logo


Αιφνιδιασμένοι αρχικά και εξαιρετικά ανήσυχοι στη συνέχεια ήσαν χθες το βράδυ όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, έχοντας ενημερωθεί- και από το σχετικό δημοσίευμα της Οδού Διονύσου- για την κατάργηση ή/και συγχώνευση 5 Νομικών Προσώπων του Δήμου Διονύσου, ρύθμιση που προβλέπεται από το νομοσχέδιο Μανιτάκη.

Μάλιστα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γ. Ζυγούνας, ζήτησε άμεση αντίδραση του Δήμου για το θέμα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: «Προφανώς η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της έναντι της Τρόικας. Πρέπει να αντιδράσουμε αμέσως, όπως έχουν κάνει ήδη άλλοι Δήμαρχοι, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος ιδιωτικοποίησης των δημοτικών παροχών».

Πάντως, σε αποκλειστική δήλωσή του στην Οδό Διονύσου σχετικά με το θέμα, ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης με αρκετό σκεπτικισμό είναι αλήθεια, αναφέρει τα εξής:

«Εάν τα στοιχεία που δημοσιεύει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι έγκυρα, ο Δήμος μας θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, ενώ θα ανακοπεί και η θετική πορεία στην οποία έχουμε καταφέρει μέσα από καθημερινή υπερπροσπάθεια να θέσουμε τον Δήμο, μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Το πιο εξοργιστικό είναι -εφόσον βέβαια το ρεπορτάζ της συγκεκριμένης ιστοσελίδας στηρίζεται σε σωστή ενημέρωση-, ότι συζητούνται για να καταργηθούν Νομικά Πρόσωπα τα οποία ουσιαστικά λειτουργούν σε εθελοντική βάση και δεν έχουν έμμισθο προσωπικό (…). Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ο οποίος όχι μόνο δεν στηρίχτηκε οικονομικά από την Πολιτεία, αλλά σχεδιάστηκε με μοναδικό σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων, μέχρι και σήμερα, έχει υποστεί μεγάλες περικοπές και κυριολεκτικά λειτουργεί οριακά. Εάν σήμερα που καταφέραμε μετά από μεγάλο κόπο να οργανώσουμε και να λειτουργήσουμε τα Νομικά Πρόσωπα, υπάρξουν καταργήσεις ή συγχωνεύσεις, θα πληγεί βάναυσα η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και ταυτόχρονα θα κινδυνεύσουν με  υποβάθμιση οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Καλούμε την κυβέρνηση πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση στην κατεύθυνση της κατάργησης ή συγχώνευσης Νομικών Προσώπων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ανοίξει έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με τους Δήμους και να λάβει σοβαρά υπόψη τα πραγματικά δεδομένα, τις ανάγκες αλλά και τα προβλήματα της εποχής».           

Αντιδράσεις από την ΚΕΔΕ

Την αντίθεσή της στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης βάσει του οποίου καταργούνται ή συγχωνεύονται ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ, εκφράζει και με παρατηρήσεις που απέστειλε στο υπουργείο, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ειδικότερα στο κείμενο των παρατηρήσεων υπενθυμίζει ότι η Τ.Α. είναι «ο μόνος φορέας του Δημοσίου που έχει ήδη προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και υπηρεσιών», προσθέτοντας ότι «είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα της Τ.Α. για σύσταση και κατάργηση νομικών προσώπων αποκλειστικά με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της». Παράλληλα ζητεί να γνωστοποιηθεί ο κατάλογος με τους υπό κατάργηση φορείς.

Επιπλέον, η ΚΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή της στο θέμα κατάργησης θέσεων προσωπικού με ΚΥΑ , ενώ σημειώνει πως Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων και των ΝΠΔΔ τους συστήνονται και τροποποιούνται με ειδική διαδικασία.

Ειδικότερα, η ΚΕΔΕ, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις της για το άρθρο 4 που ρυθμίζει τα των Νομικών Προσώπων, σημειώνει τα παρακάτω:

Άρθρο 4

Διαφωνούμε κάθετα με την κατάργηση ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ή τη συγχώνευση αυτών.

Απαιτούμε τη γνωστοποίηση του Παραρτήματος που αναφέρεται στο Άρθρο 4.

Υπενθυμίζουμε ότι ο μόνος φορέας του Δημοσίου που έχει ήδη προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και υπηρεσιών είναι η Τ.Α.

Ειδικότερα σε ό, τι αφορά στα ΝΠΔΔ από 4300 συγχωνεύτηκαν σε 520 (88% μείωση), ενώ τα ΝΠΙΔ από 1350 συγχωνεύτηκαν σε 492 (64% μείωση).

Εξάλλου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα της Τ.Α. για σύσταση και κατάργηση νομικών προσώπων αποκλειστικά με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της.