Ξεκίνησε εδώ και κάμποσες ημέρες να υλοποιείται η βιοκλιματική ανάπλαση της Δροσιάς, έργο προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ, που το 2022 εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ από τη Διοίκηση Καλαφατέλη, για να ακολουθήσει το 2023 ο σχετικός διαγωνισμός, οπότε και συμβασιοποιήθηκε από τη Διοίκηση Μαϊχόσογλου το 2025. Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε, από τον Φεβρουάριο του 2025, η μελέτη πηγαινοερχόταν επί μήνες για διορθώσεις ανάμεσα στην Τεχνική Υπηρεσία και τον ανάδοχο, σύμφωνα με τις κατά καιρούς δηλώσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκά. Στο ίδιο διάστημα συχνές και έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες συμβούλων, της πλειοψηφίας κυρίως, για την απουσία ενημέρωσης γύρω από το έργο- και για το περιεχόμενο της ανάπλασης αλλά και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της.
Η ενημέρωση αυτή παραμένει λειψή, από όσο τουλάχιστον φάνηκε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής την Πέμπτη 23 Απριλίου, με αφορμή την ερώτηση του Π. Τσούκα από την πλειοψηφία για το περίπτερο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Δροσιάς, στη συμβολή των οδών Μαραθώνος και Λ. Σταμάτας- Δροσιάς, δίπλα σε στάση λεωφορείου, δίπλα σε κάδους απορριμμάτων, ακριβώς στο φανάρι του κόμβου, πάνω σε στενό πεζοδρόμιο που έχει καταληφθεί εξ ολοκλήρου από τον εξοπλισμό της επιχείρησης.
Ο κ. Τσούκας, πιο συγκεκριμένα, υπενθύμισε πως με παλαιότερες αποφάσεις του, το 2018 αλλά και το 2020, το Τοπικό Συμβούλιο της εν λόγω Κοινότητας είχε ζητήσει τη μεταφορά του περίπτερου στην άλλη γωνία της πλατείας, μια που η σημερινή θέση του αλλά και η επέκταση του εξοπλισμού του πάνω στο ήδη μικρό πεζοδρόμιο εγκυμονούν κινδύνους για την κυκλοφορία τόσο των οχημάτων όσο και των πεζών (σ.σ. περιττό εδώ να προστεθεί πως οι αποφάσεις εκείνων των χρόνων έχουν χαθεί από την ιστοσελίδα του Δήμου, που- λόγω της αποτυχημένης αναβάθμισης και λειψής μετάπτωσης δεδομένων το 2023- ξεκινάει να “γράφει ιστορία” από τα μέσα του 2021…). Οι αποφάσεις αυτές, υπογράμμισε ο ίδιος, ουδέποτε προχώρησαν στα επόμενα συλλογικά όργανα- Δημοτική Επιτροπή και Δημοτικό Συμβούλιο- ώστε να εξεταστούν και ενδεχομένως να υλοποιηθούν.
Απαντώντας στα παραπάνω ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα πως μετά από συνεννόηση με τον περιπτεριούχο και στο πλαίσιο συναίνεσης, ο τελευταίος δέχθηκε να περιορίσει το εύρος της επιχείρησης και να επανέλθει στη σωστή θέση του. Από την πλευρά της η Δήμαρχος τόνισε πως αρμόδια για να εξετάσει το θέμα είναι η Τεχνική Υπηρεσία, που θα διερευνήσει αν η σημερινή θέση είναι κατάλληλη ή όχι αλλά και εναλλακτική πρόταση σε καταλληλότερο σημείο. Η ίδια, πάντως, προσέθεσε πως το περίπτερο, “που έχει ξεφύγει χρόνια”, θα επανέλθει στη θέση του και θα περιοριστεί.
Καμιά δουλειά δεν έχει η Τεχνική Υπηρεσία, μια που τη θέση του περίπτερου την ορίζει ο Δήμος με απόφασή του, αντέτειναν τόσο η Αγγ. Πέππα, επίσης από την πλειοψηφία, όσο και ο Γ. Καλαφατέλης από τη μείζονα. Ο τελευταίος, μάλιστα, προσέθεσε πως η θέση του περίπτερου θα έπρεπε να εξεταστεί εκ του μηδενός στο πλαίσιο της βιοκλιματικής ανάπλασης. «Την οποία εσείς ξεκινήσατε, άρα γιατί δεν εξετάστηκε από τότε στη μελέτη η θέση του περίπτερου και οι εναλλακτικές λύσεις, μόνο ερχόμαστε τώρα και εκ των υστέρων να το δούμε, για ένα έργο 7 εκατομμυρίων;” αναρωτήθηκε αμέσως μετά η κ. Πέππα. Η ίδια μάλιστα συνέδεσε την ανάπλαση της Δροσιάς με παλαιότερη μελέτη για τη διαμόρφωση της συμβολής Μαραθώνος με Σταμάτας- Δροσιάς σε κυκλικό κόμβο, στο πλαίσιο της διαπλάτυνσης του κυκλοφοριακού άξονα Μαραθώνος-Χελμού-Κρυονερίου, που “είναι βέβαιο πως θα γίνει κάποια στιγμή αλλά καθόλου δεν έχει ληφθεί υπόψη στη μελέτη της ανάπλασης”.
Τα παραπάνω για το περίπτερο της Δροσιάς- γιατί για τα περίπτερα της Σταμάτας και του Διονύσου, καμιά νεότερη εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί: Και τα δυο παραμένουν κλειστά επί χρόνια, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις τόσο της Δημάρχου όσο και της Αντιδημάρχου Οικονομικών Λ. Νούση.





