logo


Οι τεράστιες αποκλίσεις (σ.σ. μόνο στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, η απόκλιση είναι της τάξης των  200.000.000 ευρώ- προς τα κάτω!!!) ανάμεσα στην πρώτη, που συζητήθηκε πέρυσι και απορρίφθηκε, και στη δεύτερη απογραφή των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου για το 2011 – Η εκ παραδρομής συμπερίληψη ακινήτων ως δημοτικών  – Οι ιδιοκτησιακές ασάφειες που εντοπίστηκαν όσον αφορά σε πολλά δημοτικά ακίνητα – Και βέβαια τα Οικοδομικά Τετράγωνα με την ένδειξη ΑΛΦΑ σε Διόνυσο και Ροδόπολη για τα οποία «η απογραφή επιφυλάσσει δυο μέτρα και δυο σταθμά» (Σ. Σωτηρίου- ΑΔΚ), ήταν οι λόγοι που επικράτησαν για την αναβολή της έγκρισης απογραφής έναρξης για τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου χρήσης 2011.

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως τα ΑΛΦΑ που ανήκουν στη Δ.Κ. Διονύσου δηλώθηκαν από την προηγούμενη Διοίκηση Δαρδαμάνη ως περιουσία τού Δήμου και στην απογραφή «σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου» χαρακτηρίζονται ως Κοινόχρηστα, ενώ τα ΑΛΦΑ που ανήκουν στη Ροδόπολη και προέρχονται από την ίδια νομοθετική και πολεοδομική ρύθμιση του 1979 εξακολουθούν να ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους, χωρίς καμιά αμφισβήτηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Στην μεν πρώτη περίπτωση ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.  Θ. Στάικος και μερικές ακόμη δεκάδες οικογενειών που έχουν νόμιμους τίτλους και σπίτια στα εν λόγω Τετράγωνα θεωρούνται καταπατητές, ενώ ο πρώην κοινοτικός σύμβουλος της Ροδόπολης, νυν Αντιδήμαρχος Χωροταξίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Απογραφής Γ. Κανατσούλης που μένει στη Ροδόπολη, σε αντίστοιχο Ο.Τ. ΑΛΦΑ, είναι καθόλα νόμιμος. «Αν το πολεοδομικό και νομικό καθεστώς των δυο περιπτώσεων δεν διαφέρει, τότε γιατί το ένα σπίτι είναι κοινόχρηστο και το άλλο όχι;» αναρωτήθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος Α. Πασιπουλαρίδης.

Σχεδόν όλοι, μάλιστα,  οι δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών επικεντρώθηκαν στα ΑΛΦΑ, αναδεικνύοντάς τα σε «κομβικό σημείο» των αντιρρήσεών τους για την απογραφή και αναγκάζοντας τη Διοίκηση του Δήμου και το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη να πάει το θέμα σε αναβολή. Παράλληλα οι πιέσεις όλων των παρατάξεων προκάλεσαν την (εκ νέου) δέσμευση του Προέδρου του Δ.Σ. Τ. Καρασαρλή για τη σύγκληση συνεδρίασης με θέμα τα Οικοδομικά Τετράγωνα ‘Α’, τα οποία εντός Διοίκησης εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενα».

Όπως φάνηκε πάντως, η Δημοτική Κοινότητα Διονύσου δεν ήταν η μοναδική περίπτωση λάθους, ασάφειας, παράλειψης ή παραδρομής στην απογραφή: Μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ανθέων στην Άνοιξη κατήγγειλαν πως ο Δήμος έχει δηλώσει ως ιδιοκτησία του δύο Οικοδομικά Τετράγωνα, που όμως ανήκουν στο Σύλλογο από το… 1976!!!