logo


Ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, που προβλέπουν ευρεία συμμετοχή φορέων, ενημέρωση των κατοίκων και συγκεκριμένες εργασίες συντήρησης, κατέθεσε η Συμμαχία για τον Πολίτη ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου. Ειδικότερα η παράταξη της μειοψηφίας προτείνει:

1)Στη σύγκληση   του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για τη συζήτηση – λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, και  εκπρόσωποι των Τοπικών Συμβουλίων και των  Συλλόγων των Δημοτικών Κοινοτήτων.

2)Τη   δημιουργία μόνιμου Συντονιστικού Οργάνου για όλη την αντιπυρική περίοδο 2013 μεταξύ των Δήμων Διονύσου, Ωρωπού, Μαραθώνα και Κηφισιάς.

3)Ευρεία σύσκεψη για την ανάλυση των μέτρων αντιπυρικής προστασίας στα Τοπικά Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων, τις εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας και τους τοπικούς συλλόγους-φορείς, με σκοπό την ενημέρωση και το συντονισμό τους.

4)Την έκδοση και διανομή σε ολόκληρο τον Δήμο ειδικού φυλλαδίου με  οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και άλλες χρηστικές πληροφορίες (κατά το πρότυπο φυλλαδίου του πρώην Δήμου Αγίου Στεφάνου) και αξιοποίηση του Διαδικτύου.

5)Την έγκαιρη εξασφάλιση αποφάσεων της Περιφέρειας Αττικής για την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής προσώπων σε δασικές περιοχές ειδικής προστασίας τις ημέρες και ώρες, που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός, καθώς και τα μέτρα για την πρακτική υλοποίηση αυτών των αποφάσεων.

6)Τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής έκτακτης ανάγκης του Δήμου καθόλο το 24ωρο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

7)Τον  προγραμματισμό και την έγκαιρη εκτέλεση συγκεκριμένων έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, που περιβάλλουν το Δήμο μας, καθώς και τη συντήρηση – βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου.

8)Τον έλεγχο της κατάστασης και καλής λειτουργίας των πυροσβεστικών υδροστομίων και των πυροσβεστικών δεξαμενών, των πυροσβεστικών οχημάτων και μέσων του Δήμου αλλά και των εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και των πυροφυλακίων.

9)Συστηματικές εργασίες προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από τους δρόμους, άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις, αρχαιολογικούς χώρους και άλλους χώρους ειδικής προστασίας (γραμμές ΟΣΕ, σημεία διέλευσης δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.). Ιδιαίτερη φροντίδα για την έγκαιρη απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης.

10)Λήψη πρακτικών μέτρων για την εφαρμογή του νόμου που επιβάλλει στους ιδιοκτήτες τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, άλλως την υποχρέωση αυτή αναλαμβάνει ο Δήμος και χρεώνει εν συνεχεία τους αμελείς ιδιοκτήτες με  50 λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ εις βάρος τους υποβάλλεται και μήνυση. Επίσης προτείνεται η δημιουργία ειδικού μητρώου οικοπέδων για κάθε Δημοτική Κοινότητα.

11)Την ειδική μέριμνα για την ολοκληρωμένη συνεργασία και συντονισμό των εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, που υπάρχουν στο Δήμο, για την εξοικονόμηση πόρων, μέσων και προσωπικού, καθώς και την αποτελεσματικότερη παρέμβασή τους (προληπτική και κατασταλτική).

12)  Την ειδική μέριμνα, τέλος, για την ενημέρωση των πολιτών, όταν η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλή (κατηγορία 4), σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη (ιστοσελίδα, ηλεκτρονικές πινακίδες, social media).