logo


«Θέλουμε ενημέρωση- Έχουμε επιφυλάξεις- Δεν έχουμε πεισθεί». Αυτά σε γενικές γραμμές δήλωναν οι κάτοικοι- κυρίως από την Προκόνησο και την Αμυγδαλέζα- που τη Δευτέρα 29 Απριλίου πλημμύρισαν το Δημοτικό Κατάστημα της Σταμάτας στη δεύτερη συνεδρίαση με θέμα τη δωρεάν  παραχώρηση δημοτικής έκτασης στην ΕΥΔΑΠ, στη γωνία Παπανικολή και Μεγ. Αλεξάνδρου, για να κατασκευαστεί αντλιοστάσιο ακαθάρτων, στο πλαίσιο του έργου της αποχέτευσης.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κάτοικοι, συμφωνώντας για την αναγκαιότητα της αποχέτευσης, εντούτοις  κατήγγειλαν πως ουδείς τούς ενημέρωσε για ένα έργο που θα κατασκευαστεί στο κατώφλι τους σπιτιού τους και που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία και την περιουσία τους.

Επιπλέον επιφυλάξεις εξέφρασαν τόσο για την τεχνική αρτιότητα του αντλιοστασίου που θα κατασκευαστεί, αναφορικά με τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω υπερχείλισης και οσμών, ενώ ζήτησαν επιτακτικά περαιτέρω ενημέρωση για το ίδιο το έργο.

Αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν:

1) να αποφασισθεί εκ νέου επίσκεψη σε αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 10 το πρωί. Μάλιστα έχει ήδη αποσταλεί σχετική επιστολή- πρόσκληση από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Παππά προς τους επικεφαλής των παρατάξεων, τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, τους δημοτικούς συμβούλους, τον Πρόεδρο και τους τοπικούς συμβούλους της Σταμάτας καθώς και τους κατοίκους που ενδιαφέρονται για το θέμα, ώστε να δηλώσουν συμμετοχή στην επίσκεψη (σ.σ. Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Απριλίου 6 μόνον κάτοικοι ανταποκρίθηκαν στο αντίστοιχο κάλεσμα του Δήμου και επισκέφτηκαν τρία αντλιοστάσια της ΕΥΔΑΠ για τη σχετική επιτόπια ενημέρωση)

2) περαιτέρω ενημέρωση των κατοίκων από κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ, ώστε να απαντηθούν όλες οι απορίες, πριν το θέμα του αντλιοστασίου επανέλθει για απόφαση στο Τοπικό Συμβούλιο, εν συνεχεία πάει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τέλος στο Δημοτικό Συμβούλιο για οριστική απόφαση.

Από τη συζήτηση σταχυολογούμε την τοποθέτηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, πολιτικού μηχανικού, Κ. Κουριδάκη, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαιτέρως καθησυχαστικός όσον αφορά στις προδιαγραφές κατασκευής τέτοιων έργων, που συνήθως χωροθετούνται εντός κατοικημένων περιοχών, ενώ το μέγεθος του φρεατίου και ο αριθμός των αντλιών εξασφαλίζουν τόσο τους περιοίκους όσο και το φυσικό περιβάλλον.

Αλλά και το αίτημα του τοπικού συμβούλου Βαγ. Κριεμάδη (ΑΔΚ) να δοθεί στο Δήμο από την ΕΥΔΑΠ γραπτή εγγύηση, που να προβλέπει ρήτρα αποζημίωσης για τους κατοίκους αν υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στο έργο.

Να σημειωθεί, εξάλλου, πως στη διάρκεια της συνεδρίασης κυκλοφόρησε επίσημο έγγραφο της ΕΥΔΑΠ, όπου ρητά αναφέρεται πως η κατασκευή του αντλιοστασίου, και μάλιστα στη συγκεκριμένη θέση, είναι απολύτως απαραίτητη για το έργο της αποχέτευσης, άλλως η Σταμάτα δεν θα αποχετευθεί, ενώ για το έργο, που πρέπει να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2013, δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Τέλος, κυκλοφόρησε σήμερα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης (faceboοk) οργισμένη ανακοίνωση του Προέδρου της Κοινότητας Σταμάτας Γ. Κόκκαλη, στην οποία γίνεται λόγος για «καταιγίδα ψευδών πληροφοριών» σχετικών με το αντλιοστάσιο, καθώς και για αυτούς για τους οποίους «δεν θα είναι αρκετή καμία εμπεριστατωμένη μελέτη, καμία ενημέρωση από καταρτισμένους μηχανικούς και δεν θα είναι αρκετές όσες επισκέψεις και αν γίνουν σε αντλιοστάσια. Αυτοί θα συνεχίσουν να  διυλίζουν τον κώνωπα και θα καταπίνουν την κάμηλον».