logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σάββατο 28 Ιουνίου 2024: Πάμε στην Επίδαυρο, όπου το απόγευμα θα περιηγηθούμε στην περιοδική έκθεση «Αντιγόνη. Νόμος και Ανυπακοή», η οποία αναδεικνύει τη μακρόχρονη πορεία του έργου μέσα από σημαντικά τεκμήρια και υλικό από το αρχείο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και υλοποιείται με αφορμή  την παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε, την οποία θα παρακολουθήσουμε το βράδυ.

Μετάβαση και επιστροφή με πούλμαν. Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής, καθώς απαιτείται προαγορά των εισιτηρίων (μας ορίστηκε για 8/5/25), αυστηρά με σειρά προτεραιότητας στο

syllogos.h.proodos@gmail.com ή

κ. Βαλσαμίδου 6932410725.

Δίνεται η δυνατότητα τα παιδιά 5-10 ετών, ενώ οι μεγάλοι παρακολουθούν την παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου απερίσπαστοι, να απασχολούνται δημιουργικά προσεγγίζοντας το περιεχόμενο του ίδιου έργου από ομάδα έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και δασκάλων μουσικοκινητικής και αισθητικής αγωγής (θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Μικροί Ιχνευτές»). Επιστροφή στην Άνοιξη μετά το τέλος της παράστασης.

Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει το πρόγραμμα των φετινών Επιδαυρίων, παρουσιάζοντας σε παγκόσμια πρεμιέρα  Ιουνίου, σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, στην αξεπέραστη μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, σε σκηνοθεσία του Ούλριχ Ράσε.

Παίζουν Γιώργος Γάλλος Κρέων, Δημήτρης Καπουράνης Αίμων, Κόρα Καρβούνη Αντιγόνη, Φιλαρέτη Κομνηνού Τειρεσίας, Κίττυ Παϊταζόγλου Ισμήνη, Θάνος Τοκάκης Φύλακας

Χορός (αλφαβητικά) Γιώργος Ζιάκας, Δημήτρης ΚαπουράνηςΜάριος Κρητικόπουλος, Ιωάννης Μπάστας,Βασίλης Μπούτσικος, Γιώργης Παρταλίδης, Θανάσης Ραφτόπουλος, Γκαλ Ρομπίσα,Γιάννης Τσουμαράκης, Στρατής Χατζησταματίου

Λίγα λόγια του σκηνοθέτη για το έργο:

 

“Πάντοτε ονειρευόμουν να ανεβάσω στην Επίδαυρο την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Ίσως ακουστεί κάπως παράξενο, αλλά η επιλογή μου δεν είχε να κάνει τόσο με τον χαρακτήρα της ίδιας της Αντιγόνης όσο με τη φιγούρα του βασιλιά Κρέοντα. Η Αντιγόνη, όπως γνωρίζουμε, είναι η ηρωίδα του έργου. Αντιστέκεται στην αυταρχική εξουσία του βασιλιά. Προτάσσει τις δικές της ιδέες για το τι πρέπει να συμβεί.

Η δύναμη και η αντίστασή της απέναντι στην εξουσία είναι αξιοθαύμαστες. Αλλά μήπως δεν ζούμε σήμερα σε μια κοινωνία όπου είναι πανεύκολο για όλους να παριστάνουν τις ηρωίδες ή τους ήρωες, να μιλούν και να πράττουν με τα δικά τους μέτρα και σταθμά; Μήπως πολλές φορές ξεχνάμε ότι αποστολή του Κρέοντα ως βασιλιά είναι να υπερασπίζεται το κράτος και τους νόμους; Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ρίξουμε μια ματιά στον βασιλιά και στα επιχειρήματά του, που διατυπώνονται τόσο εύστοχα από τον Σοφοκλή στην τραγωδία.

Όπως ξέρουν καλά οι Έλληνες, η δημοκρατία είναι μια κατάκτηση που σφυρηλατήθηκε μέσα στους αιώνες, θεμελιωμένη σε ατομικές ελευθερίες αλλά και υποχρεώσεις. Στην Αντιγόνη, ο Κρέων είναι εκείνος που υπερασπίζεται αυτό το πολίτευμα. Έστω κι αν τελικά ακολουθεί εσφαλμένη πορεία, έστω κι αν αποδεικνύεται ανίκανος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που επιτάσσει η λειτουργία ενός τέτοιου πολιτεύματος, αξίζει τον κόπο να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τα επιχειρήματα του Σοφοκλή εστιάζοντας στον χαρακτήρα του Κρέοντα. Σε κάθε περίπτωση, χαίρομαι αφάνταστα για την ευκαιρία που μου δίνεται να διερευνήσω εις βάθος τις διαστάσεις και την επιχειρηματολογία του τραγικού ποιητή στην Επίδαυρο με έναν θίασο Ελλήνων ηθοποιών”.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία Ulrich Rasche.

Δραματουργία Antigone Akgün

Μουσική – Σχεδιασμός ήχου Alfred Brooks.

Κοστούμια Άγγελος Μέντης.

Φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ.

Εκπαίδευση και καθοδήγηση Χορού Yannik Stöbener.

Βοηθός σκηνοθέτης David Moser.

Βοηθός σκηνογραφίας Lukas Kötz.

Δραματολόγος παράστασης Έρι Κύργια.

Μουσική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου.

Βοηθός σκηνοθέτη Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου.

Βοηθός σκηνογράφου Ευάγγελος Αγάτσας.

Βοηθός συνθέτη Γιάννης Αράπης.

Βοηθός ενδυματολόγου Σταυρούλα Παπαποστόλου.