Ακόμη ένας γύρος έντονης αντιπαράθεσης διαδραματίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου, την Παρασκευή 23 Μαΐου. Αυτή τη φορά αφορούσε στην εργολαβία για τον καθαρισμό σε διάφορα σημεία της πόλης και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και με βάση μελέτη που είχε ανατεθεί σε ιδιώτη και- μετά από αλλεπάλληλους ελέγχους και διορθώσεις- είχε εγκρίνει το Δασαρχείο. Το θέμα, υπενθυμίζεται, είχε έρθει και πάλι προς συζήτηση την Πέμπτη Μαΐου, οπότε και τρία μέλη της Επιτροπής- Γ. Καλαφατέλης, Γ. Φωτάκης και Αγγ. Πέππα– αφού έβαλαν τις συντεταγμένες πάνω σε χάρτη, είχαν διαπιστώσει πως τα σημεία αυτά ήταν… ήδη καθαρισμένα! Πέρα όμως από αυτό, έντονη ήταν και η αντίδραση της πλειονότητας των μελών της Επιτροπής, επειδή η Δημοτική Αρχή για την υποβολή προσφοράς εκτέλεσης του έργου είχε απευθυνθεί σε έναν και μόνον ανάδοχο, επιμένοντας μάλιστα πως αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία. Ο συγκεκριμένος ανάδοχος, που είχε επιπλέον προσφέρει έκπτωση με το αστρονομικό ποσοστό του… 1%(!), επελέγη, σύμφωνα με τη Δήμαρχο Κ. Μαϊχόσογλου, “με συστάσεις από δεξιά κι αριστερά, και με κριτικές και από άλλους που ήρθαμε σε επαφή, έχει και τον όγκο και τα μέσα και τα εργαλεία και το προσωπικό για να τρέξει το έργο”.
Αποτέλεσμα εκείνης της έντονης συζήτησης ήταν να αποσυρθεί το θέμα και να επανέλθει κατεπειγόντως χτες Παρασκευή. Στο μεταξύ η Δημοτική Αρχή, αντιλαμβανόμενη προφανώς πως άλλα έλεγε η νομοθεσία, απέστειλε- στις 20 Μαΐου- πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς σε ακόμη δυο αναδόχους, τους οποίους και απέρριψε μια ημέρα αργότερα, στις 21/5, επειδή δεν κατέθεσαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Επέστρεψε έτσι στην αρχική της επιλογή. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως μια πρόχειρη έρευνα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) αποκάλυψε πως ο μεν πρώτος από τους απορριφθέντες αναδόχους, με έδρα στο Μαρούσι, ειδικεύεται σε αντικατάσταση δαπέδων, όπως άλλωστε σημαίνει και η επωνυμία του (ONE AND ONLY PLAYGROUNDS Μονοπρόσωπη Α.Ε), και οι δασοκομικές εργασίες βρίσκονται πολύ χαμηλά στην περιγραφή των δραστηριοτήτων του, ενώ για το δεύτερο (ΚΟΚΟΡΑΒΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ) που εδρεύει στην Τρίπολη, δεν αναφέρεται τίποτα απολύτως.
Και αυτά, όταν:
*Ο περιορισμός του αριθμού των αναδόχων (σ.σ. ένας, που έγινε τρεις, για να ξαναγίνει ο ίδιος ένας) έφερε ως επακόλουθο τη μηδαμινή έκπτωση, στερώντας έτσι από το Δήμο τη διαπραγματευτική δυνατότητα, να απευθυνθεί σε περισσότερους υποψήφιους και να διεκδικήσει τιμές χαμηλότερες κι από αυτές ακόμη ενός διαγωνισμού, όπως γινόταν στο πρόσφατο παρελθόν.
*Το 2021, μετά από τη ΜΗΔΕΙΑ, στην αγωνία τής τότε Διοίκησης να καθαρίσει η πόλη όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την καύσιμη ύλη, είχαν κληθεί ανάδοχοι από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα με αυτούς, είχαν προσκληθεί και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην πόλη και οι οποίοι έχουν πλέον αποκτήσει τεράστια και αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα του καθαρισμού και της απομάκρυνσης βιοαποβλήτων. Εν προκειμένω αυτοί αγνοήθηκαν παντελώς.
*Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, μια που η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο δεν είναι εσαεί. Η διαδικασία ανάθεσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, ώστε το έργο του καθαρισμού και της διάνοιξης των αντιπυρικών ζωνών να ξεκινήσει αμέσως μετά.
Τα παραπάνω εκφράστηκαν σε ιδιαιτέρως έντονους τόνους τόσο από στελέχη της πλειοψηφίας όσο και από τη μείζονα και ανάγκασαν τη Δημοτική Αρχή να αποσύρει και πάλι το θέμα- το οποίο ήταν κατεπείγον χτες αλλά δεν περιλαμβάνεται στην Ημερήσια Διάταξη των θεμάτων της Επιτροπής για την προσεχή Πέμπτη 29 Μαΐου.
Αξίζει, τέλος, να αναφερθούν και τα παρακάτω:
Η ίδια η Δήμαρχος στην πρώτη σχετική συζήτηση, την Πέμπτη 15 Μαΐου, είχε αναγνωρίσει και θέσει την επιτακτική και αναμφισβήτητη ανάγκη για την εκτέλεση του έργου: “Το βασικό μου θέμα είναι να προλάβουμε να κάνουμε έργο και να μην κινδυνεύσουμε φέτος”, είχε πει τότε επί λέξει. Η αναγνώριση αυτής της ανάγκης, εντούτοις, καθόλου δεν συμβαδίζει με τις διαδικασίες και τις ενέργειες πριν και μετά την παραπάνω δήλωση, που δηλώνουν ερασιτεχνισμό, ενώ προδίδουν και αδιαφάνεια. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικές οι αποστροφές στελεχών της ίδιας της Δημοτικής Αρχής τόσο κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής όσο και στην Οδό Διονύσου: “Χίλιες φορές να χάσουμε τη χρηματοδότηση, παρά τα χρήματα (σ.σ. 252.000 ευρώ) να καταλήξουν στην τσέπη κάποιου”.