logo


Ο Π. Γεωργιάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)- Ιδρυτικό μέλος της παράταξης “Νέος Διόνυσος”

Στα σκαριά μια αναμενόμενη από καιρό πρωτοβουλία για να θεμελιωθεί η χρήσιμη αξιολόγηση των Δημοτικών Υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες που κατοικούν και είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Δήμου.

Η αξιολόγηση αυτή δεν αφορά στους εργαζόμενους στο Δήμο, θέμα που έχει τη δική του αξία και έχει εγείρει πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αφορά συνολικά 20 και πλέον Υπηρεσίες- από την καθαριότητα, τις υποδομές των σχολικών συγκροτημάτων έως και τον ηλεκτροφωτισμό στις οδικές αρτηρίες και την ασφάλεια στις παιδικές χαρές.

Ένας πλήρης κατάλογος όλων των αξιολογούμενων υπηρεσιών έχει αναρτηθεί στο gov.gr μαζί με όλες τις αναλυτικές και απλές πληροφορίες για τον τρόπο  υποβολής της αξιολογικής κρίσης κάθε ενδιαφερόμενου Δημότη. Η πρωτοβουλία είναι στην αφετηρία της και δεν γνωρίζουμε ακόμα το βαθμό συμμετοχής και τα στατιστικά συμπεράσματα από την ανάλυση των απαντήσεων.

Πιθανολογώ ότι θα υπάρξουν αμφισβητήσεις σκοπιμότητας και αντικειμενικότητας. Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι τα προβλήματα είναι γνωστά και δεν υφίσταται λόγος καταγραφής. Ο ισχυρισμός αυτός είναι πενιχρός διότι αφαιρεί από τους Δημότες το δικαίωμα να συμμετέχουν με τη γνώμη τους στα προβλήματα της  καθημερινότητάς τους και να μην περιορίζονται στη μία και μόνη ψήφο κάθε πέντε χρόνια. Αν μάλιστα η αξιολόγηση επαναλαμβάνεται  σε τακτά χρονικά διαστήματα τότε θα υπάρξει και η καμπύλη προόδου ή στασιμότητας. Κάποιοι άλλοι θα ισχυριστούν ότι η καταγραφή δεν έχει τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας γιατί ασκήθηκαν πιέσεις και επιρροές για κατευθυνόμενες απαντήσεις. Αν η συμμετοχή είναι μικρή, αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Μια αποτελεσματική λύση είναι η μαζική συμμετοχή, και μάλιστα ηλεκτρονική από οποιοδήποτε σημείο πρόσβασης στην πλατφόρμα gov.gr, μακριά από τα μάτια κάθε επιτήδειου.

Το καθήκον και το δημοκρατικό δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής, όπως ισχύει και στις εκλογές, δεν αφορά μόνο τους πολίτες. Η κάθε Δημοτική Αρχή οφείλει να ενθαρρύνει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμά τους. Το ίδιο και οι Δημοτικές Παρατάξεις. Η έκφραση γνώμης  του καθενός πρέπει να είναι απαλλαγμένη εμπάθειας ή συμπάθειας και να εδράζεται στην ελεύθερη βούλησή του να επισημάνει τα κακώς ή καλώς κείμενα. Με το πέρασμα του χρόνου όλα θα ισορροπήσουν και θα αποτελέσουν το βάθρο για ένα επόμενο πιο προωθημένο μοντέλο συμμετοχής με ερωτήματα για προτεραιότητες δράσης και συμμετοχικού προϋπολογισμού  (participatory budgeting ), θέμα για το οποίο θα επανέλθω πιο αναλυτικά σε επόμενο κείμενο. Τώρα είμαστε στη αρχή μιας άλλης, ηλεκτρονικής, εποχής και οι προκλήσεις είναι διαφορετικές αλλά κατά βάση παρόμοιες.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω στους μεγαλύτερους εξ ημών ότι τον παλιό καιρό στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στα νοσοκομεία και σε άλλα σημεία υποδοχής του κοινού υπήρχε το περίφημο “κυτίο παραπόνων” για να συγκεντρώνονται τα παράπονα των χρηστών της δεδομένης υπηρεσίας. Ήταν μια μορφή έμμεσης αξιολόγησης με τα μέσα της εποχής. Ήρθε πλέον ο καιρός στη θέση του  κυτίου παραπόνων  να εμφανιστεί η ηλεκτρονική εφαρμογή αξιολόγησης, που υπό ορισμένες προϋποθέσεις καλής και μαζικής χρήσης θα μας επιτρέψει να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες από την κάθε Δημοτική Αρχή που πράγματι ενδιαφέρεται με ουσιαστικό τρόπο για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου.

Ας μην έχει η αξιολόγηση την τύχη του Συμπαραστάτη! Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού! Ιδού η Ρόδος, ιδού και η αξιολόγηση.