logo


Ξεκίνησε ουσιαστικά με τη συζήτηση για τον εκ νέου καθορισμό των δημοτικών τελών βάσει καινούργιας εισήγησης εκ μέρους της Διοίκησης αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε η σημερινή, 22 Μαΐου, συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου, μια που οι διαφορές στην προσέγγιση του θέματος, όπως εκφράστηκαν από τη Δήμαρχο, την Αντιδήμαρχο Οικονομικών και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου από τη μια πλευρά και όλα τα υπόλοιπα μέλη από την άλλη, δεν στάθηκε δυνατό να γεφυρωθούν. Αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσουν εν μέσω διαμαρτυριών επτά από τα εννέα μέλη της Επιτροπής, μετά από δυόμιση ώρες συζήτηση, κατά την οποία δεν απαντήθηκαν τα βασικά ερωτήματα:

Από τα τέλη του 2024, οπότε η Διοίκηση, με βάση τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας, πρότεινε και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την καθήλωση των τελών στα περυσινά επίπεδα, τι μεσολάβησε ώστε η ίδια Διοίκηση τρεις μήνες αργότερα να φέρει νέα εισήγηση, βασιζόμενη σε μελέτη ιδιώτη, που με τη σειρά της βασίστηκε σε στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας, προτείνοντας αύξηση των τελών; Και ποια αύξηση εξασφάλιζε τελικά τη βιωσιμότητα των ανταποδοτικών υπηρεσιών- αυτή που ήρθε προ 15νθημέρου για αυξήσεις φωτιά (32% στο οικιακό και 63% στο επαγγελματικό τιμολόγιο) ή εκείνη που ήρθε σήμερα, η οποία διατηρούσε την ίδια αύξηση στο οικιακό, αλλά μείωνε στο 37% την αύξηση στο επαγγελματικό τιμολόγιο (σ.σ. και χωρίς καμιά εντωμεταξύ διαβούλευση);

“Το Δεκέμβριο του 2024, και για 10 χρόνια, ψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό, που λέει πως με τα ίδια τέλη εξασφαλίζεται η ανταποδοτικότητα, και τρεις μήνες αργότερα αυτό διαψεύδεται από τη μελέτη ενός ιδιώτη. Κάποιος λέει ψέματα, ή κάποια στοιχεία είναι λάθος, και πρέπει να αναζητήσουμε την ευθύνη”, τόνισε η Αγγ. Πέππα από την πλειοψηφία. Η ίδια επεσήμανε μάλιστα πως την εισήγηση για την αύξηση των τελών δεν την έχει υπογράψει το καθ’ ύλην αρμόδιο Τμήμα Εσόδων, “γιατί έτσι θα αναιρούσε τον εαυτό του, παρά έρχεται από το Γραφείο Αντιδημάρχου με υπογραφή του Διευθυντή Προμηθειών που είναι ο πλέον αναρμόδιος”. Η κ. Πέππα παραδέχτηκε πως ήταν υπέρ της αύξησης, αλλά λελογισμένης, των δημοτικών τελών και κάλεσε τη Διοίκηση να εξορθολογίσει τις δαπάνες, καθώς και να αποσύρει το θέμα για τον προσεχή Οκτώβριο, όταν θα καταρτίζεται ο Προϋπολογισμός για το 2026, ώστε ο καθορισμός των δημοτικών τελών να γίνει με ψυχραιμία. Προειδοποίησε, τέλος, πως εφόσον το θέμα φτάσει τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τότε θα υπάρξει και εναλλακτική πρόταση απέναντι στην εισήγηση της Διοίκησης.

“Υποκρύπτετε έσοδα και φουσκώνετε τις δαπάνες”, συνέχισε τις αιτιάσεις ο επικεφαλής της μείζονος και τέως δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, αμφισβητώντας τα στοιχεία της εισήγησης στο σύνολό τους. “Απολογιστικά για το 2024 αναγράφετε τις δαπάνες της υπηρεσίας στα 8 εκατομμύρια ευρώ και για το 2025 τις προϋπολογίζετε στα 10 εκατομμύρια πριν από δυο εβδομάδες, για τις μειώσετε σήμερα κατά 1 εκατομμύριο αφού όλοι στράφηκαν εναντίον σας”, υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης, υπενθυμίζοντας τις έκτακτες συνθήκες της δικής του θητείας έναντι της σημερινής κανονικότητας, που είναι εμπλουτισμένη με την ανανέωση του στόλου της καθαριότητας, τη σταδιακή έξοδο από την ενεργειακή κρίση, την αναμενόμενη αύξηση της φορολογητέας ύλης που όμως έχει καθυστερήσει επειδή εκκρεμεί ο έλεγχος 4000 σχετικών δηλώσεων, τη χαμένη ευκαιρία για επενδύσεις όπως αυτή των led “που τορπιλίστηκε από τις μειοψηφίες”, καθώς και την καθυστέρηση ενάμιση χρόνου στην έναρξη της διαχείρισης των βιοαποβλήτων αν και είχε εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός. Από την ίδια παράταξη ο Γ. Φωτάκης διαπίστωσε πως «ποτέ σε ένα συλλογικό όργανο του Δήμου μια Διοίκηση δεν έχει παίξει την κολοκυθιά για ένα τόσο σοβαρό θέμα, και ζήτησε με τη σειρά του την απόσυρση του θέματος.

