logo


Υποψήφια για… προσβολή, και μάλιστα με πιθανότητες επιτυχίας, είναι η απόφαση που πήρε τη Δευτέρα 22 Απριλίου το βράδυ μετά από 3ωρη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου αναφορικά με τα Οικοδομικά Τετράγωνα ΑΛΦΑ της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου. Η απόφαση που αποτελεί εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία (31- επί συνόλου 41 -δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν θετικά),  έχει ως εξής:

Ο Δήμος Διονύσου αποφασίζει να ανακαλέσει ανά ΚΑΕΚ όλες τις δηλώσεις του στο Κτηματολόγιο που αφορούν σε ιδιοκτησίες ιδιωτών, οι οποίοι τις απέκτησαν νόμιμα μέχρι 31/10/2010 από την Εταιρεία Μαρμάρων, την Εθνική Τράπεζα και τον Οικ. Συνεταιρισμό «Ν. Αιολίς», στα Οικοδομικά Τετράγωνα 153Α, 154Α, 29Α, 31Α, 67Α, 34Α και 41Α. Παράλληλα δεν ανακαλεί τις δηλώσεις του και δεν απεμπολεί τα δικαιώματά του για όσες ιδιοκτησίες στα Οικοδομικά Τετράγωνα  ΑΛΦΑ ανήκουν στα παραπάνω τρία Νομικά Πρόσωπα. Η απόφαση αυτή θα περιληφθεί στην απογραφή της περιουσίας του Δήμου.

Αυτή ακριβώς η διαφοροποίηση και ο διαχωρισμός ανάμεσα σε φυσικά και Νομικά Πρόσωπα ως ιδιοκτήτες,  κατά την εκτίμηση της Γ. Κακούρη Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, είναι συνταγματικά παράνομος γιατί καταργεί την αρχή της ισοτιμίας και άρα η απόφαση μπορεί να προσβληθεί. Την εκτίμηση αυτή η κ. Κακούρη  γνωστοποίησε αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης τόσο στο Δήμαρχο Διονύσου όσο και σε κάποιους από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, που –πριν πανηγυρίσουν- άρχισαν και πάλι να ανησυχούν για την περιουσία τους:

«Θα ένιωθα περισσότερο ήσυχος αν είχαμε πάρει την παλιά απόφαση για τα ΑΛΦΑ», δηλώνει στην Οδό Διονύσου ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και θιγόμενος ιδιοκτήτης Θ. Στάικος, «δηλαδή αυτή που επανέλαβε η Λ. Φέρμελη– άρση όλων των δηλώσεων του Δήμου που αφορούν σε ιδιώτες και διεκδίκηση όσων του ανήκουν. Προσθέτοντας τα Νομικά Πρόσωπα, ίσως οδηγηθούμε σε περιπέτειες».

Ο παραπάνω σκεπτικισμός μπορεί να κρίνεται υπερβολικός- εξάλλου καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης παρευρίσκετο ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου και θα είχε παρέμβει, για να προστατεύσει το Δημοτικό Συμβούλιο, αν διαπίστωνε κάτι μη σύννομο. Από την άλλη πλευρά ευλόγως   δημιουργούνται ερωτηματικά σχετικά με τη (σκόπιμη;) απουσία του δημοτικού συμβούλου και δικηγόρου Ν. Καρυστινού από την ψηφοφορία, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή παρακολουθούσε κανονικά τη διαδικασία και επέστρεψε στην αίθουσα μόνον αφού ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζουμε πως η υπόθεση με τα Οικοδομικά Τετράγωνα ΑΛΦΑ είναι μια ακόμη πτυχή του ασαφούς και μπλεγμένου πολεοδομικού καθεστώτος στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, που εν προκειμένω όμως αφορά και στην ιδιοκτησία πολλών δεκάδων συμπολιτών μας. Αυτοί είδαν το 2009 τις ιδιοκτησίες τους να αποκαλούνται κοινόχρηστες και οι ίδιοι να θεωρούνται καταπατητές, μια που η προηγούμενη Διοίκηση Δαρδαμάνη τις δήλωσε στο Κτηματολόγιο ως δημοτική περιουσία. Στην περυσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. με το ίδιο θέμα η σχετική απόφαση, που τους δικαίωνε, ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους.  Επιπλέον, σήμερα ο καλλικρατικός Δήμος Διονύσου αντιμετωπίζει αδυναμία να συντάξει την απογραφή της περιουσίας του με κυριότερη αιτία την ασάφεια γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΑΛΦΑ.

Να σημειωθούν και τα εξής: Την εισήγηση από πλευράς Δημοτικής Αρχής υπέγραφε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Παππάς αλλά στην πράξη την υποστήριξε  ο δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης Χ. Παπαβασιλείου.

Διαφορετική από την επίσημη άποψη είχε η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Διονύσου Θ. Σαραντάκη που υποστήριξε πως οι ιδιοκτήτες ατομικά θα πρέπει να απευθυνθούν στο Κτηματολόγιο και εκεί μπορεί να  έρθει αρωγός ο Δήμος ώστε να τους αποδοθεί η περιουσία τους, ενώ για τις υπόλοιπες εκτάσεις  ο Δήμος πρέπει να διατηρήσει τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα.

Η τρίτη άποψη ανήκε στο δημοτικό σύμβουλο της Διοίκησης και πρώην Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών στην προηγούμενη Διοίκηση Θ. Λίτσα που εκτίμησε πως το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο για την υπόθεση και πως τα πράγματα πρέπει να τα ξεκαθαρίσει το Κτηματολόγιο με τις υπηρεσίες του.

Για την υπόθεση, τέλος, με τα Οικοδομικά Τετράγωνα ΑΛΦΑ ουδέποτε δόθηκε, παρόλο που πολλές φορές ζητήθηκε, γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία του Δήμου.