχή μας και το οποίο είναι η αλεπού.

Ως «ΠΕΥΚΙΤΕΣ» εκτιμούμε πως τη μέρα αυτή πραγματοποιήθηκε ένα μικρό θαύμα, καθώς τα δέντρα ένωσαν τόσο ετερόκλητες στις δράσεις τους ομάδες, πολιτικούς, δασκάλους, γονείς και παιδιά, αποδεικνύοντας πως ένας ευγενής σκοπός μπορεί να οδηγήσει στη σύμπνοια και στην αισιοδοξία της δράσης.

Για τους «ΠΕΥΚΙΤΕΣ»

Βασιλική Κομπιλάκου

vassokobilakou@hotmail.com    και pefkites@gmail.com