logo


Την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να επισκευάσει την πλατεία της Άνοιξης, που παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές στο οδόστρωμα, και στο πλαίσιο του έργου αυτού να επικαιροποιήσει με τη συνδρομή συγκοινωνιολόγου παλαιότερη κυκλοφοριακή μελέτη για τους δρόμους γύρω από αυτήν, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις μεταγενέστερες αποφάσεις, μετέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκάς στο Τοπικό Συμβούλιο της Άνοιξης, που συνεδρίασε χτες Παρασκευή 9 Μαΐου. Ο ίδιος προσδιόρισε χρονικά το εν λόγω έργο για το καλοκαίρι που έρχεται και προσέθεσε πως στην ίδια περιοχή επίκειται η έναρξη των έργων της αποχέτευσης, άρα και η άφιξη της Αρχαιολογίας μια που και στην Άνοιξη έχουν εντοπιστεί αρχαία ευρήματα, με αποτέλεσμα η κυκλοφοριακή κατάσταση να δυσκολέψει κι άλλο τα επόμενα δυο χρόνια.

Μοναδικό θέμα της χτεσινής συνεδρίασης, υπενθυμίζεται, η συζήτηση γύρω από το υπόμνημα με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρότεινε διευρυμένη επιτροπή διαβούλευσης, με συντονιστή τον Κ. Κουριδάκη από τον Εύπολι, ώστε να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό κομφούζιο στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας. Στο εν λόγω υπόμνημα η επιτροπή περιέγραφε το πρόβλημα, υπενθύμιζε πως είχε καταβληθεί η προσπάθεια να επιλυθεί ήδη από το 2001 με εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης και επικαιροποίησή της το 2010, και διαπίστωνε πως η αντιμετώπισή του μπορεί να γίνει είτε προσωρινά με αδάπανες και πιλοτικές παρεμβάσεις είτε μόνιμα με μακροπρόθεσμες και κοστοβόρες ενέργειες, όπως η εκ νέου επικαιροποίηση της παλιάς μελέτης και η εφαρμογή της.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η χτεσινή συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν- πλην των μελών του Τοπικού Συμβουλίου, του Αντιδημάρχου και του συντονιστή της επιτροπής- ο επικεφαλής της μείζονος Γ. Καλαφατέλης με τον τέως Αντιδήμαρχο Γ. Φωτάκη. Επί θητείας τους, το 2023, είχε και πάλι συζητηθεί το θέμα από την- καταργημένη πλέον- Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και είχε ληφθεί σχετική ομόφωνη απόφαση για επιμέρους παρεμβάσεις σε τρεις κεντρικούς δρόμους, με κύριο στόχο την τακτοποίηση της στάθμευσης. Οι παρεμβάσεις, πιο συγκεκριμένα, περιελάμβαναν μονοδρόμηση της Αθηνών Χαλκίδος προς την πλατεία, διατήρηση της διπλής κυκλοφορίας στην Αγ. Αθανασίου και την Ανοίξεως- Σταμάτας και ρύθμιση της στάθμευσης στη μια πλευρά των παραπάνω δρόμων, ώστε να διευκολύνεται  η απρόσκοπτη ροή των οχημάτων. Η απόφαση εκείνη ήρθε και πάλι προς συζήτηση πριν από ακριβώς ένα χρόνο, αυτή τη φορά στη Δημοτική Επιτροπή, που την ενέκρινε οριακά και την παρέπεμψε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το τελευταίο αποφάσισε την επανεξέταση του θέματος από μηδενική βάση και συνέστησε την επιτροπή διαβούλευσης, με τη συμμετοχή και τοπικών φορέων πλέον.

Στη χτεσινή συζήτηση συμμετείχαν επιπλέον ο Ν. Πίλτσης, η Ε. Γαλαίου και ο Λ. Λυγήρου από τον Εμπορικό Σύλλογο Διονύσου, μια που η οποιαδήποτε κυκλοφοριακή παρέμβαση επηρεάζει άμεσα την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ο Εμπορικός Σύλλογος, σημειώνεται, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στις αρχικά, το 2023, προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ- και παρά το αυτονόητο ενδιαφέρον του εμπορικού κόσμου- δεν κλήθηκε να παραστεί κατά τη συζήτηση του θέματος ένα χρόνο αργότερα στη Δημοτική Επιτροπή. Συμμετείχε, τέλος, με εκπροσώπους του στην επιτροπή διαβούλευσης, που συνεδρίασε πέρυσι δυο φορές και κατέληξε στο υπόμνημα των προτάσεων.

