logo


Πριν έξι μήνες με 230.000 ευρώ μαζί με την έκπτωση ο Δήμος Διονύσου παρολίγον να αγοράσει όργανα και πλακίδια ασφαλείας για 2  παιδικές χαρές στην πόλη. Έξι μήνες, τρεις διαγραφές  και μια ακύρωση φωτογραφικού διαγωνισμού αργότερα, με τα ίδια χρήματα ο Δήμος Διονύσου υπολογίζει- αν επιλεγεί η πρότασή του- να αγοράσει όργανα και πλακίδια ασφαλείας για 7 (επτά!) παιδικές χαρές της πόλης! Αυτό είναι με λίγα λόγια το αποτέλεσμα της χθεσινής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, που αφορούσε στην υποβολή προτάσεων προς χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για την αγορά οργάνων και πλακιδίων για τις 7 παιδικές χαρές.

Το θέμα έχει τη δική του ιστορία:  Είχε πρωτοσυζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και η μείζων μειοψηφία (ΑΔΚ) αλλά και η Συμμαχία για τον Πολίτη είχαν επισημάνει φωτογραφικές διατάξεις στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, ενώ και ο σύμβουλος της Διοίκησης Θ. Λίτσας είχε θεωρήσει το ποσόν των 220.000 ευρώ υπερβολικό. Την προκήρυξη συνόδευε εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, που βεβαίωνε για την καταλληλότητα των τεχνικών προδιαγραφών για συγκεκριμένα όργανα  συγκεκριμένης  φινλανδικής εταιρίας, παραθέτοντας μάλιστα φωτογραφίες και κωδικούς! Το θέμα τότε στην Επιτροπή είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία.

Ακολούθησε προσφυγή των δημοτικών συμβούλων της ΑΔΚ Α. Πασιπουλαρίδη και Δ. Ζαμάνη κατά της απόφασης αυτής, ενώ ταυτόχρονα 17 σύμβουλοι της μειοψηφίας συγκαλούν, όπως τους δίνει ο νόμος το δικαίωμα, Δημοτικό Συμβούλιο για να ξανασυζητηθεί το θέμα. Σ’ αυτή τη συνεδρίαση προσέρχονται από τη Διοίκηση μόνον τρεις σύμβουλοι: Οι Γ. Ζυγούνας, Λ. Φέρμελη και Β. Κοροβέση τιμωρούνται γι’ αυτήν την «πρωτοβουλία» τους με διαγραφή από τη δημοτική ομάδα της Διοίκησης, που χάνει την πλειοψηφία.

Εντωμεταξύ στις αρχές του 2013 ανακοινώνεται και η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την προσφυγή της ΑΔΚ: Ο διαγωνισμός θεωρείται πράγματι φωτογραφικός και ακυρώνεται. Πολλά είχαν ακουστεί τότε για τα λεφτά του Πράσινου Ταμείου που χάθηκαν με υπαιτιότητα της μειοψηφίας, ενώ σε σχετική οργισμένη ανακοίνωση του Δημάρχου αναφέρεται: «Πολύ περισσότερο δεν θα δεχτούμε σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία να στερηθούν τα παιδιά των συνδημοτών μας σε Άγιο Στέφανο και Δροσιά, δύο σύγχρονες παιδικές χαρές, ένα έργο 230.846,40 ευρώ που χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο».

Χτες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο αποδείχθηκε πως, έστω και στο παραπέντε το έργο δεν χάθηκε, πως όχι μόνο τα παιδάκια του Αγ. Στεφάνου και της Δροσιάς αλλά και του Διονύσου και της Σταμάτας και του Κρυονερίου  και της Άνοιξης (σ.σ. παραμένει παραμελημένη η Ροδόπολη…) θα απολαμβάνουν ανακαινισμένες παιδικές χαρές με σύγχρονα όργανα και παιχνίδια. Και αν αληθεύουν τα λόγια του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Παππά, έλληνες κατασκευαστές οργάνων παιδικής χαράς ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Αξίζει να επισημανθούν ακόμη τα εξής:

*Την εισήγηση καταψήφισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικής Διαχείρισης Ν. Πέππας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα «τον πολιτικό αυτοδιοικητικό πολιτισμό που αφήνει μια ολόκληρη Κοινότητα, τη Ροδόπολη, χωρίς παιδική χαρά»

* «Παρόλο που για μια παιδική χαρά διαγραφήκαμε από τη δημοτική ομάδα», εντούτοις Ζυγούνας και Φέρμελη υπερψήφισαν την εισήγηση, με την επισήμανση πως καλό είναι τέτοιου είδους μελέτες να μην έρχονται λίγο πριν κλείσουν τα προγράμματα χρηματοδότησης

Για την ιστορία, η λίστα με τις παιδικές χαρές περιλαμβάνει:

Στον Άγ. Στέφανο, παιδική χαρά επί των οδών Καραολή και Δημητρίου

Στη Σταμάτα, στην Ευξείνου Πόντου και 25ης Μαρτίου

Στην Άνοιξη, στη Μεγ. Αλεξάνδρου και Κανάρη

Στο Κρυονέρι, στην πλατεία Μ. Ασίας

Στη Δροσιά, στην πλατεία Σεμέλης η πρώτη και επί των οδών Παπαφλέσσα και Καλαμάτας η δεύτερη

Και στο Διόνυσο, στην πλατεία Κίου