Μόνο δια ζώσης και με 14 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη θα συνεδριάσει αύριο Πέμπτη 12 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή Διονύσου. Ανάμεσά τους και η απόρριψη της προσφοράς ενός από τους οικονομικούς φορείς που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για την προμήθεια ειδών ευπρεπισμού και καθαριότητας, επειδή δεν προσκόμισε κανένα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Το θέμα συζητήθηκε επί μακρόν την προηγούμενη εβδομάδα αλλά μετά από πίεση της πλειονότητας των μελών της Επιτροπής αποσύρθηκε για δυο κυρίως λόγους.
Ο πρώτος αφορά στο αντικείμενο του διαγωνισμού: Είδη καθαριότητας περιλαμβάνονταν και στο μεγάλο διαγωνισμό, ύψους 750.000 ευρώ, για την προμήθεια τροφίμων και απορρυπαντικών, που είχε έρθει προς συζήτηση πριν από ένα μήνα και είχε ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων λόγω των υπερτιμολογήσεων των προϊόντων στη σχετική μελέτη. Εκείνος ο διαγωνισμός αφορούσε μόνο στις κοινωνικές δομές, ενώ ο τωρινός (σ.σ. ύψους 247.000 ευρώ) τις ανάγκες του υπόλοιπου Δήμου, διευκρίνισε την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας Κ. Βαφειάδης– ο Δήμος πλέον είναι ενιαίος, άρα ενιαίος πρέπει να είναι και ο διαγωνισμός για συναφή προϊόντα, ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, αντέτεινε σύσσωμη η μείζων μειοψηφία- Γ. Καλαφατέλης, Γ. Φωτάκης και Στ. Κριεμάδης– αλλά και στελέχη της πλειοψηφίας, όπως ο Στ. Ουσταμπασίδης και Λ. Κανακάρη, καθώς και η Δ. Ιατρού από τον Νέο Διόνυσο, που συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου στη Δημοτική Επιτροπή.
Η κ. Κανακάρη, μάλιστα, επέστησε την προσοχή της Επιτροπής σε ένα ακόμη λόγο για την απόσυρση του θέματος: Τη στενή συγγένεια ανάμεσα στον συντάκτη της μελέτης και σε μέλος της επιτροπής του διαγωνισμού, που πιθανόν να δημιουργεί ασυμβίβαστο.
Η ίδια επιπλέον προσέθεσε πως η Δημοτική Επιτροπή καμιά γνώση δεν είχε για τις προσφορές όσων συμμετείχαν, παρόλο που οι σχετικοί φάκελοι είχαν ανοιχτεί, ενώ μετά από έρευνα για τις δραστηριότητες των υποψηφίων αναδόχων, διαπιστώθηκε πως ο ένας τουλάχιστον καμιά σχέση με απορρυπαντικά δεν έχει.
Η εισήγηση, πάντως, για το θέμα που υπογράφει η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λ. Νούση για την αυριανή συνεδρίαση παραμένει ακριβώς η ίδια όπως και την προηγούμενη εβδομάδα.
Από τα υπόλοιπα θέματα ξεχωρίζουν τα παρακάτω:
*Η απόδοση στο Δήμο Διονύσου επιπλέον 86.000 ευρώ, μετά την αναμόρφωση της επιλέξιμης δαπάνης για την προμήθεια ψηφιακών υδρομέτρων για την Κοινότητα Δροσιάς. Το 2023, υπενθυμίζεται, εγκρίθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η επιχορήγηση του Δήμου Διονύσου με το ποσόν των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια και εγκατάσταση 3.900 ψηφιακών υδρομετρητών και του απαραίτητου εξοπλισμού τηλεμετρίας στη Δροσιά. Πλέον, η μοναδική Κοινότητα που δεν διαθέτει ψηφιακά υδρόμετρα είναι αυτή του Διονύσου, για την οποία υπολογίζεται ότι απαιτούνται 3.100 ψηφιακά υδρόμετρα.
*Τρεις ήταν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό για τη συντήρηση, επισκευή και ανακατασκευή σχολικών και λοιπών κτηρίων του Δήμου, προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ περίπου. Η προσφορά του πρώτου απορρίφθηκε επειδή τα δικαιολογητικά που κατέθεσε δεν ήταν πλήρη. Ο δεύτερος κατέθεσε ασυνήθιστα χαμηλή προσφορά, με αποτέλεσμα να κληθεί να την αιτιολογήσει, αλλά ανεπαρκώς όπως έκρινε εν συνεχεία η επιτροπή του διαγωνισμού σε πολυσέλιδο υπόμνημά της. Έτσι η Δημοτική Επιτροπή καλείται αύριο να ανακηρύξει ως προσωρινό ανάδοχο τον τρίτο συμμετέχοντα (2ο στη σειρά μειοδοσίας), που προσέφερε μέση έκπτωση 25%.
