logo


Με την παρουσία αρκετού κόσμου –αλλά όχι παιδιών ή αθλητών– από όλο το Δήμο Διονύσου πραγματοποιήθηκε η θεμελίωση του Κλειστού Γυμναστηρίου στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, απέναντι από το γήπεδο ποδοσφαίρου και δίπλα στο εκκλησάκι του Αη Γιώργη του Χιοπολίτη την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου. Στην τελετή θεμελίωσης, που παρακολούθησαν μέλη του Δημοτικού αλλά και πολλών Τοπικών Συμβουλίων, χοροστάτησαν οι ιερείς της Δημοτικής μας Κοινότητας πατέρες Ευθύμιος και Παναγιώτης (ο οποίος έθεσε και τον θεμέλιο λίθο εκ μέρους της εκκλησίας), που ευχήθηκαν το Γυμναστήριο να γίνει πόλος έλξης για τη νέα γενιά. Το δεύτερο θεμέλιο λίθο, εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έθεσε ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης  που δεν λησμόνησε να μνημονεύσει στο σύντομο χαιρετισμό του τις προηγούμενες διοικήσεις της Κοινότητας που εξασφάλισαν το χώρο (Σ. Σωτηρίου) και τη χρηματοδότηση (Σπ. Δαρδαμάνης) του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο. Τη χαρά της, τέλος,  για τη θεμελίωση εξέφρασε και η Αντιδήμαρχος Θ. Σαραντάκη, τονίζοντας πως το έργο αποτελεί καλό οιωνό για όλη τη χώρα.

Ένα Κλειστό
με ιστορία

Το Κλειστό Γυμναστήριο στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου έχει τη δική του μακρά ιστορία με ρίζες στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τότε, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και με υπουργό Οικονομικών το Γ. Παλαιοκρασά, αποφασίσθηκε από την πολιτεία να προβεί το Δημόσιο σε εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» λόγω χρεών και δανείων. Το Δημόσιο, λοιπόν, εκείνη την εποχή κατείχε στο Διόνυσο, και στη θέση Σεμέλη, έκταση εντός Σχεδίου από το 1962 και ρυμοτομημένη, όπου φιλοξενείτο παλιότερα το –ήδη πλέον ανενεργό– Στρατόπεδο Ντούνη. Να σημειωθεί πως κατά καιρούς είχαν ακουστεί διάφορες φήμες για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου είτε ως Κέντρου Αποκατάστασης Τοξικομανών είτε ως Εθνικού Σκοπευτηρίου, προτάσεις που είχαν συναντήσει έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

Με κοινή υπουργική απόφαση (Πρόνοιας, Εθν. Άμυνας και Οικονομικών) αποφασίστηκε η εκποίηση της έκτασης με δημοπρασία από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου. Στη σχετική διαδικασία παρενέβη η τότε Διοίκηση της Κοινότητας με τον Σ. Σωτηρίου και πέτυχε:

1)Την οριστική επίλυση του προβλήματος ύδρευσης όλου του Διονύσου με την κατασκευή της γεώτρησης στη θέση Τρία Πεύκα και την κατασκευή του αγωγού που έφθανε μέχρι τις δεξαμενές, με την προοπτική πως κάποια στιγμή η περιοχή θα περνούσε στην ΕΥΔΑΠ

2)Την κατασκευή των έργων υποδομής στη Σεμέλη (δρόμοι και δίκτυα) και

3)Την παραχώρηση εκτάσεων Κοινόχρηστων Χώρων (πολλών δεκάδων στρεμμάτων), αθλητισμού (το γήπεδο ποδοσφαίρου) και ενός ολόκληρου οικοδομικού τετραγώνου, οικοδομήσιμου, εκτάσεως 13.600 τετρ. μέτρων (σ.σ. με τους όρους δόμησης της περιοχής, τούτο σημαίνει περί τα 17 οικόπεδα επιφάνειας 800 τετρ. μέτρων το καθένα).

