logo


Πράξη πρώτη: Στις 27/12 συζητείται για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διονύσου ο προϋπολογισμός και το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2013. Η Διοίκηση παραδέχεται πως δεν έχει ακολουθήσει τη δεσμευτική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ για την κατάρτισή του. Όμως, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τόσο του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη όσο και του Αντιδημάρχου Οικονομικών Ν. Πέππα, πρόκειται για «προϋπολογισμό με κοινωνικό πρόσωπο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, χωρίς πλασματικές εγγραφές και εικονικά μεγέθη, αλλά και ελπιδοφόρο, που δεν θα χρειαστεί σημαντικές τροποποιήσεις, μια που έχουμε επαρκή γνώση των δεδομένων και καθημερινή ενασχόληση με το αντικείμενο».

Με τη μειοψηφία σύσσωμη να αντιδρά για τις απευθείας αναθέσεις, τις αμοιβές ειδικών συμβούλων, συνεργατών και Γενικού Γραμματέα, αλλά και για την απουσία ενιαίου τιμολογίου καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για όλο το Δήμο, ο προϋπολογισμός ψηφίζεται με τη διπλή ψήφο του Προέδρου του Δ.Σ. Είναι η πρώτη φορά που στην αίθουσα του Αγ. Στεφάνου γίνεται λόγος, από τον πρώην Αντιδήμαρχο Παιδείας, νυν ανεξάρτητο Σπ. Σπηλιώτη, για συμμετοχικό προϋπολογισμό αλλά και για συμμετοχική διακυβέρνηση.

Πράξη δεύτερη: Ο προϋπολογισμός του Δήμου Διονύσου δεν εγκρίνεται από την Περιφέρεια, γιατί δεν είχε συνταχθεί με βάση την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ και επιστρέφεται, ώστε να καταρτισθεί εκ νέου, αυτή τη φορά σωστά. Στη σχετική συζήτηση της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών αποκαλύπτει πως παρά την επιμονή του από την αρχή να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου αυστηρά με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου, εντούτοις ο Δήμαρχος «για το καλό του Δήμου» αποφάσισε την πρόωρη συζήτησή του, με αποτέλεσμα την απόρριψη στην Περιφέρεια. Στο «νέο» προϋπολογισμό που έρχεται στο Δ.Σ. δεν λείπουν τα κονδύλια, που αποτελούν το «κόκκινο πανί» για τις μειοψηφίες, με αποτέλεσμα την καταψήφισή του εκ μέρους τους. Με την πλειοψηφία χαμένη από τη Διοίκηση και με την απουσία (σκόπιμη;) της Σ. Μαγγίνα από τη σχετική συνεδρίαση, ο προϋπολογισμός δεν περνάει.

Πράξη τρίτη: Ο Δήμαρχος Διονύσου στις 14/2 με μια επιστολή του προς τους δημοτικούς συμβούλους (σ.σ. τους οποίους χωρίζει μάλιστα σε κατηγορίες) τους εγκαλεί για τη μη ψήφιση του προϋπολογισμού και τους θέτει προ προσωπικής και πειθαρχικής ευθύνης. Επιπλέον τους καλεί σε συνάντηση όπου  ζητεί τις αντιρρήσεις τους επί του προϋπολογισμού, βάσιμα και νόμιμα αιτιολογημένες.

Οι αντιδράσεις όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας είναι άμεσες, και εν πολλοίς οργισμένες: Έγγραφες απειλές, εκφοβισμός, φίμωση, αντισυνταγματική παράβαση στην ελευθερία της έκφρασης, χειραγώγηση των δημοτικών συμβούλων είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που συνοδεύουν τις απαντήσεις τους στην παραπάνω επιστολή.

Πράξη τέταρτη: Μπροστά στη  γενικευμένη κατακραυγή απ’ όλους τους χώρους, ο Δήμαρχος Διονύσου αναδιπλώνεται και ανασκευάζοντας την προηγούμενη «έκκλησή» του (όπως τη χαρακτηρίζει) καλεί με νέα επιστολή του στις 19 Φεβρουαρίου τις παρατάξεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους, για την εκ νέου κατάρτιση του προϋπολογισμού (σ.σ.  Ας σημειωθεί εδώ πως το κείμενο των δύο επιστολών παρατίθεται πλέον στην ιστοσελίδα του Δήμου μόνο σε φωτογραφία, που είναι αδύνατο να διαβαστεί. Κατά τα λοιπά, «η σελίδα δεν ανευρίσκεται»).