*Την κοπή ή όχι 32 συνολικά δέντρων, που φύονται σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, θα εξετάσει η Δημοτική Επιτροπή. Τα σχετικά αιτήματα έρχονται είτε από τις Κοινότητες είτε από ιδιώτες μέσω του συστήματος Novoville και αφορούν είτε σε ξερά δέντρα είτε σε δέντρα με επικίνδυνες κλίσεις, είτε- ακόμη- σε υγιή δέντρα, για τα οποία βέβαια η εισήγηση της υπηρεσίας είναι υπέρ της διατήρησής τους.
Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση πρακτικού Νο1 ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας με ηλεκτρονικό τρόπο για την “Προμήθεια Υδραυλικών Ειδών” (ενδεικτικός προϋπολογισμός 161.924€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και Δικαιώματος Προαίρεσης έως 50%, 80.962,08€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) και λήψη σχετικής απόφασης (Τμ. Προμηθειών, Αρ. Πρωτ. 7196/03-03-26)
ΘΕΜΑ 2ο: Αποδοχές πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεων, επιχορηγήσεων, συμπεριλαμβανομένων κατανομών ΚΑΠ, επιδοτήσεων, δωρεών προς τους ΟΤΑ, καθώς και αποφάσεων ένταξης πράξεών τους σε αναπτυξιακά προγράμματα (Δ/νση Οικ. Υπηρεσιών, Αρ. Πρωτ. 7754/06-03-26)
ΘΕΜΑ 3o: Έγκριση πρακτικού Νο1 και απόρριψη προσφοράς οικονομικού φορέα στον διαγωνισμό “Προμήθεια ειδών καθαρισμού, ευπρεπισμού για τις ανάγκες του Δήμου Διονύσου για δύο έτη”, συνολικού προϋπολογισμού 247.782,26€, όπως διακηρύχθηκε με την 4287/45999/31-12-2025 Απόφαση Δημάρχου (Τμ. Προμηθειών, Αρ. Πρωτ. 6150/20-02-26)
ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση του πρακτικού Νο 2 του διαγωνισμού της 29ης/10/2025 για την Συμφωνία Πλαίσιο του έργου: “ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ”, προϋπολογισμού 806.451,61€ (πλέον ΦΠΑ) (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, Αρ. Πρωτ. 7033/02-03-26)
ΘΕΜΑ 5ο: Λήψη απόφασης ως προς την παροχή Συναίνεσης στη διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων στο Εθνικό Κτηματολόγιο (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, Αρ. Πρωτ. 7048/02-03-26)
ΘΕΜΑ 6ο: Διαγραφές χρεώσεων βεβαιωτικών καταλόγων Ύδρευσης (Δ/νση Εσόδων & Περιουσίας, Αρ. Πρωτ. 7757/06-03-26)
ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση ή μη κοπής δέντρων που φύονται σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου (Δ/νση Περιβάλλοντος, Αρ. Πρωτ. 6901/27-02-26)
ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση ή μη κοπής δέντρων που φύονται σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου (Δ/νση Περιβάλλοντος, Αρ. Πρωτ. 6904/27-02-26)
ΘΕΜΑ 9ο: Αίτημα με αριθμ. Πρωτ. 23490/12-8-2024 & 27526/23-9-2024 του ΝΑΣ. Β. Για αποζημίωση λόγω εισροής υδάτων στο ημιυπόγειο της οικίας του από διαρροή του δικτύου (Δ/νση Περιβάλλοντος, Αρ. Πρωτ. 20048/02-06-25)
ΘΕΜΑ 10ο: Αποδοχή δωρεάς: από την εταιρεία “BLINK CHARGING HELLAS M.A.E.” προσφορά για τον Δήμο Διονύσου (Αυτοτελές Τμ. Κοιν. Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Αρ. Πρωτ. 6371/24-02-26)
ΘΕΜΑ 11ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από την “ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Διονύσου (Αυτοτελές Τμ. Κοιν. Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Αρ. Πρωτ. 7063/02-03-26)
ΘΕΜΑ 12ο: Αποδοχή δωρεάς: Μερίδες φαγητού από την “ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ FOOD CULTURE” για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Διονύσου (Αυτοτελές Τμ. Κοιν. Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Αρ. Πρωτ. 7061/02-03-26)
ΘΕΜΑ 13ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από την ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Διονύσου (Αυτοτελές Τμ. Κοιν. Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Αρ. Πρωτ. 7066/02-03-26)
ΘΕΜΑ 14ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από την ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Διονύσου (Αυτοτελές Τμ. Κοιν. Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Αρ. Πρωτ. 7594/05-03-26)