Με απαίτηση της Διοίκησης Σωτηρίου, στο παραχωρητήριο της έκτασης περιελήφθη η δέσμευση, στο οικοδομικό τετράγωνο να αναγερθούν σχολεία και Παιδικός Σταθμός και να διαμορφωθεί ο περίβολος του Αη Γιώργη του Χιοπολίτη.

Στις εν συνεχεία συνεννοήσεις με τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), κρίθηκε σκοπιμότερη η ανέγερση ενός δεύτερου κτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης (σ.σ. υπενθυμίζεται πως το Γυμνάσιο Διονύσου, συστεγάζεται μέχρι σήμερα με το Λύκειο, με πολλά προβλήματα από αυτή τη συγκατοίκηση) και ενός Κλειστού Γυμναστηρίου, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί επίσημους αγώνες, ακόμη και handball (χειροσφαίριση) που απαιτεί γήπεδο μεγαλύτερων διαστάσεων.

Λίγο αργότερα έγινε η οριοθέτηση και ο προσδιορισμός του χώρου όπου θα ανεγειρόταν το Λύκειο και παραχωρήθηκαν από την Κοινότητα στον ΟΣΚ τα αναγκαία 10,5 συνολικά στρέμματα.

Ακολούθησαν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο Ρυμοτομικό Σχέδιο της περιοχής ώστε να ενταχθούν  οι χρήσεις σχολείου και γυμναστηρίου, καθώς και οι παρεκκλίσεις στους όρους δόμησης (ύψους και όγκου) μια που πρόκειται για ειδικά κτήρια. Ας σημειωθεί εδώ πως αυτές οι παρεκκλίσεις συναντούσαν τότε ισχυρές αντιδράσεις από μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και μερίδα κατοίκων, που διαφωνούσαν με το μεγαλύτερο όγκο ή την ψηλότερη στέγη και παρέβλεπαν το όφελος για την πόλη και τη νεολαία της.

Από τη μια μεριά η γραφειοκρατία και από την άλλη το ειδικό καθεστώς του Διονύσου (περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και περιλαμβανομένη στο Διάταγμα του Πεντελικού) που απαιτούσε Προεδρικό Διάταγμα για κάθε τροποποίηση πολεοδομικού χαρακτήρα, φτάσαμε στο 2007 και στην αλλαγή της Διοίκησης με επικεφαλής το Σπ. Δαρδαμάνη, ο οποίος μέσω Νομαρχίας και  μετά από πιέσεις κατόρθωσε ώστε να ενταχθεί το έργο σε κτηριοδομικό πρόγραμμα του ΟΣΚ, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ.

Έτσι, το έργο που ξεκίνησε από το 1991, παίρνει σάρκα και οστά 22 ολόκληρα χρόνια μετά. Και μάλιστα αναβαθμισμένο: Τότε προοριζόταν για τη μικρή Κοινότητα Διονύσου και τις ομάδες της που ξεπάγιαζαν στο γήπεδο μπάσκετ του Δημοτικού ή επαιτούσαν ώρες προπόνησης αλλού.  Σήμερα, όπως είπε και ο κ. Καλαφατέλης, προορίζεται για όλο τον Καλλικρατικό Δήμο Διονύσου και τη νεολαία του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το Κλειστό Γυμναστήριο προβλέπεται να είναι κτήριο μονώροφο με ξύλινη στέγη, υπόγειο και δώμα. Στο υπόγειο προβλέπονται 24 θέσεις στάθμευσης, γραφεία, εκδοτήριο εισιτηρίων, τουαλέτες, κυλικείο και μηχανολογικοί χώροι. Ο κυρίως αθλητικός χώρος και οι κερκίδες βρίσκονται στο ισόγειο, μαζί με τα αποδυτήρια, το ιατρείο και το χώρο φύλαξης οργάνων. Τέλος, στο δώμα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις για τη λειτουργία των κλιματιστικών μηχανημάτων.