logo


Τον Απρίλιο του 2025 το ΥΠΕΣ απηύθυνε πρόσκληση προς τους Δήμους τη χώρας, που έχουν πληγεί από ακραία φυσικά φαινόμενα, να υποβάλουν τις προτάσεις στο Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών, ώστε να επιχορηγηθούν και να αποκαταστήσουν ζημιές στις υποδομές τους.

Τριάντα εννέα (39) Δήμοι ανταποκρίθηκαν στην παραπάνω πρόσκληση και επιχορηγήθηκαν με ποσά που κυμαίνονται από τις 60.000 στη μακρινή Αστυπάλαια μέχρι 3.000.000 στo Δήμο Ρόδου και άλλα τόσα στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του ίδιου νησιού.

Κάπου ανάμεσα βρίσκεται και ο Δήμος Πεντέλης, πυρόπληκτος το 2024, που λαμβάνει 1,7 εκατομμύρια- αλλά πουθενά ο εξίσου πυρόπληκτος Δήμος Διονύσου, που συνεχίζει εντούτοις να βρίσκεται σε κατάσταση και ειδικής κινητοποίησης (σε όλο το εύρος του) και έκτακτης ανάγκης (σε 4 από τις 7 Κοινότητες) και έχει επίσης πληγεί από τις δυο περυσινές πυρκαγιές.

Σχετική μετά τα παραπάνω ήταν η ερώτηση της Οδού Διονύσου στην πρόσφατη (11/7) συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής προς τη Δήμαρχο Κ. Μαϊχόσογλου και το Γενικό Γραμματέα Κ. Βαφειάδη. Και οι δυο φάνηκαν να αγνοούν την πρόσκληση και το πρόγραμμα του ΥΠΕΣ, αν και η Δήμαρχος, τουλάχιστον, δεν παύει να υποστηρίζει πως ο Δήμος Διονύσου παρακολουθεί στενά όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα και δεν πρόκειται να χάσει καμία ευκαιρία.

Υπενθυμίζεται εδώ πως δεν πάει πολύς καιρός που με απόφαση Δημάρχου τον περασμένο Απρίλιο ορίσθηκε νέος άμισθος ειδικός σύμβουλος για να την επικουρεί στα καθήκοντά της, σε θέματα που μεταξύ άλλων αφορούν σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Υπενθυμίζεται, επίσης, πως τον Ιανουάριο του 2024 υπεγράφη με απ’ ευθείας ανάθεση σύμβαση με εταιρεία συμβούλων “για τη Σύνταξη και Υποβολή Προτάσεων Χρηματοδότησης από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς Πόρους”, ύψους 37.150 ευρώ, με το τελευταίο ένταλμα πληρωμής της να εμφανίζεται στη Διαύγεια τον περασμένο Μάρτιο. Η εταιρεία είναι η ίδια που στο πρόσφατο παρελθόν, επί Διοίκησης Καλαφατέλη, βοήθησε το Δήμο να συμμετάσχει σε μια σειρά προσκλήσεων του προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ και τελικά να χρηματοδοτηθεί για τις περισσότερες από αυτές με πολλά εκατομμύρια. Έρευνα στη Διαύγεια έδειξε πως η σύμβαση αυτή δεν ανανεώθηκε ούτε και στη θέση της υπογράφηκε άλλη με το ίδιο αντικείμενο. Οπότε προφανές είναι το ερώτημα: Υπάρχει κάποιος στο Δήμο που να παρακολουθεί τα προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά, ώστε εγκαίρως να συντάσσονται και να υποβάλλονται οι σχετικές προτάσεις για χρηματοδότηση, που δεν περισσεύει στην πόλη;

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως ο Δήμος Διονύσου για την αποκατάσταση ζημιών από τις περυσινές πυρκαγιές επιχορηγήθηκε, το 2024, με το ποσόν των 650.000 ευρώ, τμήμα της συνολικής κατεπείγουσας χρηματοδότησης των 4,7 εκατομμυρίων ευρώ που το ΥΠΕΣ διέθεσε στους 8 πυρόπληκτους Δήμους της Αττικής, ενώ στις 338.000 ευρώ ανήλθε φέτος η καθιερωμένη ετήσια επιχορήγηση για δράσεις πυροπροστασίας.