logo


Την Παρασκευή 28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με 25 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου, η οποία διήρκεσε με ένα διάλειμμα ολίγων λεπτών πάνω από πέντε ώρες(!!!), σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ διάρκειας συνεδριάσεων επιτροπών από συστάσεως του καλλικρατικού Δήμου.

Σ’ αυτές τις πέντε ώρες:

>Αποκαλύφθηκε ότι- ούτε λίγο ούτε πολύ- 58 από τα συνολικά 108 οχήματα του Δήμου, δηλαδή πάνω από τα μισά, έχουν μείνει εκτός σύμβασης επισκευής τους σε περίπτωση βλάβης, επειδή για ένα κομμάτι του σχετικού διαγωνισμού δεν είχαν υποβληθεί προσφορές από ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονο.

Ανάμεσα στα 58, και όχημα που πριν από λίγο καιρό αποσύρθηκε από την Κοινότητα Διονύσου λόγω βλάβης, και μάλιστα σοβαρής όπως είχε αναφερθεί σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το ίδιο όχημα, εντούτοις, εθεάθη να κυκλοφορεί κανονικά στα ΔΙΟΝΥΣΙΑ και να μεταφέρει εξοπλισμό, όπως κατήγγειλε η Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο. Το προφανώς παράδοξο δεν αρνήθηκε ο Γρ. Ίσσαρης, σημερινός Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας που πριν από λίγο καιρό, ως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, είχε αποσύρει το ίδιο όχημα λόγω επικινδυνότητας, ώστε να πάει για επισκευή. Φωτογράφισε, εντούτοις, ως υπεύθυνο το διάδοχό του στην Καθαριότητα, Αντιδήμαρχο Στ. Δημητριάδη, που- αν και με βλάβη!- το έβγαλε ξανά στους δρόμους, “και το οδηγούν κάποια παιδιά για να κάνουν κάποια θελήματα”!!!!! Ούτε ο ίδιος, πάντως, ούτε άλλος από τη Διοίκηση μπόρεσε να απαντήσει στο εξίσου προφανές ερώτημα: Με λίγα λόγια, ένα όχημα με διαπιστωμένη βλάβη θεωρείται επικίνδυνο από έναν πολιτικό προϊστάμενο και αποσύρεται, αλλά για έναν άλλο πολιτικό προϊστάμενο θεωρείται ασφαλές, παραχωρείται σε εργαζόμενους στο Δήμο και ό, τι ήθελε προκύψει;

Όμως υπήρξε και συνέχεια: Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, μετά από ερώτηση του τέως Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, δυο από τα 58 οχήματα, που είναι εκτός σύμβασης επισκευής, είναι πυροσβεστικά, χωρίς να υπάρξει καμιά μέριμνα για τη συντήρηση και ενδεχομένως επισκευής τους, έστω και με απ’ ευθείας ανάθεση, τη στιγμή μάλιστα που ο Δήμος Διονύσου συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (όλος ο Δήμος) και ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας (οι 4 Κοινότητες που επλήγησαν από τις μεγάλες φωτιές του περυσινού Αυγούστου).

>Παραμένοντας στο μέτωπο της πυροπροστασίας, δυο drones θα παραχωρούσε φέτος το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Διονύσου-ένα που ήδη λειτουργεί με βάση το Δημαρχείο και ακόμη ένα που θα επιτηρούσε το υπόλοιπο της πόλης από τη Ροδόπολη. Για το δεύτερο αυτό, θολή είναι η εικόνα που έδωσε η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, μια που όπως η ίδια είπε “νόμιζα πως είχε κιόλας εγκατασταθεί”, ενώ ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας προσέθεσε πως σχετική ενημέρωση ανέμενε ο Δήμος από το Υπουργείο. Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι φήμες που μιλούν για διαμαρτυρίες περιοίκων στη Ροδόπολη οι οποίοι δυσνασχετούν από το θόρυβο του drone. Απέναντί τους, υπάρχει δηλωμένη ήδη πρόθεση από την Κοινότητα Διονύσου να το φιλοξενήσει, μια που γύρω από το κοινοτικό κατάστημα δεν υπάρχουν κατοικίες. Ένα πάντως είναι βέβαιο: Δεύτερο drone στο Δήμο Διονύσου δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί, δυο κιόλας μήνες μετά από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

