logo


Τις μαζικές κοπές δέντρων- καλλωπιστικών αλλά και πεύκων- σε σημεία της Δροσιάς, και στο πλαίσιο του εκτελούμενου έργου της βιοκλιματικής ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων, ζητεί με δυο εισηγήσεις του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Διονύσου Α. Κουκάς. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για την κοπή οπωροφόρων/καλλωπιστικών δέντρων που καταλαμβάνουν πεζοδρόμια, μετά από πρωτοβουλία και δαπάνες παρόδιων ιδιοκτητών, συνιστώντας αυθαίρετη κατάληψη, ενώ η δεύτερη περίπτωση αφορά στην κοπή 6 πεύκων- ενός στην οδό Γοργοποτάμου και πέντε στην Αργοναυτών Κομνηνών.

Για τα οπωροφόρα δέντρα, προτείνεται η ενημέρωση των παρόδιων, που θα μπορούν να τα απομακρύνουν ή να τα μεταφυτεύσουν με δικά τους έξοδα, αλλιώς θα κοπούν από τον εργολάβο της ανάπλασης. Όσο για τα πεύκα, στην εισήγηση του Αντιδημάρχου υπογραμμίζεται ότι κατά την αυτοψία της Υπηρεσίας διαπιστώθηκε πως η διατήρησή τους εμποδίζει την απρόσκοπτη χρήση του πεζοδρομίου ή/και εγκυμονεί κινδύνους για τη διέλευση οχημάτων, μια που βρίσκονται στο οδόστρωμα.

Τις κοπές των παραπάνω δέντρων, συμπληρώνει ο κ. Κουκάς, θα ακολουθήσει η φύτευση 202 νέων, εναρμονισμένων με τις κλιματολογικές συνθήκες και σε κατάλληλα σημεία των κοινόχρηστων χώρων, στο πλαίσιο της φυτοτεχνικής μελέτης του έργου αλλά και της τήρησης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Τα θέματα της κοπής δέντρων στη Δροσιά περιέχονται στην Ημερήσια Διάταξη για τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Ιουλίου στις 9.30 το πρωί, μαζί με:

*Την έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης για το κέντρο της Άνοιξης, γύρω από την πλατεία. Υπενθυμίζεται πως η μελέτη παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, τον περασμένο Μάιο, παρόντων πολλών αιρετών αλλά όχι και εμπόρων ή δημοτών, από εκπρόσωπο του μελετητικού γραφείου που την είχε αναλάβει, και περιλαμβάνει τρία σενάρια:  ένα με ήπιες μόνο παρεμβάσεις που κρίθηκε μη επαρκές για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, ένα με έντονες παρεμβάσεις που θεωρήθηκε πρώιμο αλλά τελικά αποτελεί στόχο για το μέλλον, και ένα με μέτριες παρεμβάσεις που τελικά και εγκρίθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο. Το ίδιο σενάριο καλείται, με εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών, να εγκρίνει και η Δημοτική Επιτροπή. Σημειώνεται πως οι μέτριες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αυτές του πρώτου σεναρίου (σ.σ. Κύριες Ρυθμίσεις: Μονοδρόμηση της οδού Αθηνών – Χαλκίδος με κατεύθυνση προς την πλατεία, της οδού Β. Ηπείρου με κατεύθυνση προς την πλατεία, της οδού Δ. Σολωμού, με κατεύθυνση βόρεια προς οδό Αθηνών – Χαλκίδος, της οδού Γορτυνίας, με κατεύθυνση νότια προς οδό Ευαγγελίστριας, της οδού Φλέμινγκ, με κατεύθυνση ανατολικά προς οδό Γορτυνίας, της οδού Ευαγγελίστριας, με κατεύθυνση δυτικά προς οδό Αθηνών -Χαλκίδος, της οδού Φ. Καρρά, με κατεύθυνση νοτιοδυτικά προς οδό Δ. Σολωμού, της οδού Αρκαδίας, με κατεύθυνση ανατολικά προς οδό Δ. Σολωμού, της οδού Μεγ. Αλεξάνδρου, με κατεύθυνση προς οδό Κοιμήσεως Θεοτόκου, της οδού Κανάρη, κατεύθυνση δυτικά προς οδό Μεγ. Αλεξάνδρου, της οδού Τζων Κέννεντυ, με κατεύθυνση βόρεια προς οδό Κορυτσάς), και επιπλέον τη μονοδρόμηση της Αγ. Αθανασίου και του βόρειου κλάδου της Αθηνών- Χαλκίδος, ώστε να δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος κυκλοφοριακός δακτύλιος. Με τον τρόπο αυτόν, τονίζεται στην εισήγηση, επιτυγχάνεται βέλτιστη κατανομή των φόρτων, αποτρέπονται οι επικίνδυνες αριστερές στροφές στη Λ. Μαραθώνος και θωρακίζεται η πρόσβαση προς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής.

