logo


Και ψευδής η έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και ήδη τοποθετημένη η κεραία κινητής τηλεφωνίας της COSMOTE στη Δ.Κ. Σταμάτας! Αυτά αποκαλύφθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, όταν ήρθε προς συζήτηση το θέμα της εξέτασης της  μελέτης περιβαλλοντικών όρων για την τοποθέτηση κεραίας στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, το ίδιο θέμα είχε συζητηθεί προ καιρού στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία αμέσως  είχε διαπιστώσει τις ανακρίβειες της μελέτης. Η πιο σημαντική από αυτές ήταν η διαβεβαίωση του μελετητή πως, σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, κοντά στην κεραία και σε ακτίνα 300 μέτρων δεν υπάρχει «ευαίσθητη» χρήση: Προφανώς ο μελετητής δεν αναγνώρισε (σ.σ. …) το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο της Σταμάτας στα 200 μέτρα ή την πλατεία του χωριού, ακριβώς δίπλα στην κεραία!

Επιπλέον, και μετά από επιτόπια αυτοψία του Προέδρου της Επιτροπής, Αντιδημάρχου και γείτονα Ν. Παππά, αποκαλύφθηκε πως η κεραία είναι ήδη τοποθετημένη, άρα η COSMOTE εκ των υστέρων ζητούσε την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων! Τα παραπάνω οδήγησαν την Επιτροπή Ζωής αρχικά, και το Δημοτικό Συμβούλιο εν συνεχεία, να απορρίψουν την έγκριση της μελέτης για τη συγκεκριμένη κεραία .Το Δημοτικό Συμβούλιο επιπλέον αποφάσισε την άμεση αποξήλωση της κεραίας και την επιβολή προστίμου στον κάτοικο που τη «φιλοξενεί» στο σπίτι του. Τέλος, η ίδια απόφαση προβλέπει -αν και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα- και την απομάκρυνση όλων των εντός δομημένου ιστού κεραιών του Δήμου, αλλά και την ένταξη διάταξης στον Κανονισμό Καθαριότητας που θα προβλέπει την επιβολή προστίμου στους παραβάτες.

«Πάρκο κεραιών» στην Αναγέννηση
και καταγγελίες για ρεκόρ θανάτων!!!

Το χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Αναγέννησης για αποξήλωση των τριών κεραιών που βρίσκονται εκεί -και μάλιστα συγκεντρωμένες στον ίδιο δρόμο, την Ιπποκράτους- έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής μας Κοινότητας και Πρόεδρος του τοπικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Γ. Δανέζης καθώς και ο κάτοικος της περιοχής Ηλ. Ποταμιάνος, που ενοχοποιώντας ευθέως τις κεραίες κατήγγειλαν πως εξαιτίας της ακτινοβολίας έχουν χαθεί πολλές ζωές. Για «ρεκόρ θανάτων από καρκίνο» μάλιστα, μίλησε ο κ. Ποταμιάνος που, επί χρόνια μαζί με τον κ. Δανέζη, συμμετέχει στην κίνηση των κατοίκων για οριστική απομάκρυνση όλων των κεραιών από την Αναγέννηση.

❐ ❐ ❐

Η συζήτηση γύρω από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας καλά κρατεί τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια, χωρίς να έχει γίνει εφικτή ακόμη η θέσπιση θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους. Και είναι αλήθεια πως η επιστημονική κοινότητα δεν συμφωνεί στο αν, σε ποιο βαθμό και πότε γίνονται επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Άλλο τόσο βέβαια είναι αλήθεια πως στο χώρο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχει αναπτυχθεί σοβαρός ανταγωνισμός για τα μερίδια αγοράς, και κινούνται ισχυρά συμφέροντα, όπως δήλωσε και ο ανεξάρτητος δ.σ. Γ. Ζυγούνας. Αυτό που προς το παρόν πάντως παραμένει σίγουρο, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, είναι πως επιτρέπεται η τοποθέτησή τους σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σε γηροκομεία, σχολεία και Παιδικούς Σταθμούς εφόσον η ακτινοβολία τους δεν υπερβαίνει τα όρια που έχει θεσπίσει η σχετική νομοθεσία.

Οι κεραίες στο Δ. Διονύσου

Ο παρακάτω άτυπος κατάλογος βρίσκεται αναρτημένος στο διαδίκτυο. Να σημειωθεί εντούτοις πως, σύμφωνα με καταγγελίες δημοτικών συμβούλων, κεραίες υπάρχουν και στον Άγιο Στέφανο.

Διόνυσος Ιπποκράτους 28, WIND

Διόνυσος Ιπποκράτους 37-30, VODAFONE

Διόνυσος Ιπποκράτους 42, VODAFONE

Διόνυσος Λ. Καΐρη, Πηλίου και

Πιττακού (Κτήριο ΟΤΕ – COSMOTE)

Άνοιξη Μαραθώνος 111

(Κτήριο ΟΤΕ – COSMOTE)

Άνοιξη  Μαραθώνος και Ροδοδάφνης, VODAFONE