logo


Μετά την πρώτη συνάντηση με τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων την Πρωτομαγιά, ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης τη Δευτέρα 13 Μαΐου κάλεσε σε ευρεία σύσκεψη το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου στο δημοτικό κατάστημα Άνοιξης, σχετικά με τον πολιτικό σχεδιασμό εκτάκτων αναγκών, τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κινδύνων από τις δασικές πυρκαγιές για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Στην πρώτη συνάντηση, της Πρωτομαγιάς, είχαν συζητηθεί θέματα που αφορούν στη συλλογή κλαδιών και απορριμμάτων και στις αποψιλώσεις ακάλυπτων χώρων, για να ελαχιστοποιηθούν οι αιτίες και να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Επίσης συζητήθηκαν τρόποι αποτελεσματικότερου προληπτικού καθαρισμού και συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των εργασιών στην κατεύθυνση αυτή καθ΄ όλο τον μήνα.

Ενώ στη δεύτερη συνάντηση τονίστηκε, ιδιαιτέρως από τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Κ. Κοντάκη, πως: «Κοινή διαπίστωση όλων μας με βάση την εμπειρία, είναι ότι η φωτιά από την έναρξή της αντιμετωπίζεται στα πέντε πρώτα λεπτά. Αυτό κάνει την αναγκαιότητα διατήρησης των επανδρωμένων πυροφυλακίων επιτακτική. Η έγκαιρη ενημέρωση για την εκδήλωση φωτιάς και ο χρόνος επέμβασης, θα καθορίσουν αποφασιστικά το πώς θα εξελιχθούν τα συμβάντα και αυτό το καλοκαίρι. Ο συντονισμός, ο σωστός προγραμματισμός και οι ασκήσεις ετοιμότητας συμβάλλουν στην άμεση αντιμετώπιση κάθε συμβάντος. Εξίσου σημαντικό είναι οι ζώνες πυρασφάλειας να διατηρηθούν και όπου είναι αναγκαίο με τη συνεργασία του Δασαρχείου να γίνει διάνοιξη νέων δρόμων. Να ανοιχτούν σε αδιέξοδα σημεία, δρόμοι διαφυγής, ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα στα πυροσβεστικά οχήματα αλλά και δρόμος διαφυγής για να μην υπάρξει εγκλωβισμός σε περίπτωση πυρκαγιάς».

Συζητήθηκαν επίσης οι δράσεις πυροπροστασίας και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας που έχει λάβει ο Δήμος, όπως η μέριμνα για τους πυροσβεστικούς κρουνούς, ο καθαρισμός των δασυλλίων και των πρανών στο οδικό δίκτυο για την αποφυγή κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη για τη φύλαξη χώρων εναπόθεσης αστικών αποβλήτων.

Εξαιρετικά ενδιαφέρων τέλος ήταν ο απολογισμός συμβάντων για το 2012 του εθελοντή αρχιπυροσβέστη από τη Ροδόπολη Απ. Κούνη: Συνολικά εντός των ορίων του Δήμου Διονύσου στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς εκδηλώθηκαν 44 πυρκαγιές, ενώ υπήρξε συνδρομή από τους Διονυσιώτες εθελοντές και σε 18 περιστατικά που εκδηλώθηκαν σε γειτονικούς Δήμους.

Στη  δεύτερη συνάντηση ήταν παρόντες και πάλι οι Πρόεδροι, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας Κ. Κοντάκης, Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Παππάς και Ποιότητας Ζωής Γ. Κανατσούλης και εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, των τοπικών εθελοντικών οργανώσεων και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Οι παραπάνω ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσαν στον έλεγχο των κρουνών, στη συμβατότητα των δεξαμενών, στην επαρκή ενημέρωση των στελεχών των κλιμακίων πυρόσβεσης για την ύπαρξη γεωτρήσεων σε κάθε Δημοτική Κοινότητα και την απόκτηση περισσότερων φορητών γεννητριών, για τις περιπτώσεις διακοπής ρεύματος στη διάρκεια πυρκαγιάς. Επισημάνθηκαν επίσης προβλήματα που προκύπτουν από ανεύθυνους που χρησιμοποιούν τις δεξαμενές νερού για να ποτίσουν ζώα και χωράφια αλλά και από τις κλοπές σε βάνες κ.λπ. που έχουν παρατηρηθεί.

Όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος της αντιπυρικής θωράκισης του Δήμου, ο Δήμαρχος Διονύσου δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ένας Δήμος με πολύ πράσινο και ανήκουμε στην ζώνη υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές. Θέλουμε να παραμείνει πράσινος ο Δήμος μας και γι’ αυτό στοχεύουμε πρωτίστως στην πρόληψη και στη συνέχεια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Το υπουργείο πέρυσι μας ενέκρινε το κονδύλι των 120.000,00 ευρώ, στα χαρτιά μόνο γιατί στο ταμείο του Δήμου δεν μπήκε ποτέ αυτό το ποσό. Φέτος πάλι εγκρίθηκε το ποσό αλλά η περσινή εμπειρία στο θέμα της χρηματοδότησης μας δείχνει –δυστυχώς- την απουσία της Πολιτείας. ‘Όμως εμείς δεν κάνουμε καμία έκπτωση σε ό, τι αφορά την ποιότητα ζωής και την διαφύλαξή της στο Δήμο μας. Είμαστε το μπαλκόνι της Αττικής και θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να παραμείνουμε ένας πράσινος Δήμος. Εκτός από τον καθαρισμό από την Υπηρεσία Πρασίνου, θα γίνει καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων και με εργολαβία.

Για το θέμα πάντως της χρηματοδότησης της Πολιτικής Προστασίας, υπήρξε πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, όπου τονίζεται ότι φέτος θα διατεθούν συνολικά 72.000.000 ευρώ για την αντιπυρική προστασία, ενώ θα προσληφθούν και 251 εποχικοί εργαζόμενοι με οκτάμηνη σύμβαση.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τον ειδικό Γραμματέα Δασών Γ. Αμοργιανιώτη, ποσό 2.500.000 ευρώ από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου διατίθεται για τη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, τους παρόδιους καθαρισμούς βλάστησης, τη συντήρηση και κατασκευή υδατοδεξαμενών υδροληψίας των πυροσβεστικών οχημάτων και τη συντήρηση πυροφυλακίων. Το πρόγραμμα έχει, ήδη, εγκριθεί με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ, έχει γίνει η κατανομή στις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων και οι σχετικές πιστώσεις είναι ήδη διαθέσιμες.