logo


Άνεργοι, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία πάνω από 67% και άτομα κάτω από τα όρια της φτώχειας είναι μερικές μόνο από τις κατηγορίες κατοίκων, που ωφελούνται από το Διαδημοτικό Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, που πραγματοποιείται με τη σύμπραξη των Δήμων Διονύσου, Μαραθώνα, Ωρωπού και τη Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα αυτό ξεκινά από σήμερα 21 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Απριλίου.

Συνολικά και στους τρεις Δήμους θα λειτουργήσουν έξι Κοινωνικές Δομές, με κύρια χαρακτηριστικά τους τα παρακάτω:

Γραφείο Διαμεσολάβησης, όπου ο ωφελούμενος καταθέτει την αίτηση και τα δικαιολογητικά, ώστε αν πληροί τις προϋποθέσεις, να αποκτήσει την ειδική κάρτα συμμετοχής στην κατάλληλη για τις ανάγκες του Δομή. Επιπλέον το Γραφείο διευκολύνει τους ωφελούμενους στις επαφές τους με κρατικούς φορείς για θέματα υγείας και εργασίας.

Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο θα τροφοδοτεί σταθερά κάθε μήνα τους δικαιούχους με προϊόντα κόστους, σύμφωνα με την πρόταση που συζητείται,  μέχρι 40 ευρώ. Τα προϊόντα που θα εξασφαλίζονται από τις τοπικές επιχειρήσεις, τα σχολεία και την τοπική κοινωνία, θα είναι είδη παντοπωλείου, τρόφιμα, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ατομικής υγιεινής, είδη ένδυσης, υπόδησης, βιβλία, παιχνίδια, cd και άλλα χρηστικά αντικείμενα.

Κοινωνικό Φαρμακείο, για δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα κάθε μήνα, σε υπό προϋποθέσεις ανασφάλιστους ωφελούμενους. Τα παραπάνω θα εξασφαλίζονται με τη συνεργασία φαρμακευτικών εταιρειών, των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων αλλά και με την κινητοποίηση και συμμετοχή φορέων και πολιτών.

Δημοτικός Λαχανόκηπος, δηλαδή έκταση αρδευόμενη και περιφραγμένη για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών με σκοπό τη σίτιση των ωφελουμένων, οι οποίοι κατόπιν αίτησής τους αναλαμβάνουν αποκλειστικά την καλλιέργεια. Η Δομή θα τους παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα εργαλεία, με αντάλλαγμα το 10% της ετήσιας παραγωγής τους να πηγαίνει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Τράπεζα Χρόνου, δηλαδή ένα δίκτυο του οποίου τα μέλη, μέσω ενός ιστότοπου και βάσει συγκεκριμένων κανονισμών, θα ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες και χρησιμοποιημένα προϊόντα χρησιμοποιώντας μονάδες εναλλακτικού συστήματος (π.χ. μονάδα χρόνου, ΤΕΜ κ.λπ.)

Δομή Παροχής Συσσιτίων, για τη διανομή καθημερινών γευμάτων στους ωφελούμενους. Για τη σταθερή τροφοδότησή της η Δομή θα συνεργάζεται με ιδιώτες  και τοπικές επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων, ώστε να περισυλλέγονται τα πλεονάζοντα τρόφιμα.

Παράλληλα με τις αιτήσεις των ωφελουμένων, θα συγκεντρώνονται αιτήσεις εθελοντών & χορηγών που επιθυμούν να προσφέρουν είδη, υπηρεσίες, εργασία, κ.λπ. στις παραπάνω κοινωνικές δομές.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από 21/3 μέχρι 19/4 και από 10π.μ. μέχρι 2.30μ.μ., ενώ τα αποτελέσματα με τα ονόματα των ωφελουμένων θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 26 Απριλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα εξής τηλέφωνα:

  • Δήμος Διονύσου: 213 2030 600
  • Δήμος Ωρωπού: 2295036571 & 6931559388
  • Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα: 22950 97870

Να σημειωθεί  ότι στο Δήμο Διονύσου έδρα θα έχει το Γραφείο Διαμεσολάβησης, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του, και η Τράπεζα Χρόνου, η οποία θα είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες ημέρες. Επιπλέον θα λειτουργούν στο Δήμο μας με παραρτήματά τους το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, ενώ για το Δημοτικό Λαχανόκηπο και τα Συσσίτια η λειτουργία τους θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των σχετικών αιτήσεων.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Στο Πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν έλληνες, ομογενείς και νόμιμοι οικονομικοί μετανάστες, κάτοικοι της πόλης μας. Και θα πρέπει να ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Άνεργοι, κατά προτεραιότητα μακροχρόνια
  • Άστεγοι
  • Άτομα σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, με προτεραιότητα σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας
  • Μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες
  • Οικογένειες με μέλη με αναπηρία πάνω από 67%

Τα δικαιολογητικά, αλλά και η αίτηση συμμετοχής υποβάλλονται στο Γραφείο Διαμεσολάβησης του Δήμου Διονύσου:

Μαραθώνος 29 & Αθ. Διάκου 1, Αγ. Στέφανος, Τ.Κ.: 14565,

τηλ. επικοινωνίας: 213 2030600.