logo


Με τις ψήφους των τεσσάρων δημοτικών συμβούλων της Συμμαχίας για τον Πολίτη και εν μέσω χειροκροτημάτων, η Διοίκηση του Δήμου Διονύσου παρόλο που εδώ και 4 μήνες έχει απολέσει την πλειοψηφία, κατάφερε να «περάσει» τον προϋπολογισμό και το επιχειρησιακό σχέδιο για το 2013 μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.

Της συγκεκριμένης συνεδρίασης είχε προηγηθεί έντονη φημολογία για συντεταγμένα πλαγιοκοπήματα στελεχών της Διοίκησης προς την εν λόγω παράταξη της μειοψηφίας, μια που όλες οι μέχρι τότε απόπειρες να ψηφισθεί ο προϋπολογισμός είχαν πέσει στο κενό, όπως αναλυτικά είχαμε γράψει στην Οδό Διονύσου.

Κεντρικό ζήτημα διαφωνίας των δύο από τις 3 παρατάξεις της μειοψηφίας (ΑΔΚ και Συμμαχία) και των έξι ανεξάρτητων συμβούλων, αποδείχθηκαν οι αμοιβές των ειδικών συμβούλων και συνεργατών του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη και αυτή του Γ. Γραμματέα του Δήμου, ενώ ακολουθούσαν οι κατατμήσεις έργων και προμηθειών και οι απ’ ευθείας αναθέσεις. Η Λαϊκή Συσπείρωση, τέλος, διαφωνώντας με την ουσία του προϋπολογισμού ως εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, υποστήριξε εξαρχής την καταψήφισή του. Όλοι όμως συμφωνούσαν και κατήγγειλαν την πρακτική που το προηγούμενο διάστημα ακολούθησε η Διοίκηση και ο Δήμαρχος προσωπικά (σ.σ αναλυτικό είναι το προηγούμενο κύριο άρθρο της Οδού Διονύσου για τη Θεσμική Εκτροπή), με αποκορύφωμα την εκβιαστική και απειλητική επιστολή του προς όσους συμβούλους είχαν καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Πιο αναλυτικά: Σταθερά αρνητική ήταν η μείζων μειοψηφία (ΑΔΚ) που παράλληλα με τα παραπάνω, επέμεινε στον πολιτικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού που αναδεικνύει ή όχι τη βούληση της εκάστοτε διοίκησης για το μέλλον και την πορεία του τόπου. Ο Δ. Ζαμάνης, μάλιστα, κατηγόρησε τη Διοίκηση του Δήμου για αδιαφανή και αναποτελεσματική διαχείριση, για περιφρόνηση των πραγματικών αναγκών των πολιτών, για αδιαφορία προς την κοινωνική αλληλεγγύη, για προνομιακή μεταχείριση των λίγων, για ιδιοτέλεια και για τακτοποίηση ημετέρων, για εξόφληση προεκλογικών γραμματίων και για συναλλαγή. Αυτή τη θέση εξάλλου, μαζί με συγκεκριμένα στοιχεία από τον προϋπολογισμό που την τεκμηριώνουν, είχε από την αρχή καταθέσει η ΑΔΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι 6 ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι επέμειναν ιδιαιτέρως στις αμοιβές των συνεργατών και του Γ. Γραμματέα ενώ δεν δίστασαν να κατηγορήσουν τη Διοίκηση του Δήμου για εκμαυλισμό συνειδήσεων πατώντας στην οικονομική ανάγκη του καθενός (Γ. Ζυγούνας). Και στηλίτευσαν την απουσία κάθε αντίδρασης εκ μέρους του Δήμου στην προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους του κράτους να χαθεί η αυτοτέλεια- και όχι μόνο οικονομική- της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Λ. Φέρμελη). Και επεσήμαναν τον κίνδυνο η Διοίκηση να πλαισιωθεί από πρόθυμους να την υπηρετούν, όχι όμως και χρήσιμους (Σπ. Σπηλιώτης). Ενώ αναπάντητα παρέμειναν τα ερωτήματα που έθεσε ο Κ. Κουριδάκης και για τους ειδικούς συμβούλους, και για τα προβλήματα της Άνοιξης, και για τις απ’ ευθείας αναθέσεις.

Επικαλούμενοι «το καλό της πόλης και των δημοτών»  και για να μη συμμετάσχουν στο διασυρμό του Διονύσου, οι σύμβουλοι της Συμμαχίας για τον Πολίτη κατέθεσαν 7 σημεία για τα οποία ζήτησαν τη δέσμευση του Δημάρχου ότι θα τα υλοποιήσει προκειμένου εκείνοι να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Ανάμεσά τους η διατήρηση δύο μόνο ειδικών συμβούλων, η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών, η μελέτη αξιοποίησης όλου του ΤΥΠΕΤ στον Άγ. Στέφανο κ.λπ. Στην παραπάνω απόφαση οδηγήθηκαν, όπως είπαν, γιατί επιδιώκουν τη λύση του προβλήματος. Ερωτηματικά εντούτοις δημιούργησε η αναφορά τους στους διακριτούς ρόλους που κατά τη γνώμη τους έχει η μείζων από τις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας: «Όλες οι άλλες όμως ομάδες, υποομάδες και παρατάξεις έχουν υποχρέωση να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε χαρακτηριστικά η Λ. Παπαπαναγιώτου. Ενώ για ιστορική απόφαση που καλούνται να πάρουν οι μειοψηφίες, μίλησε ο Θ. Μπούσμπουρας, ώστε να ωφεληθεί ο Δήμος.

Η προφορική δέσμευση του κ. Καλαφατέλη ήταν αρκετή ώστε να πειστούν, δίνοντας την ψήφο τους- ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης- στην παραπαίουσα μέχρι τότε Διοίκηση του Δήμου, υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό.