logo


Τη Δευτέρα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη φημολογούμενη κατάργηση/ συγχώνευση 5 Νομικών Προσώπων του Δήμου Διονύσου (και 86 συνολικά στην Αττική), υπήρξαν προσπάθειες, εργαζόμενοι και γονείς να καθησυχαστούν: «Δεν υπάρχει περίπτωση η ρύθμιση αυτή να εφαρμοστεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχω από το υπουργείο», διαβεβαίωνε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Α. Πασιπουλαρίδης. Ενώ ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης δήλωνε κατηγορηματικά πως ουδείς εργαζόμενος στα Νομικά Πρόσωπα κινδυνεύει με απόλυση.

Λίγα μόλις 24ωρα αργότερα, σήμερα Παρασκευή 24 Μαΐου εμφανίστηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ έγγραφο του ΥΠΕΣ προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, με το οποίο τους ζητεί μέχρι τις 31 Μαΐου συμπληρωματικά στοιχεία για τα Νομικά τους Πρόσωπα, προκειμένου να ετοιμάσουν τις τελικές λίστες με τα υπό κατάργηση – συγχώνευση ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ανάλογη με αυτή των 86 οργανισμών των δήμων της Αττικής που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από τον αυτοδιοικητικό ιστότοπο aftodioikisi.gr

Ειδικότερα, το υπουργείο ζητά από τους Δήμους να  αποστείλουν εντός της επόμενης εβδομάδας αναλυτικές καταστάσεις με τους οργανισμούς που εποπτεύουν και το προσωπικό που απασχολούν, τη θέση εργασίας τους και το μορφωτικό τους επίπεδο αλλά και την επιχορήγηση που λαμβάνει ο φορέας.

Να σημειωθεί ότι  ήδη στην κυβέρνηση έχουν τα χέρια τους τα στοιχεία των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ από όλους τους Δήμους, πλην αυτών της Περιφέρειας Ηπείρου.

Πρόκειται για στοιχεία που είχαν συλλεχθεί σε ανύποπτο χρόνο το προηγούμενο διάστημα μέσω των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Στόχος τα 1000 να γίνουν 700

Μάλιστα, ήδη έχει γίνει μία πρώτη επεξεργασία σχετικά με τις συγχωνεύσεις ή τις καταργήσεις των Οργανισμών των δήμων, όπως προέκυψε από τη λίστα των 86 ΝΠΔΔ και ΝΠΔΔ από τα 126 που ανήκουν σε Δήμους της Αττικής.

Πρόκειται για Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Συνδέσμους, Πολιτιστικά Κέντρα, Ανώνυμες Εταιρείες, Δημοτικές Επιχειρήσεις ΜΜΕ,  Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Οργανισμούς, Δημοτικές Κατασκευαστικές Εταιρείες.

Στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Μεγάρου Μαξίμου, είναι η μείωση, συνολικά, των Νομικών Προσώπων των Δήμων σε περίπου 700 από 1000 και πλέον, που είναι σήμερα.

Οι πληροφορίες που είχαν δημοσιοποιηθεί έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των δημάρχων μέσω της ΚΕΔΕ.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καθώς υπάρχουν νομικά κωλύματα, δεν φαίνεται ότι οι απολύσεις στα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ θα αφορούν το πρώτο κύμα των 2.000 που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το Σεπτέμβριο αλλά τους επόμενους 2.000 μέχρι το Δεκέμβριο και, κυρίως, τους 11.000 του 2014.

Πάντως, σε σχετική της ανακοίνωση η ΚΕΔΕ επαναλαμβάνει ακόμη μια φορά την αντίθεσή της στο μέτρο κατάργησης των Νομικών Προσώπων και τονίζει:

«Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με αφορμή αναφορές στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, εξέφρασε την αμετακίνητη και κάθετη αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο γιατί, πρώτον, θα καταρρεύσουν υπηρεσίες και δομές των δήμων της χώρας και δεύτερον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος φορέας του Δημοσίου που προχώρησε ήδη σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του. 

Το Δ. Σ. της ΚΕΔΕ, σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει ότι στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, θεμελιώδεις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ασκούνται μέσω των κοινωφελών Δημοτικών Επιχειρήσεων και παρέχονται με τον πλέον αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο, αναγκαίες κοινωνικοπρονοιακές υπηρεσίες μέσω δομών, όπως παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠμεΑ, ξενώνες αστέγων,κοινωνικά παντοπωλεία και ιατρεία, κέντρα πρόληψης, γυμναστήρια, ωδεία κ.α. Υπηρεσίες που ανακουφίζουν τις πιο ευαίσθητες και ευάλωτες στις συνέπειες της κρίσης κοινωνικές ομάδες πολιτών».

Πηγές:aftodioikisi.gr– ΤΟ ΕΘΝΟΣ