logo


Σε αναβρασμό βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι Σύλλογοι Γονέων Γυμνασίου και Λυκείου Αγ. Στεφάνου αλλά και η Ένωση Γονέων Διονύσου. Αιτία η αδικαιολόγητη και προσχηματική, όπως τη χαρακτηρίζουν, καθυστέρηση στη μεταστέγαση του ΙΕΚ στο μισθωμένο κτήριο της Σχολής Καργάκου στη Σταμάτα. Η μεταστέγαση αυτή, όπως λέει στην Οδό Διονύσου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Λυκείου Αγ. Στεφάνου Γ. Σώκος, συνδυάζεται με το πάγιο και χρόνιο αίτημα της σχολικής κοινότητας της πόλης για την ίδρυση νέου σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης μια που σήμερα συστεγάζονται στο ίδιο κτήριο τρία σχολεία (!), το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Αγ. Στεφάνου τα πρωινά και  το ΙΕΚ το απόγευμα. Αποτέλεσμα η μετατροπή κάθε ελεύθερου εκατοστού χώρου- ακόμη και αποθηκών-  σε αίθουσα διδασκαλίας, για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, οι οποίες κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιεστικότερες με τη ραγδαία αύξηση του μαθητικού πληθυσμού στα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία λόγω και της κρίσης.

Το ιστορικό

Παρόλο που οι Σύλλογοι Γονέων επί χρόνια ζητούσαν τη μεταστέγαση του ΙΕΚ, η σχετική απόφαση λήφθηκε μόλις πέρυσι από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, με χρονικό ορίζοντα τις αρχές του 2013. Με συμπαραστάτες στις προσπάθειες των γονιών τούς Διευθυντές του Γυμνασίου Σ. Ντόστη και Λυκείου Δ. Ζυγούρη,  η παρούσα δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος Διονύσου, Γ. Καλαφατέλης, ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της σχολικής κοινότητας για αποσυμφόρηση του σχολείου στον Άγ. Στέφανο με το δεδομένο ότι ο Δήμος είχε ήδη νοικιάσει το κτήριο των Εκπαιδευτηρίων Καργάκου στη Σταμάτα. Εκεί φιλοξενείται ήδη από τα  Χριστούγεννα το ΕΠΑΛ Κρυονερίου, ενώ πρόκειται να μεταφερθεί και το Δημοτικό Δροσιάς.

Παρόλο που το χρονοδιάγραμμα για τη μεταφορά του ΙΕΚ ήταν επίσης για μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, τίποτα δεν είχε αλλάξει στις 7 Ιανουαρίου, ενώ επιπλέον έγινε γνωστό πως η Διευθύντρια του ΙΕΚ Αγγ. Ταράτσα ζητούσε σειρά προϋποθέσεων για να συμφωνήσει στη μεταστέγαση του σχολείου της, την οποία πάντως η ίδια τοποθετούσε με τη λήξη του εξαμήνου, δηλαδή μετά τις 8 Ιουλίου!

Οι δύο Σύλλογοι Γονέων, έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής, έκαναν νέα παράσταση στον κ. Καλαφατέλη και τη νέα Αντιδήμαρχο Παιδείας Θ. Σαραντάκη, οι οποίοι υποσχέθηκαν πως καταληκτική ημερομηνία για τη μεταστέγαση θα ήταν η 25η Μαρτίου. Εντωμεταξύ όλες οι προϋποθέσεις, κυρίως τεχνικής φύσεως, που ζητούσε η Δ/ντρια του ΙΕΚ είχαν ικανοποιηθεί, ενώ ο Δήμος υποσχέθηκε και τη μεταφορά των σπουδαστών από και προς το Σταθμό του τρένου στον Άγ. Στέφανο με τη δημοτική συγκοινωνία.

Προς κατάργηση;

Η νέα τροπή που πήρε το θέμα σημειώθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου και με το ΙΕΚ ακόμη στην παλιά του διεύθυνσ, στον Άγ. Στέφανο: Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου η κ. Σαραντάκη ενημέρωσε τους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση πως με απόφαση του Υπουργείου, όπως ισχυρίζεται η κ. Ταράτσα,  μεθοδεύεται η κατάργηση του ΙΕΚ στο τέλος της σχολικής  χρονιάς, οπότε κρίνεται άσκοπη η μετακίνηση του σχολείου για δυο- τρεις μήνες.

Ανέλαβε πάντως η Αντιδήμαρχος Παιδείας  να κινήσει και νομικές ενέργειες μέσω του νομικού συμβούλου του Δήμου, σε μια προσπάθεια εξαναγκασμού της Διευθύντριας του ΙΕΚ να συναινέσει στη μεταστέγαση του σχολείου.

Τελευταία εξέλιξη, η ανοιχτή και σκληρή επιστολή των δύο Συλλόγων Γονέων- Γυμνασίου και Λυκείου- με την οποία και ανακοινώνουν κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας γονιών και μαθητών την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 8 το πρωί στο χώρο του σχολείου. Όπως λέει ο κ. Σώκος «δεν πάει άλλο. Η υπομονή μας τελείωσε».

****

Το θέμα της σχολικής κτηριακής υποδομής στο Δήμο Διονύσου είναι φλέγον: Η αύξηση του πληθυσμού την περασμένη δεκαετία, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχει οδηγήσει τεράστιο όγκο μαθητών στο δημόσιο σχολείο, σε όλες τις βαθμίδες του. Επιπροσθέτως, όπως είναι γνωστό, έχει καταργηθεί και το Γυμνάσιο της Ροδόπολης. Αποτέλεσμα είναι η ασφυξία, όπως τη χαρακτηρίζει ο κ. Σώκος, σε όλα τα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ακόμη και νηπιαγωγεία της πόλης μας.

Το πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαιτέρως οξυμένο στον Άγ. Στέφανο με τη συστέγαση των τριών σχολείων, όπου μέχρι και η αποθήκη έχει μετατραπεί σε αίθουσα τεχνολογίας! Και παρόλο που οι εκεί Σύλλογοι  Γονέων παραδέχονται πως η μεταστέγαση του ΙΕΚ θα δώσει ανάσα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, εκτιμούν εντούτοις πως πρόκειται για προσωρινή λύση: Κάθε χρόνο τα τμήματα αυξάνονται, όλο και περισσότερα παιδιά έρχονται στο δημόσιο σχολείο, σε ένα- δυο χρόνια η κατάσταση θα έχει γίνει και πάλι εκρηκτική, τονίζει ο κ. Σώκος. Και υπενθυμίζει πως από καιρό έχει γίνει η πρόταση για την ίδρυση νέου σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης στον Άγ. Στέφανο, και μάλιστα σε χώρο ιδιόκτητο του Δήμου, στο ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου, που συγκεντρώνει όλες τις προδιαγραφές.