logo


Ακυρώθηκε ο φωτογραφικός διαγωνισμός

για τις παιδικές χαρές σε Αγ. Στέφανο και Δροσιά!

Επιστρέφεται και ο προϋπολογισμός για το 2013!

Διπλό χτύπημα για τη Δημοτική Αρχή της πόλης η απόρριψη από την Περιφέρεια και του φωτογραφικού διαγωνισμού για την προμήθεια οργάνων σε δυο παιδικές χαρές του Δήμου, αλλά και του προϋπολογισμού για το 2013!

Διαγωνισμός «κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας»

Πιο αναλυτικά, στα τέλη του 2012 η Οικονομική Επιτροπή κατακύρωσε το αποτέλεσμα διαγωνισμού για την προμήθεια οργάνων και πλακιδίων ασφαλείας σε δυο παιδικές χαρές της πόλης, ύψους 230.00 ευρώ που προέρχονται από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σύσσωμες τότε οι παρατάξεις της μειοψηφίας είχαν καταγγείλει το διαγωνισμό ως φωτογραφικό, μια που στην προκήρυξη αναφέρονταν τα παιχνίδια με συγκεκριμένους κωδικούς,  συγκεκριμένη περιγραφή, συγκεκριμένες φωτογραφίες και συγκεκριμένα υλικά κατασκευής από συγκεκριμένη εταιρεία(!).

Επιπλέον, με τη διαδικασία συλλογής  υπογραφών συγκάλεσαν, όπως ο νόμος επιτρέπει, Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να συζητήσουν διεξοδικά το θέμα. Θεωρώντας τη συνεδρίαση αυτή παράνομη, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης- πλην τριών- δεν προσήλθαν. Υπήρξε μάλιστα σχετική προσφυγή του τότε Προέδρου του Δ. Σ. Θ. Ροΐδη προς την Περιφέρεια για την ακύρωσή της. Ήταν η συνεδρίαση, υπενθυμίζουμε, που οδήγησε στη διαγραφή των τριών στελεχών- Ζυγούνα, Φέρμελη, Κοροβέση– της Δημοτικής Αρχής και στην απώλεια της πλειοψηφίας εκ μέρους της. Το Δ.Σ. αποφάσισε «αναπομπή του θέματος αρμοδίως στην Τεχνική Υπηρεσία και την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, προκειμένου να γίνει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, αυτή τη φορά με σωστή μελέτη, κατά τρόπο ώστε να πρόκειται για ανοικτό πράγματι, και όχι φωτογραφικό διαγωνισμό που ισοδυναμεί με παράνομη απ’ ευθείας ανάθεση».

Εν συνεχεία οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Α. Πασιπουλαρίδης και Δ. Ζαμάνης υπέβαλαν προσφυγή προς την Περιφέρεια ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής.

Η Περιφέρεια, πράγματι, στις 2 Ιανουαρίου 2013 με έγγραφό της (α.π. 57099/50005/2012)ακυρώνει την απόφαση της Ο.Ε. για το διαγωνισμό «επειδή φαίνεται πως οι προδιαγραφές συντάχθηκαν με φωτογραφικές διατάξεις, ήτοι κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας». Επιπλέον, όμως, δέχεται ως νόμιμη- νομιμότατη- τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μια που την λαμβάνει υπόψη στην τελική απόφασή της.

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά αφήνει εκτεθειμένη σύσσωμη τη Διοίκηση: Τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Ν. Πέππα που, ως Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, εισηγήθηκε την επικύρωση του φωτογραφικού διαγωνισμού (και εν συνεχεία, μετά και τις καταιγιστικές εξελίξεις, αρνήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση, ζητώντας περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης). Τα μέλη της ίδιας Επιτροπής, Δ. Σακελλαρίου, Χ. Ποτίδη, Α. Τζαννετή  που προέρχονται από τη Διοίκηση και που δεν αντέδρασαν στην προφανή καταστρατήγηση της διαφάνειας και της νομιμότητας (εξαίρεση αποτελεί ο Θ. Λίτσας που είχε αντιρρήσεις και απείχε). Τον πρώην Πρόεδρο του Δ.Σ.  Θ. Ροΐδη που επέμενε για τη διαγραφή των τριών στελεχών, θεωρώντας τη συνεδρίαση του Δ.Σ. παράνομη και αποτέλεσε τον ηθικό αυτουργό για τη μη συμμετοχή της Διοίκησης στην εν λόγω συνεδρίαση .      Τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, που σε πρώτη φάση συνυπέγραψαν τις φωτογραφικές διατάξεις- και εν συνεχεία ζήτησαν με τη σειρά τους επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Τους δημοτικούς συμβούλους της Διοίκησης που αρνήθηκαν να παραστούν σε συνεδρίαση του Δ.Σ. απαξιώνοντας, οι ίδιοι, το ρόλο τους. Και το Δήμαρχο Διονύσου Γ. Καλαφατέλη, που σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του Δήμου στις 6 Δεκεμβρίου  βιάστηκε  να χαρακτηρίσει παράνομη και πραξικοπηματική τη συνεδρίαση και τους τρεις διαγραφέντες, υπονομευτές του κύρους του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά από τα παραπάνω, ερωτάται ο κύριος Δήμαρχος, ποιος τελικά θα είναι υπόλογος «απέναντι στα παιδιά που θα στερηθούν τη χαρά του παιχνιδιού»;    556

Πίσω και ο προϋπολογισμός

Εντωμεταξύ επεστράφη από την Περιφέρεια για διόρθωση ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2013, που είχε ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο μόλις πριν ένα μήνα. Αιτία η μη συμμόρφωσή του προς την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία ο προϋπολογισμός των Δήμων- δηλαδή ο οικονομικός σχεδιασμός για το επόμενο έτος- πρέπει στο εξής να βασίζεται στα εισπραχθέντα και μόνον έσοδα, και όχι σ’ αυτά που εικάζεται πως θα εισπραχθούν.

Όμως φαίνεται πως έτσι – και πάλι πλασματικά- συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Διονύσου, παρόλες τις εκκλήσεις υπηρεσιακών παραγόντων να καθυστερήσει η συζήτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέχρι να εναρμονισθεί με την εγκύκλιο.