Τη φθίνουσα πορεία των Κοινωνικών Δομών στο Δήμο Διονύσου έφερε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία, η Γ. Κριεμάδη, δημοτική σύμβουλος της μείζονος και τέως Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών στην προηγούμενη Διοίκηση Καλαφατέλη.
Η ερώτησή της αφορούσε στην κουτσουρεμένη λειτουργία του Δημοτικού Πολυϊατρείου και του ΚΕΠ Υγείας, καθώς και στην κατάργηση του Κοινωνικού Φαρμακείου, του Ιατρείου Τραύματος και του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας, που είχαν ιδρυθεί την περασμένη τετραετία.
“Την 1 Ιανουαρίου 2024 παραλάβατε μια σειρά κοινωνικών υπηρεσιών και απ’ αυτές σήμερα δεν λειτουργεί τίποτα”, υπογράμμισε η κ. Κριεμάδη, τονίζοντας ιδιαιτέρως πως το Πολυϊατρείο παραμένει κλειστό, ο Δήμος δεν έχει πληρώσει τη συμμετοχή του για το ΚΕΠ Υγείας, όπου οι πολίτες μπορούσαν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για 12 νοσήματα, ούτε και για το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιούνταν σειρά ενημερωτικών προγραμμάτων.
Αίσθηση επιπλέον προκάλεσε και η αναφορά της, πως ο απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί στο κτήριο της πρώην Εφορίας, όπου στεγάζονται μεταξύ άλλων το ΚΑΠΗ, το Γυμναστήριο και το ΚΕΠ Αγ. Στεφάνου, έχει πλέον αφαιρεθεί εδώ και λίγο καιρό.
Στην απάντησή του, ο Ν. Κοκκαλάς που τη διαδέχθηκε στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, θύμισε μέρες του… 2024:
Τότε λοιπόν, τον Ιούλιο του 2024, τόσο ο Αντιδήμαρχος όσο και η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου διαβεβαίωναν, όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, το Δημοτικό Συμβούλιο πως καταβαλλόταν προσπάθεια ώστε το Δημοτικό Πολυϊατρείο- που παρέμενε και τότε κλειστό- να λειτουργεί στο εξής με μόνιμο γιατρό στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της βελτίωσης των κοινωνικών υπηρεσιών.
Δυο χρόνια αργότερα, η απάντηση αυτή παραμένει ακριβώς η ίδια μέχρι κεραίας:
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, η Διοίκηση βρίσκεται σε διαδικασία επανασύστασης του Πολυϊατρείου, που θα πλαισιώνεται από γιατρούς, όχι συνταξιούχους αλλά με άδεια άσκησης επαγγέλματος, καθώς και από πιστοποιημένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Σχετικά με το Πολυϊατρείο, ο κ. Κοκκαλάς υπενθύμισε, επιπλέον, το νέο Κανονισμό για το Δημοτικό Πολυϊατρείο, που μετά από διαβούλευση εγκρίθηκε πέρυσι το Σεπτέμβριο, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, από το Δημοτικό Συμβούλιο, θέτοντας αυστηρές προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του.
Τις αιτιάσεις, πάντως, της κ. Κριεμάδη απέδωσε ο Αντιδήμαρχος σε “προσπάθεια, για μια ακόμη φορά, να υποβαθμιστούν οι πάρα πολύ καλές Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου”, παραδεχόμενος πάντως πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο:
Αναφέρθηκε έτσι σε κινήσεις ουσίας της Διοίκησης που αντικαθιστούν τα παραπάνω, όπως η μεταφορά του Βοήθεια στο Σπίτι στα γραφεία του Δημοτικού Πολυϊατρείου, η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι, στο οποίο και θα διοχετευθούν- και πάλι μέσω μνημονίου συνεργασίας και παραχώρησης συντονιστή φαρμακοποιού- τα φάρμακα που φτάνουν στο Δήμο από πολίτες, η λειτουργία παραρτήματος του Δημοτικού Πολυϊατρείου στην Άνοιξη που θα συντονίζει την αιμοδοσία, ενώ άμεσα, όπως είπε, επίκειται η λειτουργία ακόμη ενός παραρτήματος μέσα στα ΚΑΠΗ Δροσιάς.
Τέλος, κατηγόρησε την προκάτοχό του για άγνοια, μια που όπως τόνισε, το πρόγραμμα των Κοινωνικών Φαρμακείων έχει καταργηθεί εδώ και τρία χρόνια σε όλους τους Δήμους,
Μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο, πάντως, έδειξε πως το Κοινωνικό Φαρμακείο ζει και βασιλεύει σε μια σειρά Δήμων, όπως Αμαρουσίου, Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, Αχαρνών, Λαυρεωτικής, Παιανίας όπου μάλιστα λειτουργεί στο πλαίσιο του Κέντρου Κοινότητας κ.λπ., ενταγμένο σε όλες τις περιπτώσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας “ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027”.
Τέλος, και μένοντας στο χώρο των φαρμάκων, αναπάντητη έμεινε, στην ίδια συνεδρίαση, η ερώτηση της ανεξάρτητης Λ. Κανακάρη για την τύχη της επιτροπής που είχε συσταθεί (σ.σ. κατόπιν ψηφίσματος που είχε καταθέσει η ίδια και είχε εγκριθεί από το Σώμα τον περασμένο Απρίλιο), ώστε μετά από συναντήσεις με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών να αυξηθούν οι εφημερίες των φαρμακείων στην πόλη μας.