*Την άρση της απαλλοτρίωσης ζητούν ιδιοκτήτες στη Δροσιά για ακίνητό τους, που από τη δεκαετία του ’90 είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος αθλοπαιδιών κ.λπ.. Η απαλλοτρίωση όμως ουδέποτε συντελέστηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να ζητείται η άρση της, ώστε το ακίνητο να γίνει οικοδομήσιμο. Την επανεπιβολή της, από την άλλη πλευρά, ζητεί με ομόφωνη απόφασή του το Τοπικό Συμβούλιο της Δροσιάς, με το μυαλό “στην ανάγκη διασφάλισης κοινοχρήστων χώρων για την κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, καθώς και στην έλλειψη διαθέσιμων χώρων που να μπορούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των κατοίκων”. Έτσι μεθαύριο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών καλεί τη Δημοτική Επιτροπή να αποφασίσει είτε για την άρση της απαλλοτρίωσης είτε για την επανεπιβολή της, μετά από σχετικό αίτημα στην Περιφέρεια, ώστε το θέμα να προχωρήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση κοπής οπωροφόρων/καλλωπιστικών δένδρων/θάμνων κατά μήκος όλων των πεζοδρομίων προς ανάπλαση, στο πλαίσιο του έργου «Βιοκλιματική Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων Δ.Κ. Δροσιάς» και λήψη μέτρων αντισταθμιστικού ισοζυγίου πρασίνου. (Δ/νση Τεχν. Υπηρεσιών, Αρ. Πρωτ. 20567/22-06-26)

ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση κοπής δένδρων (πεύκων) στα πεζοδρόμια της οδού Γοργοποτάμου και Αργοναυτών Κομνηνών της Δ.Κ. Δροσιάς στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Βιοκλιματική Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων Δ.Κ. Δροσιάς» (Δ/νση Τεχν. Υπηρεσιών, Αρ. Πρωτ. 20569/22-06-26)

ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση κυκλοφοριακής μελέτης της περιοχής πέριξ της Πλ. Άνοιξης (Αγ. Αθανασίου, Αθηνών-Χαλκίδος και Λ. Ανοίξεως-Σταμάτας) (Δ/νση Τεχν. Υπηρεσιών, Αρ. Πρωτ. 13187/22-04-26)

ΘΕΜΑ 4ο: Εισήγηση σχετικά με τροποποίηση του ΡΣ στη ΔΕ Δροσιάς μετά από άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης στο ακίνητο φερόμενης ιδιοκτησίας των κ. κ. Παπαδογεωργοπούλου Ευτυχίας, Χριστίνας και Γεωργίας στο Ο.Τ. 52 του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου της ΔΕ Δροσιάς του Δήμου Διονύσου (Δ/νση Τεχν. Υπηρεσιών, Αρ. Πρωτ. 8784/13-03-26)

ΘΕΜΑ 5ο: Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 295/27-06-2025 (ΑΔΑ: 6ΙΙΒΩ93-ZNA) Απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής με θέμα: Έγκριση Τροποποίησης Κανονισμού Λειτουργίας των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων «Κ.Α.Π.Η» και Λέσχης Φιλίας Ηλικιωμένων του Δήμου ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ (Δ/νση Προσχολικής Αγωγής & Τρίτης Ηλικίας, Αρ. Πρωτ. 21542/25-06-26)

ΘΕΜΑ 6o: Απαλλαγή υπολόγου Διευθύντριας 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου Κυπραίου Ασπασίας (Τμ. Λογιστηρίου, Αρ. Πρωτ. 21526/25-06-26)