logo


Τα δημοτικά πράγματα έχουν προ πολλού εισέλθει σε μη γραμμική φάση και, μάλιστα, με αυξανόμενη ένταση στην εκδήλωση των χαοτικών φαινομένων. Μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις και τις διαγραφές αιρετών μελών της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, την απώλεια της πλειοψηφίας της παράταξης του δημάρχου, τις περιπέτειες στις οποίες περιέπεσαν οι εκλογές των Δ.Σ. Νομικών Προσώπων και Σχολικών Επιτροπών εξ αιτίας θεσμικών ακροβασιών, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού, προέκυψαν σεισμικές δονήσεις με εξελισσόμενη δραστηριότητα, που δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης.

Σ’ αυτά τα τελευταία επεισόδια πρωταγωνίστησαν τα 4 αιρετά μέλη της Συμμαχίας για τον Πολίτη. Που, αιφνιδιαστικά, πέρασαν στην απέναντι όχθη, συντάχθηκαν με το δήμαρχο και «επέτρεψαν» την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την  οποία ο δήμαρχος ξεκινούσε με δεκαεπτά συμβούλους από την παράταξή του. Συν τον ένα από την Αδέσμευτη Δημοτική Κίνηση, που συστηματικά και ανοιχτά στηρίζει πλέον τις επιλογές της διοίκησης.

Η αλλαγή της πολιτικής στάσης της Συμμαχίας για τον Πολίτη ήταν, όντως, αιφνιδιαστική για την πλειονότητα όσων παρακολουθούν τα δημοτικά πράγματα, δεδομένου ότι η παράταξη, δια των οργάνων της, είχε υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στη δημοτική αρχή, τουλάχιστον στο επίπεδο της ρητορείας και των ανακοινώσεων. Είχε, δε, ταυτόχρονα επιλέξει, στο επίπεδο του στρατηγικού σχεδιασμού,  τη συνεργασία με την ΑΔΚ για τη δημιουργία μιας νέας δημοτικής παράταξης.

Βέβαια, οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα και, κυρίως, τα εντός της τοπικής μικροπολιτικής ισχύοντα «συναλλακτικά ήθη», είχαν διατηρήσει κάποιες επιφυλάξεις και δικαιώθηκαν… πανηγυρικά.

Η σχεδόν «πραξικοπηματικού» χαρακτήρα κίνηση των «τεσσάρων» προκάλεσε ισχυρότατες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Συμμαχίας για τον Πολίτη, που τελικά οδήγησαν σε αποχώρηση πληθώρας στελεχών της στελεχών.

Ανεξήγητη παραμένει, τουλάχιστον μετά την πρώτη ανάγνωση των γεγονότων, η στήριξη που παρέσχε ο επικεφαλής Π. Βορριάς στις επιλογές των τεσσάρων. Και τούτο διότι ήταν αυτός ακριβώς ο διαπρύσιος κήρυκας της «συνολικής διαφωνίας και αντίθεσης» και των «βαθύτατων προγραμματικών διαφορών» με τη δημοτική διοίκηση, λίγες μόνο μέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τι ήταν, λοιπόν, αυτό που επέβαλε την στροφή των 180 μοιρών στην πορεία της Συμμαχίας για τον Πολίτη; Και, φυσικά, η απάντηση δεν βρίσκεται στα «αντίδωρα» ή τις δήθεν «υποχωρήσεις» του δημάρχου, τα οποία επικαλούνται οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι. Διότι, απλούστατα, οι συγκεκριμένες επικλήσεις (επιχειρήματα, δικαιολογίες ή άλλοθι) δεν αποδείχθηκαν επαρκή και πειστικά ούτε καν για τα στελέχη της ίδιας τους της παράταξης, που εναντιώθηκαν με σφοδρότητα στην «κίνηση των τεσσάρων». Οπότε, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο.

Εν πάση περιπτώσει, δημιουργείται μια νέα δυναμική στα πράγματα: Η εξαγγελθείσα συνεργασία ΑΔΚ και Συμμαχίας αποτελεί ήδη –πριν από την γέννησή της- παρελθόν. Η Συμμαχία εμφανίζεται εσωτερικά διαιρεμένη και βαθύτατα τραυματισμένη, σε επικοινωνιακό και στελεχιακό επίπεδο. Ο Δήμαρχος παίρνει βαθιές ανάσες και, ίσως, εξασφαλίζει (νέες) σταθερές ψήφους στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και την πλειοψηφία που είχε απολέσει. Α.Δ.Κ. και ανεξάρτητοι παρακολουθούν και εξετάζουν  από απόσταση ασφαλείας τα τεκταινόμενα.

Μέσα στο υπό συνεχή διαμόρφωση χάος μια είναι η ακλόνητη βεβαιότητα. Ότι οι επόμενες μέρες θα αποδειχθούν εξαιρετικά… γόνιμες!