logo


Προχτές ακυρώθηκαν τα Διοικητικά τους Συμβούλια, σήμερα συζητούνται οι προϋπολογισμοί τους , αλλά αύριο δεν ξέρουμε αν θα υφίστανται! Ο λόγος για  5 (πέντε)  Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Διονύσου, που βρίσκονται υπό κατάργηση και συγχώνευση, στο πλαίσιο της μείωσης του αριθμού των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ πανελλαδικά που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο Μανιτάκη.

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει  σήμερα o αυτοδιοικητικός ιστότοπος aftodiokisi.gr, πρόκειται για την ΕΣΤΙΑ, το ΘΕΣΠΙ, τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Ίδρυμα Θ. και Δ. Κυριακίδου (γηροκομείο) και την ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε., δηλαδή τη δημοτική ανώνυμη εταιρεία που ασχολείται  με το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ενέργεια, την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ.λπ.

Συνολικά σε 86 Νομικά Πρόσωπα είτε Ιδιωτικού είτε Δημοσίου Δικαίου από τα 126 που ανήκουν σε δήμους της Αττικής εστιάζει η κυβέρνηση ενόψει της κατάργησης και συγχώνευσης οργανισμών των ΟΤΑ. Πρόκειται για Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Συνδέσμους, Πολιτιστικά Κέντρα, Ανώνυμες Εταιρείες, Δημοτικές Επιχειρήσεις ΜΜΕ,  Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Οργανισμοί, Δημοτικές Κατασκευαστικές Εταιρείες.

Στόχος τα 1000 να γίνουν 700

Στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Μεγάρου Μαξίμου, είναι η μείωση, συνολικά, των Νομικών Προσώπων των Δήμων σε περίπου 700 από 1000 και, πλέον, που είναι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ζητηθεί και έχουν αποσταλεί στοιχεία από κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τα οποία και εξετάζονται αναλυτικά από τους επιτελείς της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι με το νομοσχέδιο  Μανιτάκη,η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα, δίνεται η δυνατότητα κατάργησης, συγχώνευσης αλλά και μετατροπής ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ με Προεδρικά Διατάγματα.