logo


Από τις υπογραφές 63 Διονυσιωτών συνοδευόταν το υπόμνημα των ιδιοκτητών αστικής γης και οικιστών του Οικισμού Αλεξανδρέικα- Φοίνικας στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου προς την Τεχνική Υπηρεσία, οι οποίοι για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσαν «τη μόνιμη και σθεναρή θέλησή» τους να λυθεί το χρονίζον οικιστικό τους πρόβλημα και, αφού  αποχαρακτηρισθεί από δασική, να μπει επιτέλους η περιοχή στο Σχέδιο.

Το ζήτημα συζητήθηκε και από το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας Διονύσου την Τρίτη 9 Απριλίου, με τη σχετική εισήγηση της Προέδρου Γ. Κακούρη να είναι η αναμενόμενη:

Τα Αλεξανδρέικα κατοικούνται από πριν την ένταξη του Διονύσου στο Σχέδιο Πόλης (1928). Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του Διονύσου, στην πλειονότητά τους εργάτες στα λατομεία. Η περιοχή δεν ακολούθησε την τύχη της υπόλοιπης πόλης και δεν εντάχθηκαν στο Σχέδιο γιατί ο Συνεταιρισμός Ν. Αιολίς που επέσπευσε τη διαδικασία δεν θα είχε κανένα οικονομικό όφελος από την ένταξή τους, σημειώνει η κ. Κακούρη, υπενθυμίζοντας πως πάγια επιδίωξη όλων των προηγούμενων  διοικήσεων του Διονύσου αλλά και δέσμευση όλων των παρατάξεων προεκλογικά, ήταν η ένταξη των Αλεξανδρέικων στο Σχέδιο. Εξάλλου η εν λόγω περιοχή έχει χαρακτηρισθεί αυτοτελής οικισμός, με απόφαση του Δημοτικού μετά και τη  θετική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου.

Σήμερα οι κάτοικοι των Αλεξανδρέικων, που ουσιαστικά ίδρυσαν το Διόνυσο, δεν μπορούν ούτε μια εργασία να κάνουν στο σπίτι τους: Χτισμένο μέσα σε δασική, όπως χαρακτηρίζεται, περιοχή, το σπίτι αυτό θεωρείται αυθαίρετο.

Στο υπόμνημά τους προς την Τεχνική Υπηρεσία οι 63 Διονυσιώτες, κατ’ ευθείαν απόγονοι Σαρακατσάνων νομάδων που πρώτοι εποίκισαν τον Οικισμό, όπως γράφουν χαρακτηριστικά, ζητούν από τη Διοίκηση του Δήμου «κάνοντας χρήση κάθε νόμιμου μέσου, να κινηθεί άμεσα για τον απεγκλωβισμό του Οικισμού μας από το χαρακτηρισμό του ‘πράσινου’ και για την πολεοδόμησή του, όπως έχει γίνει και για τον υπόλοιπο Διόνυσο με τα Σχέδια του 1928, του 1962 και του 1979».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί η τοποθέτηση του τοπικού συμβούλου της Διοίκησης Γ. Δανέζη: «Είναι ντροπή να έχουν χτιστεί τα βουνά και τα δάση, είναι ντροπή να υπάρχουν στο Διόνυσο πενταώροφα και εξαώροφα κτήρια και αυτοί οι άνθρωποι που κατοικούν στο Διόνυσο εδώ και 150 χρόνια, να είναι εκτός Σχεδίου και να μην μπορούν ούτε ένα τούβλο να βάλουν στο σπίτι τους»!