logo


Μπορεί και να μην προλάβουμε εδώ στο Διόνυσο να εκλέξουμε Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, μια που η Επιτροπή Θεσμών και Ισότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προτείνει ήδη την κατάργηση του θεσμού «για να εξοικονομηθούν πόροι των Δήμων»! Για το θέμα έχει ήδη τοποθετηθεί τόσο ο δικηγόρος Β. Σωτηρόπουλος, Συμπαραστάτης στο Δήμο Αθηναίων από τον Ιούλιο του 2012, όσο και το νεοϊδρυθέν Δίκτυο Συμπαραστατών (symparastates.org).

Ειδικότερα σε σχετικό Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων τονίζεται πως Συμπαραστάτης, που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να επιλύουν τις διαφορές τους με την τοπική αυτοδιοίκηση προσφεύγοντας σε τοπικό θεσμό και όχι στα δικαστήρια, εισήχθη με τον «Καλλικράτη», ύστερα από σειρά ψηφισμάτων και συστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο από το έτος 1985 καλεί για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών, με την ίδρυση τοπικών και περιφερειακών Συνηγόρων του Πολίτη.

Η κατάργηση του θεσμού, συνεχίζει το Δελτίο Τύπου, θα αποστερήσει τους πολίτες από μία δωρεάν, άμεση και συχνά αποτελεσματική εναλλακτική δυνατότητα για την άσκηση των δικαιωμάτων τους, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την Ευρωπαϊκή θεσμική παράδοση και ταυτότητα. Επιπλέον, συνδέεται με την αποφόρτιση των δικαστηρίων από εν δυνάμει νέες δικαστικές διαμάχες, που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τους Δήμους. Η πρόταση που παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων των Δήμων, φέρεται να διατυπώνεται χωρίς εκτίμηση επιπτώσεων, δίχως προηγούμενη ακρόαση των Συμπαραστατών του Δημότη και της Επιχείρησης και κατά περιφρόνηση του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου.

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι ο θεσμός λειτουργεί σήμερα μόνο σε εικοσιτέσσερις (24) Δήμους της Χώρας, ενώ θα έπρεπε να είχε τεθεί σε λειτουργία από το έτος 2011 σε κάθε Δήμο άνω των 20.000 κατοίκων, σύμφωνα με το άρθρο 77 του «Καλλικράτη». Με βάση τις πρόσφατες περικοπές, η μηνιαία αντιμισθία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (προ κρατήσεων) ανέρχεται στο ποσό των 720 ευρώ για Δήμους από 20.000 έως 100.000 κατοίκους, όπως είναι ο Δήμος Διονύσου.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2012, οι Συμπαραστάτες του Δημότη και της Επιχείρησης του Νομού Αττικής και η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Αττικής, υλοποιώντας Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ίδρυσαν το Δίκτυο Συμπαραστατών (www.symparastates.org), για την ανταλλαγή εμπειριών, την προώθηση του θεσμού και την εισαγωγή του σε Δήμους και Περιφέρειες που δεν έχει λειτουργήσει. Κάθε φορέας που ετοιμάζει εισηγήσεις, προτεινόμενες ρυθμίσεις και συστάσεις για τον θεσμό, δεν είναι πλέον σε θέση να διαμορφώσει πλήρη εικόνα για το θέμα αυτό, εάν δεν έχει προηγουμένως διαβουλευθεί με το Δίκτυο Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών.

Σε πρόσφατο μάλιστα ψήφισμά του το Δίκτυο Συμπαραστατών διακηρύσσει ότι:

 

α) ο θεσμός αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών,

β) ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του θεσμού πρέπει να ενισχυθούν με διατάξεις που θα εγγυώνται την καταστατική θέση των Συμπαραστατών, ως ανεξάρτητων δημοτικών και περιφερειακών αρχών και θα αναγνωρίζουν ρητά πλήρεις ελεγκτικές αρμοδιότητες και θα διασφαλίζουν την διοικητική και δημοσιονομική αυτοτέλεια του Γραφείου Υποστήριξης των Συμπαραστατών,

γ) κάθε σχεδιασμός, προγραμματισμός, νομοθετική ή κανονιστική πρόταση που αφορά τον θεσμό, προϋποθέτει διαβούλευση με το Δίκτυο Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών.