logo


Σε δυο φάσεις θα εκτελεσθούν οι εργασίες διαμόρφωσης στον αρχαιολογικό χώρο της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου, συνολικού προϋπολογισμού 20.000 ευρώ. Η σύναψη της σχετικής προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Δήμο Διονύσου, την Περιφέρεια και το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφορικά με τη σκοπιμότητα και τους όρους της, αναμένεται να συζητηθεί μεθαύριο Τετάρτη 15 Μαΐου από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, το έργο θα εκτελεσθεί από τη Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση από το Δήμο Διονύσου, βάσει απόφασης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, που από δωρεά είχε δεσμεύσει το ποσόν των 20.00 ευρώ για την ανάδειξη του θεάτρου που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο.

Οι εργασίες, που αναμένεται σύμφωνα με τη σύμβαση να διαρκέσουν 2-3 χρόνια και θα παρακολουθούνται από Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης,  θα περιλαμβάνουν:

Σε Α’ φάση τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου, όπου πρόκειται να τοποθετηθούν τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη και θα ακολουθήσει η μεταφορά, τακτοποίηση καταγραφή και σχεδίασή τους.

Ενώ σε Β’ φάση θα πραγματοποιηθούν ανασκαφικές τομές ώστε να διερευνηθεί η χρήση ορισμένων αρχαίων κτηρίων και κατασκευών (π.χ. θέατρο, βωμός, Πύθιο κ.λπ.) και οι χρονολογικές φάσεις τους. Παράλληλα θα κατασκευασθούν και πινακίδες πληροφόρησης με εποπτικό υλικό για τους επισκέπτες του χώρου.

Να σημειωθεί πως ο ιδιοκτήτης του χώρου Ηλ. Ηλιόπουλος με επιστολή του συναινεί απολύτως στο παραπάνω έργο, ενώ στη σύμβαση δεν παραλείπεται να τονισθεί η συμβολή του σωματείου «Διάζωμα», τόσο στην αναζήτηση των πόρων και στην υποστήριξη των εργασιών διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου, όσο και στην προώθηση του προγραμματικού κειμένου.