logo


Με ιστορία από το παρελθόν, και συγκεκριμένα από την προ Καλλικράτη εποχή, όταν λειτουργούσε η Δημοτική Επιχείρηση Αγ. Στεφάνου, ασχολήθηκε η Οικονομική Επιτροπή στη συνεδρίασή της την Τετάρτη 3  Απριλίου. Πιο συγκεκριμένα, το θέμα που ήρθε προς συζήτηση αφορούσε επί λέξει στην «Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για πληρωμή οφειλής της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Αγ. Στεφάνου».

Ποια ήταν όμως αυτή η οφειλή και σε ποιον; Όπως αποδείχτηκε από τη συζήτηση, επρόκειτο για ποσόν ύψους 12.623 ευρώ, που διεκδικεί ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Επιχείρησης Γ. Κούκος, υποστηρίζοντας πως το δάνεισε στην Επιχείρηση και τώρα πρέπει να του επιστραφεί.

Όμως, για τη συγκεκριμένη πράξη, παραστατικό δεν υπάρχει ούτε ένα, που να αποδεικνύει του λόγου του το αληθές και να νομιμοποιεί την οιαδήποτε χρηματική του αξίωση έναντι του Δήμου.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν τόσο από συμβούλους των μειοψηφιών όσο και από τον εισηγητή του θέματος Αντιδήμαρχο Οικονομικών Ν. Πέππα, ο οποίος επίσης το καταψήφισε.

Το θέμα τελικώς δεν εγκρίθηκε με 6 ψήφους «κατά» και 3 «υπέρ»- για «την πληρωμή της οφειλής» ψήφισαν οι Δ. Σακελλαρίου (Δήμαρχος  Αγ. Στεφάνου και πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Επιχείρησης τότε), Κ. Κοντάκης και Α. Τζανετή. Ενώ καταψήφισαν οι Ν. Πέππας, Στ. Μαγγίνα, Α. Πασιπουλαρίδης, Δ. Ζαμάνης, Θ. Μπούσμπουρας και λευκό έδωσε ο Ηλ. Παπαχαρτοφύλης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως αποστασιοποιημένος από το θέμα εμφανίστηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, που αν και είχε υπογράψει την εισήγηση, εντούτοις την καταψήφισε. Στην τοποθέτησή του ο κ. Πέππας τόνισε «την αυτόνομη βούληση και την ελεύθερη έκφρασή του για το συγκεκριμένο ζήτημα», που τον οδήγησαν, μετά και την ανάγνωση των πορισμάτων των λογιστών, στην απόφασή του να καταψηφίσει το θέμα.

«Μέχρι σήμερα που είμαι Αντιδήμαρχος, τίποτα δεν έχω εγκρίνει και δεν θα εγκρίνω αν δεν διαθέτει τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγραφα και τα αντίστοιχα παραστατικά. Για την περίπτωση που συζητάμε, στις εκθέσεις και των πρώην και των νυν ελεγκτών δεν υπάρχει ούτε ένα χαρτί», απάντησε σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου ο κ. Πέππας.

Τα είχε σπάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Ο Γ. Κούκος ήταν μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Αγ. Στεφάνου επί δημαρχίας Δ. Σακελλαρίου (2003-2006). Εκεί, σύμφωνα με παράγοντες του Δήμου, ασχολείτο με ευρωπαϊκά προγράμματα και με τα λογιστικά της Επιχείρησης. Όταν η Διοίκηση του Δήμου πέρασε στον Π. Βορριά, ο τελευταίος παρήγγειλε το 2007 έλεγχο της Επιχείρησης από ορκωτούς λογιστές (Παταβούκας και Παναγιωτόπουλος). Από  το πόρισμά τους γίνεται φανερή η απουσία οποιουδήποτε παραστατικού που να νομιμοποιεί τις δαπάνες που διατεινόταν ότι έκανε ο κ. Κούκος και για τις οποίες ζητούσε να αποζημιωθεί, προσκομίζοντας, όπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, δικές του αποδείξεις ή χειρόγραφα σημειώματα. Είχε φθάσει μάλιστα μέχρι του σημείου να «τα σπάσει» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, επεισόδιο για το οποίο είχε επέμβει και η Αστυνομία.

Με τη νέα αλλαγή της Διοίκησης, μετά τον Καλλικράτη, πραγματοποιήθηκε εκκαθάριση των τριών Δημοτικών Επιχειρήσεων (σ.σ. Αγ. Στεφάνου, Άνοιξης και Κρυονερίου) από νέους ορκωτούς λογιστές (Ζιάγκας και Λυκούδης). Και από τη δική τους έκθεση απουσιάζουν τα έγγραφα που θα νομιμοποιούσαν οφειλή της Επιχείρησης Αγ. Στεφάνου προς ιδιώτη.

Να προστεθεί εδώ πως η έκθεση των ορκωτών λογιστών του 2007, όπως τόνισε στην Οικονομική Επιτροπή ο δ.σ. της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης,  δεν προσκομίσθηκε όταν το θέμα περί εκκαθάρισης των Δημοτικών Επιχειρήσεων συζητήθηκε πέρυσι στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπενθυμίζοντας επιπλέον πως «στους Δήμους που λειτουργούσαν με ανάλογο τρόπο- με χειρόγραφες αποδείξεις και ευχαριστήριες επιστολές- ακόμα ασχολείται μαζί τους η δικαιοσύνη».