logo


Την περασμένη Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου, προσήλθε σε τακτική συνεδρίαση, με πέντε θέματα στην Ημερήσια Διάταξη, η Δημοτική Επιτροπή Διονύσου. Με την έναρξη της συνεδρίασης η Πρόεδρος της Επιτροπής και Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, έφερε προς συζήτηση, κατεπειγόντως και εκτός Ημερησίας Διατάξεως, ακόμη ένα θέμα, την προμήθεια ελαστικών για τα οχήματα του Δήμου, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Η συνεδρίαση, απόντων των περισσότερων τακτικών μελών, έληξε μέσα σε μια ώρα- πρωτοφανές για τα δεδομένα τού εν λόγω συλλογικού οργάνου….

Δεν πέρασε μια ώρα και στην ιστοσελίδα του Δήμου εμφανίστηκε  ανακοίνωση για την πραγματοποίηση νέας, κατεπείγουσας, συνεδρίασης της Επιτροπής, την ίδια ημέρα το μεσημέρι, με τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επικοινωνία. Μοναδικό θέμα η έγκριση του οριστικού μειοδότη  στο διαγωνισμό για την προμήθεια ταχυδρομικών ειδών και αποστολή ταχυδρομικών αντικειμένων. Ο κατεπείγων χαρακτήρας δικαιολογείτο ρητά- και σε ελεύθερη απόδοση: Πρέπει να εκδοθούν και να αποσταλούν πλέον οι λογαριασμοί ύδρευσης, που εκκρεμούν από το 2024 και αντιστοιχούν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ για το Δήμο.

Η πρόσκληση για την κατεπείγουσα αυτή συνεδρίαση βρήκε τέσσερα από τα τακτικά μέλη της Επιτροπής μαζεμένα στην Ευελπίδων, μια που την ίδια ημέρα δικάζονταν δυο συνάδελφοί τους- άλλος είχε πάει για μάρτυρας κι άλλος για συμπαράσταση.

Με το δεδομένο πως είχε προηγηθεί λίγη ώρα νωρίτερα μια τακτική συνεδρίαση, στην οποία είχε επιπλέον προσκομισθεί κατεπειγόντως και εκτός Ημερήσιας Διάταξης η προμήθεια των ελαστικών, και οι τέσσερις καταψήφισαν το θέμα για τα ταχυδρομικά είδη, διαμαρτυρόμενοι για την παντελή έλλειψη οργάνωσης.

Αυτό, λοιπόν, το θέμα, που την περασμένη Πέμπτη κρινόταν κατεπείγον, τόσο που ήρθε στη μέση της ημέρας και χρειαζόταν άμεση απόφαση, δεν ήρθε κατεπειγόντως ούτε τη Δευτέρα ούτε την Τρίτη ούτε την Τετάρτη παρά περίμενε υπομονετικά τη σειρά του στην τακτική συνεδρίαση και στην Ημερήσια Διάταξη της Πέμπτης 12 Φεβρουαρίου, όπου περιλαμβάνονται ακόμη τρία θέματα.

Πλην των δυο δωρεών, η Δημοτική Επιτροπή καλείται να συμμορφωθεί με την απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και να αναστείλει προσωρινά το διαγωνισμό για την προμήθεια τροφίμων, ύψους 749.000 ευρώ περίπου (σ.σ. που είχε εγκριθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και δια τηλεφωνικής περιφοράς στις 23 Δεκεμβρίου), μέχρις ότου η Αρχή αποφανθεί επί προδικαστικής προσφυγής, την οποία υπέβαλε ένας εκ των ενδιαφερομένων, επικαλούμενος μάλιστα πως η διακήρυξη περιλαμβάνει παράνομους όρους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως κατά τα λεγόμενα της Δημάρχου ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2026 αναμένεται να έρθει προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο νέο τρόπο σύνταξης των Προϋπολογισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που από την 1η Ιανουαρίου ακολουθεί το Λογιστικό Πλαίσιο της Γενικής Κυβέρνησης, γι’ αυτό και απαιτήθηκε χρόνος για την εξοικείωση των οικονομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την κ. Μαϊχόσογλου.

Όσοι Δήμοι δεν καταφέρουν να διαθέτουν τελικά εγκεκριμένο Προϋπολογισμό για το 2026 το αργότερο έως 31/12/2025, όπως εν προκειμένω ο Δήμος Διονύσου, θα αναγκαστούν για το πρώτο τρίμηνο του 2026 να προσφύγουν στο άρθρο 160 του Ν.3463/2006. Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο νέος Προϋπολογισμός, και πάντως όχι αργότερα από το τέλος Μαρτίου 2026, ισχύει ως προσωρινός και πλασματικός ο Προϋπολογισμός του 2025, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, για την είσπραξη κάθε είδους εσόδου και για τη διενέργεια συγκεκριμένων και περιοριστικών δαπανών (μισθοδοσία προσωπικού και αιρετών, τοκοχρεολύσια, ασφάλιση οχημάτων, μέσα ατομικής προστασίας, γραφική ύλη-καύσιμα- φως-νερό-τηλέφωνο, μισθώματα δημοτικών ακινήτων, δαπάνες προερχόμενες από συμβάσεις που “τρέχουν”, καθώς και δαπάνες για επισκευή βλαβών, για την πολιτική προστασία και τα σχολεία).

Ίσως γι’ αυτό η Ημερήσια Διάταξη της Δημοτικής Επιτροπής τις δυο τελευταίες εβδομάδες είναι τόσο περιορισμένη.

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν αύριο στη Δημοτική Επιτροπή:

ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση πρακτικού Νο2 οριστικής κατακύρωσης αποτελέσματος Δημόσιου Ανοιχτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού και ανακήρυξη μειοδότη για την “Προμήθεια Αντικειμένων και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών έκδοσης/εκτύπωσης, εμφακέλωσης και αποστολής ταχυδρομικών αντικειμένων” (Διεύθυνση Οικονομικών Αρ. Πρωτ. 4232/05-02-2026)

ΘΕΜΑ 2ο: Συμμόρφωση προς την υπ’ αριθμ. Α 54/2026 Απόφαση Προσωρινών Μέτρων του 5ου Κλιμακίου της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ για αναστολή εν γένει της εξέλιξης της διαγωνιστικής διαδικασίας μέχρι την έκδοση απόφασης της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ. επί της προδικαστικής προσφυγής που αφορά στον διεθνή ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό (α/α 389718) για την “Προμήθεια Τροφίμων για τις ανάγκες του Δήμου Διονύσου (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, Κοινωνικές Υπηρεσίες)” (Συνολικός Προϋπολογισμός 748.667,75€ συμπ/νου ΦΠΑ) (Διεύθυνση Οικονομικών)

ΘΕΜΑ 3ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από την ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Διονύσου (Αυτ. Τμ Κοιν Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Πρωτ. 4131/5-2-26)

ΘΕΜΑ 4ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από την ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε. για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Διονύσου (Αυτ. Τμ Κοιν Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Πρωτ. 4550/6-2-26)