logo


Με μία μόλις ψήφο διαφορά (17-18) το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου στη συνεδρίασή του την Τρίτη 9 Απριλίου δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2013 του Νομικού Προσώπου Ο ΘΕΣΠΙΣ, που έφερε προς ψήφιση ο νέος Πρόεδρος Ν. Καρυστινός.

Παρόλο που ο κ. Καρυστινός επικαλούνταν στην εισήγησή του την ανάγκη ψήφισης του προϋπολογισμού για να λειτουργήσει το Νομικό Πρόσωπο και έκανε έκκληση στους συναδέλφους του να επιδείξουν πνεύμα συναίνεσης  «τώρα, και στην πορεία διορθώνουμε με αναμορφώσεις όσα λάθη υπάρχουν», εντούτοις οι παρατάξεις της μειοψηφίας επέμειναν στις αρνητικές θέσεις τους που επιγραμματικά ήσαν οι εξής:

*Κατά τη μείζονα μειοψηφία (ΑΔΚ), το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΕΣΠΙ ορίστηκε με παράνομο τρόπο (σ.σ. υπενθυμίζουμε ότι στη σχετική συνεδρίαση οι 20 θετικές ψήφοι μέτρησαν παραπάνω από τις 21 αρνητικές, σε μια ερμηνεία εκ μέρους του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τ. Καρασαρλή που χαρακτηρίστηκε «πραξικοπηματική»), ενώ για τον ορισμό αυτό (όλων των Δ.Σ. στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου) εκκρεμεί προσφυγή της ΑΔΚ στην Περιφέρεια. Κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επί της ουσίας του προϋπολογισμού, όπως το παρουσίασε η Αγγ. Πέππα: για τη συντήρηση και επισκευή Κλειστών Γυμναστηρίων και Γηπέδων του Δήμου Διονύσου, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΘΕΣΠΙ, ο προϋπολογισμός για το 2013 προβλέπει 3.000 ευρώ. Ενώ για αφίσες, έξοδα διαφήμισης εκδηλώσεων, έντυπα κ.λπ. το ποσόν που προϋπολογίζεται, ανέρχεται στα 15.000 ευρώ!

*Προϋπολογισμός με εκβιασμό δεν υπάρχει, υποστήριξε από την πλευρά της η Λαϊκή Συσπείρωση, επισημαίνοντας ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν σύμβαση θα πληρωθούν. Επέμεινε επιπλέον η παράταξη της μειοψηφίας στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας που προσφέρει ο ΘΕΣΠΙΣ, ζητώντας περισσότερες ή και όλες οι σχετικές υπηρεσίες να παρέχονται δωρεάν στους δημότες. Έθεσε τέλος το ερώτημα πώς μια σύμβαση ύψους  55.000 ευρώ περίπου, που η νέα Διοίκηση του ΘΕΣΠΙ αποφάσισε να μην υλοποιήσει, εντούτοις εμφανίζεται ως συνεχιζόμενη για το 2013.

* «Σε ό, τι συμφωνούμε, θα δίνουμε λευκό, μέχρι να υλοποιήσει ο Δήμαρχος τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντί μας για 7 σοβαρά θέματα της πόλης», δήλωσε η Συμμαχία για τον Πολίτη, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως ο αντίστοιχος προϋπολογισμός για το άλλο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, την ΕΣΤΙΑ, υπερψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες.

*Για εργαζόμενους εν αναμονή σύμβασης, που δουλεύουν επί μήνες απλήρωτοι, έκανε λόγο η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Β. Κοροβέση, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σκηνοθέτιδα της θεατρικής ομάδας του Αγ. Στεφάνου και εκφράζοντας τις αντιρρήσεις της για τέτοιες πρακτικές ομηρίας των εργαζομένων.

Περισσότερο κοινωνικό πρόσωπο στον  προϋπολογισμό του ΘΕΣΠΙ ζήτησε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος Σπ. Σπηλιώτης, κάτι που έλειψε, όπως είπε, με την προηγούμενη διοίκηση του Νομικού Προσώπου, ενώ ιδιαιτέρως καυστικός εμφανίστηκε ο επίσης ανεξάρτητος Γ. Ζυγούνας, πρώην Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ, που άφησε αιχμές για παράτυπες προσλήψεις στο ΘΕΣΠΙ αλλά και για πρακτικές που «παίζουν με τις ανάγκες των ανθρώπων».

Όλοι οι παραπάνω- πλην Συμμαχίας- ζήτησαν να επιστρέψει ο προϋπολογισμός στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΕΣΠΙ και, αφού διορθωθεί, να έρθει εκ νέου προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν εισακούστηκαν όμως και με οριακή πλειοψηφία, όπως προείπαμε, ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε.

Για την ιστορία να επισημάνουμε πως καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Θ. Λίτσας και Σ. Κατσίγιαννη, ενώ λίγο πριν την ψηφοφορία αποχώρησε η Σ. Μαγγίνα, άπαντες της Διοίκησης. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται τουλάχιστον άστοχη η προσωπική επίθεση του κ. Καρυστινού προς την ανεξάρτητη συνάδελφό του Β. Κοροβέση στο περιθώριο του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρώντας την υπεύθυνη για την απόρριψη του προϋπολογισμού. Και καλά έκανε ο Δήμαρχος Διονύσου να του υπενθυμίσει πως ο καθένας έχει τη γνώμη του- ακριβώς όπως την είχαν και όσοι διέγραφαν την κ. Κοροβέση πριν 5 μήνες από τη δημοτική ομάδα της Διοίκησης, ανάμεσά τους και ο νέος Πρόεδρος του ΘΕΣΠΙ.