logo


Με διαφορά φάσης και με καθυστέρηση 5 ημερών ανταποκρίθηκε ο Δήμος Διονύσου με σχετικό Δελτίο Τύπου στην απαίτηση της τοπικής κοινωνίας να μην καταργηθούν τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, όπως έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο Μανιτάκη.

Τα γεγονότα  με χρονολογική σειρά από την περασμένη εβδομάδα, έχουν ως εξής:

Την Τετάρτη 15 Μαΐου διέρρευσε στη δημοσιότητα η λίστα με τα 86 Νομικά Πρόσωπα Δήμων της Αττικής που καταργούνται ή συγχωνεύονται ή μετατρέπονται, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο Μανιτάκη. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ο ΘΕΣΠΙΣ, η ΕΣΤΙΑ, η Σχολική Επιτροπή Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης, η δημοτική εταιρεία ΕΞΕΛΙΞΗ και το Γηροκομείο Κυριακίδου, δηλαδή 5 στα 6 Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Διονύσου. Τη λίστα αναδημοσίευσε αμέσως η Οδός Διονύσου, ζητώντας ταυτόχρονα από το Δήμαρχο Διονύσου Γ. Καλαφατέλη σχετική δήλωση. Σ’ αυτή τη δήλωση ο κ. Καλαφατέλης αμφισβητώντας έντονα την εγκυρότητα της δημοσίευσης, δηλώνει εντούτοις  ότι αν αλλάξει το καθεστώς των Νομικών Προσώπων «θα πληγεί βάναυσα η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και ταυτόχρονα θα κινδυνεύσουν με  υποβάθμιση οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Καλούμε την κυβέρνηση πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση στην κατεύθυνση της κατάργησης ή συγχώνευσης Νομικών Προσώπων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ανοίξει έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με τους Δήμους και να λάβει σοβαρά υπόψη τα πραγματικά δεδομένα, τις ανάγκες αλλά και τα προβλήματα της εποχής».    

Το ίδιο απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, που είχαν εντωμεταξύ ενημερωθεί για τις εξελίξεις, υπέβαλαν ερωτήματα προς τη Διοίκηση σχετικά με τις κινήσεις αντίδρασης στις παραπάνω ρυθμίσεις αλλά δεν εισέπρατταν σαφείς απαντήσεις: «Θα δούμε από αύριο πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα μέσα από τα συλλογικά μας όργανα», απαντούσε στερεότυπα ο κ. Καλαφατέλης.

Εντωμεταξύ είχαν ήδη αρχίσει να πυκνώνουν οι αντιδράσεις και των Δήμων που έβλεπαν τις κοινωνικές τους δομές να καταργούνται αλλά και της ΚΕΔΕ, που δήλωνε κάθετα αντίθετη σε τέτοια μεθόδευση, δυο μόλις χρόνια μετά την προσπάθεια εφαρμογής του Καλλικράτη.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου, και ενώ ακόμη καμία σχετική ανακοίνωση δεν εμφανιζόταν στην ιστοσελίδα του Δήμου, οι εργαζόμενοι του Δήμου  με μια πρόσκληση- διαμαρτυρία καλούν σε κοινό μέτωπο αντίστασης όλους τους χρήστες των δομών και τους εκεί εργαζόμενους και ανακοινώνουν συγκέντρωση ενημέρωσης τη Δευτέρα 20 Μαΐου στον Άγ. Στέφανο. Στη συγκέντρωση καλούν επίσης το Δήμαρχο, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους γονείς των νηπίων και βρεφών που φιλοξενούνται στους δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της πόλης. Να σημειωθεί εδώ πως η ύπαρξη της περίφημης λίστας εξακολουθεί να μην επιβεβαιώνεται αλά ούτε και να διαψεύδεται επισήμως από κανένα αρμόδιο.

Η συγκέντρωση, εξαιρετικά μαζική, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το πρωί στον Άγ. Στέφανο και την παρακολούθησαν ο Δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δήμο και πολλοί γονείς με τα παιδιά τους.

Στην παραπάνω συγκέντρωση, γονείς και εργαζόμενοι, εξαιρετικά ανάστατοι από την αβεβαιότητα που προδιαγράφεται, δεν αρκέσθηκαν στις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις του Δημάρχου ότι «θα αντιδράσουμε μέσα από τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» αλλά πέτυχαν τη σύσταση Επιτροπής, που μέσα στην εβδομάδα θα επιδιώξει συνάντηση με το ΥΠΕΣ αλλά και σαφή απάντηση: Θα συνεχίσουν να λειτουργούν και με ποια μορφή οι κοινωνικές δομές του Δήμου Διονύσου;

Και μόνο τότε υπήρξε έκδοση Δελτίου Τύπου για το ομόφωνο και βροντερό «όχι» του Δήμου Διονύσου στην κατάργηση ή συγχώνευση Νομικών Προσώπων…