logo


Ένα και μόνο θέμα περιλαμβάνεται στην Ημερήσια Διάταξη της συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου Άνοιξης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Μαΐου στις 7 το βράδυ. Το θέμα αφορά στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την πλατεία της Άνοιξης, όπου η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων γίνεται δύσκολα, και έχει απασχολήσει επί μακρόν πρώτα την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής το 2023 και εν συνεχεία και τη Δημοτική Επιτροπή το 2024. Υπενθυμίζεται πως με το θέμα είχε αναλάβει να ασχοληθεί επιτροπή διαβούλευσης, την οποία όρισε το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο, και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των παρατάξεων καθώς και κοινωνικοί φορείς της Κοινότητας, με συντονιστή τον Κ. Κουριδάκη, επικεφαλής του Εύπολι. Μετά από δυο συναντήσεις το περασμένο φθινόπωρο, η επιτροπή κατέληξε σε υπόμνημα, το οποίο και θα παρουσιαστεί στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Τοπικού.

ΘΕΜΑ: Υπόμνημα Συμπερασμάτων Επιτροπής Παρατάξεων και Κοινωνικών Φορέων για τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην Πλατεία της Άνοιξης σύμφωνα με την διαβίβαση του υπ΄ αριθμ. Πρωτ. 7434 – 26/02/2025 (αριθμ. πρωτ. ΔΣ 1/25-02-2025) Υπόμνημα συμπερασμάτων Επιτροπής. Σχετ: Αριθ. Απόφασης ΔΣ 91/2024.

Στο υπόμνημα διαπιστώνεται η χαοτική κατάσταση, που δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα κατοίκων και διερχομένων και στην επιχειρηματικότητα, ενώ αυξάνει τους κινδύνους, με το επιπλέον δεδομένο πως κοντά στην πλατεία λειτουργούν δυο σχολεία. Επιπλέον δεδομένο που δυσκολεύει τις όποιες ρυθμίσεις αποτελεί το γεγονός πως η πλατεία της Άνοιξης δεν είναι ενιαία (σ.σ. σπάει σε δυο κομμάτια) και δεν είναι σχεδιασμένη ώστε να αντέξει τον κυκλοφοριακό φόρτο των 7 δρόμων- πέντε διπλής κυκλοφορίας και 2 μονόδρομων- που συμβάλλουν εκεί.

Η χαοτική αυτή κατάσταση αποδίδεται στην αύξηση του πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες, στην αύξηση της διαμπερούς κυκλοφορίας από και προς άλλες Κοινότητες, στη μη ύπαρξη πρόσφατης κυκλοφοριακής μελέτης (σ.σ. η τελευταία εκπονήθηκε το 2001), στην έλλειψη χώρων στάθμευσης,  στην απουσία σήμανσης και διαβάσεων πεζών και βέβαια στην έλλειψη ελέγχου και αστυνόμευσης.

Το ερώτημα που απασχόλησε τις δυο συναντήσεις ήταν κατά πόσον θα ήταν σκόπιμο να προχωρήσει ο Δήμος σε βραχυπρόθεσμες, πιλοτικές και χαμηλού κόστους λύσεις ή περισσότερο μόνιμες, που όμως απαιτούν συγκοινωνιακή μελέτη. Στόχοι των όποιων παρεμβάσεων αποφασιστούν, υπογραμμίζεται στο υπόμνημα, αποτελούν: Η οδική ασφάλεια και κυρίως η ασφαλής κίνηση των πεζών με την δημιουργία διαβάσεων με κατάλληλη σήμανση και φωτισμό, Η δημιουργία πεζοδρομίων ή ζωνών κίνησης πεζών, Η ικανοποίηση των αναγκών για στάθμευση των κατοίκων της περιοχής με την εύρεση και δημιουργία κατάλληλων χώρων και την εκ περιτροπής στάθμευση στη μία πλευρά των οδών και όπου μπορεί να εφαρμοστεί, και Ο περιορισμός- μέσω αντιδρομήσεων, μονοδρομήσεων και πεζοδρομήσεων- του φαινομένου περιπορείας των επισκεπτών στην περιοχή ενδιαφέροντος, με στόχο την εξεύρεση θέσης στάθμευσης.

Όσον αφορά στις ενέργειες που προτείνονται στο υπόμνημα, αυτές περιλαμβάνουν την ενοποίηση των δυο τμημάτων της πλατείας, τη μείωση των δρόμων που συμβάλλουν εκεί μέσω μονοδρομήσεων, πεζοδρομήσεων κ.λπ., την εξασφάλιση χώρων στάθμευσης, και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας γύρω από την πλατεία, πάλι με σειρά μονοδρομήσεων.

Εκτίμηση αποτελεί πως οι παραπάνω παρεμβάσεις, εφόσον υιοθετηθούν και εφαρμοστούν πιλοτικά, θα οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα, ενόψει και της εκπόνησης μιας συνολικής κυκλοφοριακής και συγκοινωνιακής μελέτης που έχει ανάγκη ο Δήμος Διονύσου σε συνδυασμό με τις αρχές του σχεδιασμού και τους στόχους του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.