>Το αλαλούμ με την ενημέρωση δεν σταμάτησε εκεί: Όσο επείγουσα ήταν η ανάγκη που ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκάς αναγνώριζε με έγγραφό του τον περασμένο Μάιο να αποξηλωθούν οι κολόνες στο χώρο του μπάσκετ στο 2ο Δημοτικό Διονύσου, που έχουν πια σαπίσει και απειλούν με σοβαρό ατύχημα, άλλη τόση καθυστέρηση σημειώνεται στην αποξήλωση αυτή. “Ακόμα δεν τις ξηλώσαμε;” ακούστηκε να λέει ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, που ως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, ακόμη εκείνες τις ημέρες, είχε λάβει το αίτημα αποξήλωσης. Ο ίδιος ανέφερε πως λόγω αδυναμίας του Δήμου να επιληφθεί του προβλήματος με ίδια μέσα, είχε απευθυνθεί σε ιδιώτη- αλλά το θέμα έχει παραμείνει εκεί! Ήδη το σχολείο βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά που φιλοξενούν τις δραστηριότητες του summercamp- εν μέρει όμως, μια που ο χώρος του μπάσκετ, δηλαδή ο μισός εξωτερικός χώρος, είναι αποκλεισμένος.

>Το ίδιο αλαλούμ επικράτησε και όταν ήρθε η ώρα να εγκριθούν τρεις Κανονισμοί Λειτουργίας- για τα ΚΑΠΗ, το Δημοτικό Πολυϊατρείο και την Αιμοδοσία. Για τον πρώτο Κανονισμό είχε μεσολαβήσει διαβούλευση με τους φυσικούς αποδέκτες του, τα μέλη των ΚΑΠΗ. Για τους άλλους δυο, όμως, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ν. Κοκκαλάς είχε δεσμευθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη συζήτησή τους τους πρώτα σε διαπαραταξιακή επιτροπή. Η επιτροπή αυτή ουδέποτε συστάθηκε- είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως όταν έφτασε η ώρα να συζητηθούν, οι περισσότεροι στη Δημοτική Επιτροπή πίστευαν πως τα σχετικά θέματα θα αποσύρονταν εξαιτίας αυτής της ανακολουθίας!

***

Δεν πέρασαν τρεις ημέρες, και νέα σκηνικά απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής. Αφορμή η απουσία του Μ. Κόκκαλη, που θα υπέβαλε τη μια από τις τρεις ερωτήσεις εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας: “Θα τη διαβάσω εγώ, θα απαντήσει ο Αντιδήμαρχος, δικαίωμα δευτερολογίας δεν υπάρχει”, αποφάνθηκε συνοπτικά ο Πρόεδρος του Σώματος Ιω. Αμπαρτζίδης, προσθέτοντας πως οι ερωτήσεις στη συγκεκριμένη συνεδρίαση υποβάλλονται ατομικά από δημοτικούς συμβούλους και όχι από παρατάξεις, άρα αυτός που λείπει δεν μπορεί να υποκατασταθεί από άλλο συνάδελφό του. Αυτή η κατά το γράμμα του νόμου προσέγγιση στη διαδικασία, εντούτοις, επέτρεψε λίγο αργότερα, στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γρ. Ίσσαρη, να αρνηθεί να απαντήσει: “Θεωρώ ότι δεν πρέπει να απαντήσω διότι λείπει ο συνάδελφος που έκανε την ερώτηση. Τίποτε άλλο” είπε επί λέξει, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από τους συναδέλφους του τόσο των μειοψηφιών όσο και από την πλειοψηφία, που τον κατηγορούσαν για ασέβεια και προς τον Πρόεδρο αλλά κυρίως προς τους δημότες που περίμεναν απαντήσεις.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως:

*Η ερώτηση Κόκκαλη αφορούσε στην πυροπροστασία και στις σχετικές ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, θέμα που παραμένει επίκαιρο για 6 μήνες κάθε χρόνο, όσο διαρκεί η αντιπυρική περίοδος, και απασχολεί για ευνόητους λόγους όλο τον πληθυσμό- και όχι μόνο τους 35 αιρετούς.

*Η άρνηση του κ. Ίσσαρη να απαντήσει ανοίγει Κερκόπορτα και το δρόμο για αδόκιμες και προσχηματικές αντιδράσεις πατώντας σε οποιαδήποτε αφορμή, σοβαρή ή όχι.

*Στις 19 Μαΐου η διαπαραταξιακή επιτροπή που διαβουλευόταν για τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου συζήτησε και την περίπτωση απουσίας συμβούλου στον οποίο είχε “χρεωθεί” ερώτηση. Τότε είχε ειπωθεί το αυτονόητο- αν αυτός απουσιάζει, τότε επιτόπου ο επικεφαλής της οικείας παράταξης ανακοινώνει ποιος θα τον υποκαταστήσει. Μετά και από την αντίθετη απόφαση του Προέδρου τις προάλλες, τα 40 και πλέον λεπτά διαβούλευσης, ειδικά και μόνο για τη διαδικασία της ειδικής συνεδρίασης, φαντάζουν μάταια, άσκοπα και χάσιμο χρόνου και φαιάς ουσίας.