Όλοι οι παραπάνω διαπίστωσαν και χτες πως στην εξίσωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, που είχε διαπιστωθεί ήδη από το 2001, οι δυο βασικές παράμετροι είναι αφενός τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της πλατείας- χωρισμένη σε δυο κομμάτια, στην οποία συμβάλλουν 7 δρόμοι, σε μια περιοχή χωρίς ακόμη τη δυνατότητα πολεοδομικού σχεδιασμού- και αφετέρου ο πληθυσμός. Στην εξίσωση αυτή, με την πάροδο των χρόνων, η παράμετρος που έχει διαφοροποιηθεί είναι αυτή του πληθυσμού: Η αύξησή του, μαζί με την παράλληλη αύξηση των καταστημάτων, σε συνδυασμό με τις διαμπερείς κινήσεις από Κοινότητα σε Κοινότητα μέσω της Άνοιξης, την απουσία θέσεων στάθμευσης και σημάνσεων, και την αδυναμία ελέγχου από την υποστελεχωμένη Δημοτική Αστυνομία, έχουν συνθέσει ένα εκρηκτικό μείγμα χαοτικής κυκλοφορίας, που εκτός από την επιβάρυνση της καθημερινότητας, εγκυμονεί και κινδύνους για τους πεζούς: Δίπλα στην πλατεία βρίσκονται δυο από τα σχολεία της Άνοιξης-το Δημοτικό και το Γυμνάσιο- καθώς και το Κλειστό της περιοχής.

Το δίλημμα- παρεμβάσεις βραχυπρόθεσμες και πιλοτικές ώστε να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα ή μόνιμες κατόπιν μελέτης που θα πάρει όμως χρόνο και έχει μεγαλύτερο κόστος – απασχόλησε και τη χτεσινή συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου. Σ’ αυτήν μεταφέρθηκε από τη μια πλευρά η συμφωνία των παρόδιων κατοίκων και από την άλλη πλευρά η διαφωνία των παρόδιων επαγγελματιών: “Αν κάτι πάει λάθος στην εφαρμογή της μελέτης, αυτό θα έχει επίπτωση στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις της περιοχής”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και τόνισε: “Δεν μπορούμε να πειραματιστούμε. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τα μαγαζιά και την εξυπηρέτηση των πελατών μας”.

Επαγγελματίες και κάτοικοι είναι ένα, αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Καλαφατέλης, προσθέτοντας πως οι εύκολες και άμεσες λύσεις θα πρέπει να αναζητηθούν στο πλαίσιο νέας μελέτης που θα έχει συμπεριλάβει τα νέα δεδομένα και θα κινείται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

“Κάτι πρέπει να γίνει και να γίνει άμεσα”, ζητούσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χ. Πιπέρης και οι συνάδελφοί του στο Τοπικό της Άνοιξης Β. Κωστάκη, Δ. Ντόα και Αρ. Τσαγκαράκη (σ.σ. απουσίαζε ο Σ. Τσακουμάκης)- μόνο που για ό,τι γίνει, απαιτείται κυκλοφοριακή μελέτη, επεσήμαινε συνεχώς ο κ. Κουκάς.

Τη φοβικότητα του Δήμου, όλων των Διοικήσεών του, να πάρει γενναίες αποφάσεις, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα, υπογράμμισε ο συντονιστής της επιτροπής, υπενθυμίζοντας τη δική του πρόταση για σημειακή κυκλοφοριακή ρύθμιση γύρω από τον Παιδικό Σταθμό της Άνοιξης (σ.σ. αυτόν που είναι μέσα στο δάσος, χωρίς δρόμο διαφυγής σε περίπτωση ο μη γένοιτο φωτιάς), που αν και είχε γίνει δεκτή από το Τοπικό Συμβούλιο πριν από 5 χρόνια, ποτέ δεν αξιοποιήθηκε. Πρότεινε επιπλέον να εξεταστεί, κατόπιν σχετικής μελέτης, η περίπτωση εκπόνησης ενός τοπικού ρυθμιστικού για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τέλος, για πόλεις σε υποδομές κοινοτήτων, μίλησε ο κ. Φωτάκης, αναφερόμενος στο διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης βασικών υποδομών στο Δήμο, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα σήμερα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως τόσο ο Αντιδήμαρχος όσο και οι εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας τάχθηκαν υπέρ των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων, όπως είχαν αποφασιστεί από το 2023. Το ίδιο αντίθετοι φάνηκαν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, που επεσήμαναν τις δυσκολίες στην εφαρμογή των προτεινόμενων παρεμβάσεων, οι οποίες ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα και κάλεσαν τη Δημοτική Αρχή να τις επανεξετάσει.