Πράξη πέμπτη: Μετά και τη δεύτερη επιστολή, οι παρατάξεις της μειοψηφίας κατηγορούν το Δήμαρχο για αναρμοδιότητα αλλά και για παρακώλυση της διαδικασίας, αναφορικά με το θέμα του προϋπολογισμού, και ζητούν από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Ν. Πέππα, βάσει του θεσμικού του ρόλου, να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε η σύνταξη του προϋπολογισμού να γίνει με τη συμμετοχή της μειοψηφίας, να εισαχθεί προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή και εν τέλει να (υπερ)ψηφισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Απαντώντας στο αίτημα αυτό, ο κ. Πέππας «με πνεύμα συνεργασίας και αναγνωρίζοντας την ανάγκη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, τόσο για λόγους αρχής, όσο και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλου του Δήμου» ανακοινώνει διαβούλευση για τον προϋπολογισμό με ημερομηνία τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013. Στη διαβούλευση καλούνται να συμμετάσχουν οι παρατάξεις καθώς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Προσερχόμενος στη διαβούλευση αυτή, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (ΑΔΚ) δηλώνει πως η παράταξή του δεν θα συμμετάσχει σε «παρασυμβούλια», θεωρώντας ως μόνα αρμόδια όργανα για τη συζήτηση περί προϋπολογισμού την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο, και αποχωρεί. Στη διαβούλευση παραμένουν η Συμμαχία για τον Πολίτη και οι ανεξάρτητοι, που δεσμεύονται να προσκομίσουν συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.

Εντωμεταξύ, δημοσιεύεται σε ιστότοπους της αυτοδιοίκησης αλλά και στον κεντρικό Τύπο, η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ που χαρακτηρίζει «αδύναμους» τους Δήμους που μέχρι σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά την εκπνοή της επίσημης προθεσμίας της 31/1/2013, δεν έχουν καταφέρει να ψηφίσουν προϋπολογισμό- ανάμεσά τους και ο Δήμος Διονύσου. «Υπόσχεται» μάλιστα το ΥΠΕΣ να τιμωρήσει αυστηρά τους Δήμους αυτούς: Χρήματα θα δίνονται μόνο για τη μισθοδοσία του προσωπικού, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να μην μπορούν ουσιαστικά να λειτουργήσουν, ενώ σε δεύτερη φάση τούς  περιμένει το Οικονομικό Παρατηρητήριο.

Πράξη έκτη: Την Παρασκευή 1 Μαρτίου συγκαλείται κατεπείγουσα Οικονομική Επιτροπή για την τροποποίηση του προϋπολογισμού. Οι αλλαγές που δέχεται ο Δήμαρχος, και τις υπογράφει ο ίδιος και όχι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, δεν περιλαμβάνουν την απάλειψη μισθών για ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες καθώς και του Γενικού Γραμματέα, που είναι τι κόκκινο πανί για τις μειοψηφίες. Η ΑΔΚ αποχωρεί, κατηγορώντας τον Αντιδήμαρχο για μη τήρηση των νόμιμων προθεσμιών αναφορικά με τη σύνταξη και ψήφιση του προϋπολογισμού, η Συμμαχία απέχει από την ψηφοφορία και ο Δήμαρχος ανακοινώνει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το ίδιο απόγευμα στις 5.30!

Η αντίδραση του παριστάμενου ανεξάρτητου Γ. Ζυγούνα ήταν άμεση και αποκαλυπτική: Κατηγορεί ευθέως τον Δήμαρχο Διονύσου, ότι γνωρίζοντας πως δυο εκ των συμβούλων της μείζονος θα απουσιάζουν εκτός Αθηνών, έσπευσε να εκμεταλλευτεί το «μαγικό αριθμό» και να περάσει όπως όπως τον προϋπολογισμό!!!

Πράξη έβδομη: Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ίδιο απόγευμα ούτε οι μειοψηφίες προσήλθαν, καταγγέλλοντας την όλη μεθόδευση ως απαράδεκτη, παράτυπη, ίσως και παράνομη, αλλά ούτε και δυο εκ των συμβούλων της Διοίκησης (Σ. Κατσίγιαννη και Σ. Μαγγίνα), οδηγώντας τη συνεδρίαση σε ματαίωση λόγω έλλειψης απαρτίας.

Και το δράμα συνεχίζεται…

 

Αν δεν ψηφισθεί

Το ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί άμεσα ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι πλέον ορατό. Πώς όμως θα λειτουργεί η πόλη σ’ αυτήν την περίπτωση; Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, μέχρι την με κάποιο τρόπο ψήφισή του, πληρώνονται μόνον οι ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή η μισθοδοσία προσωπικού και οι ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και τα μισθώματα, ενώ με το σταγονόμετρο και κατόπιν πλήρους αιτιολόγησης θα χορηγείται το πετρέλαιο κίνησης των δημοτικών οχημάτων.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, πάμε ολοταχώς για το Οικονομικό Παρατηρητήριο, δηλαδή στον εξονυχιστικό έλεγχο και της παραμικρής δαπάνης, μέχρι την εξυγίανση των οικονομικών. Και συμπληρώνουν χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος Διονύσου πάει να γράψει ιστορία: Θα είναι ο μόνος Δήμος που ενδέχεται να μπει σε επιτήρηση, παρόλο που δεν χρωστάει πουθενά και στο ταμείο του έχει χρηματικό υπόλοιπο πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ»!