logo


Με πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί μοιάζει ο Δήμος Διονύσου τον τελευταίο μήνα. Η θρυαλλίδα που πυροδότησε, και συνεχίζει να πυροδοτεί τις καταιγιστικές εξελίξεις, ήταν η καραμπινάτη, όπως την αποκαλούν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας, θεσμική εκτροπή εκ μέρους της Διοίκησης και του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη προσωπικά.

Την παραπάνω καταγγελία- σ’ όλους τους τόνους- τη θεμελιώνουν σε δύο περιστατικά που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στο Δήμο: Το πρώτο, αφορούσε στην επιστολή Καλαφατέλη προς τους δημοτικούς συμβούλους, με την οποία επέσειε προσωπική και πειθαρχική ευθύνη τους αν δεν ψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Το δεύτερο ήταν η ερμηνεία εκ μέρους του Προέδρου του Δ.Σ. Τ. Καρασαρλή, όπως καταγράφηκε στις σχετικές αποφάσεις, ότι στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου στα Νομικά Πρόσωπα ΘΕΣΠΙΣ και ΕΣΤΙΑ, οι δύο υποψήφιοι της Διοίκησης απέσπασαν τη θετική ψήφο λιγότερων από τους μισούς παριστάμενων δημοτικών συμβούλων- και εξελέγησαν(!!!), χωρίς όμως στην εν λόγω απόφαση να παρατίθεται ο νόμος, η εγκύκλιος ή κάτι άλλο που νομιμοποιεί την ερμηνεία αυτή, παρά το εξαιρετικά ασαφές και αόριστο «σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία»!  Εξομοιώνεται έτσι ουσιαστικά η λευκή και αρνητική ψήφος με την αποχή(!), ερμηνεία που αντίκειται στο άρθρο 6 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικών Συμβουλίων του ΥΠΕΣ (2008) που ορίζει ότι «αν μέλος του συμβουλίου αρνηθεί να ψηφίσει ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συνεδρίαση και τόσο η άρνηση όσο και η λευκή ψήφος λογίζονται ως αρνητικές ψήφοι».

Οργισμένες και για τα δυο παραπάνω θέματα είναι οι αντιδράσεις σύσσωμης της μειοψηφίας:

Η Αδέσμευτη Δημοτική Κίνηση έχει ήδη προσφύγει στην Περιφέρεια για τη διαδικασία εκλογής και στα 4 Νομικά Πρόσωπα (Σχολικές Επιτροπές, ΘΕΣΠΙΣ και ΕΣΤΙΑ), ενώ έχει καταδικάσει σ’ όλους τους τόνους τις «εκβιαστικού χαρακτήρα έγγραφες απειλές με τις οποίες (σ.σ. ο Δήμαρχος) επιχειρεί  να εκφοβίσει και να χειραγωγήσει τους… δημοτικούς συμβούλους και, μάλιστα, μέσα από  απαράδεκτες, ταπεινωτικές και μη προβλεπόμενες από κανένα νόμο διαδικασίες».

Η Συμμαχία για τον Πολίτη επέστρεψε ως απαράδεκτη  και αντιδεοντολογική την εν λόγω επιστολή «που σκοπό είχε τον εκφοβισμό και φίμωση των δημοτικών συμβούλων, κατά παράβαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών για ελεύθερη έκφραση» ενώ προσυπογράφει τις προσφυγές για την εκλογή διοικήσεων στα Νομικά Πρόσωπα.

Ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση, ανεβάζοντας τους τόνους, στη δική της καταγγελία, μιλάει για  «απροκάλυπτη και πρωτοφανή για τα δημοτικά χρονικά, ανακοίνωση της διοίκησης του Δήμου και του Δημάρχου Ιωάννη Καλαφατέλη, που ουσιαστικά επιχειρεί να ποινικοποιήσει την όποια διαφορετική άποψη των δημοτικών συμβούλων από εκείνη της διοίκησης». Και καλεί όλους τους συναδέλφους της «να καταδικάσουν αυτή την ενέργεια της Διοίκησης και του Δημάρχου και να απαιτήσουν να πραγματοποιηθεί άμεσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό».

Αντίστοιχες με τα παραπάνω είναι και οι δηλώσεις των έξι ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, που επίσης μιλούν για θεσμική εκτροπή και επιδιώκουν κοινή αντιμετώπισή της.

Εντύπωση, τέλος, προκαλεί η παρέμβαση του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών Δ. Σακελλαρίου για το θέμα της ψηφοφορίας, την οποία και παραθέτουμε αυτούσια από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά: «Απαντώ λοιπόν και στο ερώτημα, και εφόσον μία εισήγησις δεν θα τύχει της πλειοψηφίας, τί; Αλίμονο εάν δεν υπάρχει απάντησις. Όταν μία εισήγησις δεν ψηφίζεται, καταψηφίζεται (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας). Από κει και πέρα εάν θα χρειαστεί να επανέλθει για κάθε θέμα, όχι μόνο γι’ αυτά που είναι επείγοντα, έχει την δυνατότητα η Διοίκηση να ξαναεπανέλθει, να φέρει την εισήγηση εάν θεωρεί διαφορετική, αν τελικά μετά από την πρόταση, η πρόταση αυτή δεν ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στις πλειοψηφίες».