logo


Σοβαρότατη υπόθεση, που εφόσον επαληθευθεί, θα σημάνει σειρά πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων για μέλη της Διοίκησης του Δήμου Διονύσου, φέρνει στη δημοσιότητα με ανοιχτή επιστολή της προς το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη η μείζων μειοψηφία (Αδέσμευτη Δημοτική Κίνηση). Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η υπόθεση, η οποία αφορά σε 10 εργαζόμενους και στην αμφισβητούμενη νομιμότητα της απασχόλησής τους στο Δήμο επί 15μηνο, πάει , σύμφωνα με τις καταγγελίες , τουλάχιστον δυο χρόνια πίσω.

Οριστική απόφαση παύσης

εργασίας και πληρωμής

Στις 21 Ιουνίου του 2011 το Δικαστήριο, αφού εξέτασε σχετική αίτηση 10 εργαζομένων στο Δήμο Διονύσου, εκδίδει οριστική απόφαση (1152/2011) με την οποία απορρίπτει την κύρια αγωγή τους, στην οποία ζητούσαν να χαρακτηρισθούν εργαζόμενοι αορίστου χρόνου.

Από την ημέρα εκείνη, οι 10 εργαζόμενοι έπαυσαν κανονικά  να έχουν οιαδήποτε νόμιμη εργασιακή σχέση με το Δήμο Διονύσου.

Τι είχε προηγηθεί και τι ακολούθησε

Ένα χρόνο νωρίτερα, το Μάιο του 2010 οι ίδιοι εργαζόμενοι είχαν κάνει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας ο Δήμος να δέχεται προσωρινά τις υπηρεσίες τους, θεωρώντας πως το αποτέλεσμα της κύριας αγωγής που είχαν ασκήσει θα ήταν ευνοϊκό γι’ αυτούς.

Μετά από σειρά οκτώ(!) αναβολών και ματαιώσεων της συζήτησης των ασφ. μέτρων (αποχή των δικηγόρων, συμφωνία των διαδίκων, προκήρυξη βουλευτικών εκλογών κ.λπ.), τα ασφαλιστικά μέτρα τελικώς συζητούνται δυο χρόνια μετά, το Σεπτέμβριο του 2012, απορρίπτονται, και η σχετική απόφαση κοινοποιείται στο Δήμο Διονύσου στις 8 Οκτωβρίου 2012. Την ίδια ημέρα ο Δήμαρχος Διονύσου υπογράφει απόφαση με την οποία παύει τη διατήρηση των 10 εργαζομένων στις αντίστοιχες θέσεις εργασίας, η οποία διατήρηση μάλιστα είχε συντελεσθεί με αλλεπάλληλες προσωρινές διαταγές από το Δικαστήριο.

Από τα παραπάνω, γίνεται φανερό πως η διαδικασία για την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων συνεχιζόταν ανεξήγητα μέχρι το φθινόπωρο του 2012, παρόλο που θα έπρεπε να είχε ανασταλεί μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης του Δικαστηρίου στην κύρια δίκη, τον Ιούνιο του 2011! Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΑΔΚ, οι 10 εργαζόμενοι δούλευαν και πληρώνονταν από το Δήμο παράνομα για πάνω από 15 μήνες!!!

Να δοθούν υπεύθυνες απαντήσεις

Και ενώ η υπόθεση «σέρνεται» στους διαδρόμους του Δημοτικού Καταστήματος στον Άγ. Στέφανο εδώ και εβδομάδες, οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι εκ μέρους του Δήμου οφείλουν να δώσουν κάποιες πειστικές εξηγήσεις:

*Κατ’ αρχάς ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, ως εκπρόσωπος του Δήμου στα συγκεκριμένα Δικαστήρια

*Οι Αντιδήμαρχοι Δ. Σακελλαρίου και Ν. Πέππας. Ο μεν πρώτος ως Αντιδήμαρχος Ανθρώπινου Δυναμικού και ο δεύτερος ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών

*Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου, αρμόδιος να παρακολουθεί και να ενημερώνεται για τις δικαστικές εκκρεμότητες του «εργοδότη» του

*Και βέβαια οι υπηρεσιακοί παράγοντες που υπέγραφαν (σ.σ. εν γνώσει ή εν αγνοία των δεδομένων της υπόθεσης;) τα εντάλματα πληρωμής των 10 εργαζομένων για πάνω από 15 μήνες, χωρίς αυτοί οι εργαζόμενοι να δικαιούνται αμοιβή.

Όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω καταγγελίες της μείζονος μειοψηφίας, εφόσον επαναλαμβάνουμε επαληθευθούν, θέτουν σε σοβαρή (τη σοβαρότερη μέχρι σήμερα) δοκιμασία την πορεία της Διοίκησης αλλά και το μέλλον του επικεφαλής της. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, οι καταγγελίες αυτές δεν θα αργήσουν να απασχολήσουν όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς- Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ελεγκτικό Συνέδριο, Συνήγορο του Πολίτη και βέβαια Εισαγγελέα.