Απαντώντας στις αιτιάσεις η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, με την Αντιδήμαρχο Λ. Νούση και το Γενικό Γραμματέα Κ. Βαφειάδη, υποστήριζαν και πάλι πως με την αύξηση των τελών, η οποία «ποτέ δεν γίνεται ελαφρά τη καρδία»- μπαίνει οριστικό τέλος στη χρηματοδότηση των- ελλειμματικών μέχρι σήμερα- ανταποδοτικών υπηρεσιών από κονδύλια που μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν άλλες ανάγκες του Δήμου, όπως είναι  η κοινωνική πολιτική, τα σχολεία, έργα υποδομών κλπ. “Η αύξηση είναι αναγκαία, το ποσοστό της το συζητάμε”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Νούση, με το Γενικό Γραμματέα να προσθέτει πως έτσι έρχεται η ισοσκέλιση μεταξύ εσόδων και εξόδων.

Τα παραπάνω βασικά ερωτήματα “εμπλούτισε” με τις επισημάνσεις του ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου Στ. Μιχιώτης, ο οποίος παρενέβη στη συζήτηση χρησιμοποιώντας συγκριτικούς πίνακες. Αυτοί λοιπόν οι πίνακες έδειξαν σοβαρότατες αποκλίσεις στα απολογιστικά στοιχεία όπως εμφανίζονται τη μελέτη, ανεξήγητες μειώσεις στη φορολογητέα ύλη, συμπερίληψη τομέων που ανήκουν σε άλλη υπηρεσία με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η εκτιμώμενη δαπάνη, αλλά και τεράστιες επισφάλειες που κι αυτές συνυπολογίζονται στις εκτιμώμενες δαπάνες. Ο κ. Μιχιώτης μάλιστα “έδειξε” πως άλλα στοιχεία αναρτώνται από την υπηρεσία στον κόμβο διαλειτουργικότητας (σ.σ. στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ όπου οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τα οικονομικά τους στοιχεία) και άλλα παρέχονται στη Δημοτική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκαλώντας νέα θύελλα διαμαρτυριών.

Η συζήτηση πήγαινε στο πουθενά, έτσι η Λ. Κανακάρη από την πλειοψηφία πρότεινε την ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει την παραπομπή από τη Δημοτική Επιτροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο ενός θέματος που η Επιτροπή θα κρίνει ως ιδιαιτέρως σοβαρό, εφόσον το δεχτεί η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της (“Η δημοτική επιτροπή, με ειδική απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της, μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς της στο δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του”).

Η πρότασή της αυτή ουδέποτε τέθηκε σε ψηφοφορία: Η Δήμαρχος, βλέποντας το προφανές- η πρόταση θα υπερψηφιζόταν με συντριπτική, και όχι μόνο απόλυτη, πλειοψηφία- ανακοίνωσε πεντάλεπτο διάλειμμα, στη διάρκεια του οποίου τόσο τα στελέχη της που διαφωνούσαν όσο και η μείζων μειοψηφία αλλά και η Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο, συνολικά επτά μέλη, αποχώρησαν και η συνεδρίαση έμεινε στη μέση.

Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθούν και τα παρακάτω:

*Μετέωρο έχει μείνει το ερώτημα κατά πόσον η απόφαση για την αύξηση των δημοτικών τελών αποτελεί κανονιστική απόφαση, όπως διατείνονταν πολλά μέλη της Επιτροπής, οπότε απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία για την έγκρισή της, ή υπάγεται στις διατάξεις περί κυβερνησιμότητας, όπως υποστήριζαν Δήμαρχος και Γενικός Γραμματέας, οπότε είναι αρκετή και μία μόνο ψήφος. Το ερώτημα αυτό απασχόλησε τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και σήμερα. Την είχε όμως απασχολήσει και πριν από δυο εβδομάδες. Στο μεταξύ ουδείς φρόντισε να το απευθύνει επισήμως προς το ΥΠΕΣ, ώστε να λάβει και επίσημη, διευκρινιστική, απάντηση, και να σταματήσουν οι εικασίες και οι προφορικές διαβεβαιώσεις.

*Σε κατεπείγουσα, τέλος, συνεδρίαση με δυο θέματα- το ένα δεν πρόλαβε ούτε καν να το ακουμπήσει σήμερα- η Δημοτική Επιτροπή καλεί τα μέλη της για αύριο το πρωί 23 Μαΐου στις 9 το πρωί, και πάλι μόνο δια ζώσης. Πρόκειται πιο συγκεκριμένα για τη διόρθωση πρόσφατης απόφασης σχετικής με το διαγωνισμό για την ηχοφωτιστική κάλυψη των εκδηλώσεων του Δήμου, αλλά και για την ανάθεση του έργου διάνοιξης των αντιπυρικών ζωνών. Υπενθυμίζεται πως γι’ αυτό το τελευταίο, η Διοίκηση είχε καλέσει μόνον έναν ανάδοχο για να δώσει προσφορά. Μπροστά στην έντονη αντίδραση των μελών της Επιτροπής, απεστάλη στις 20 Μαΐου πρόσκληση σε ακόμη δυο υποψήφιους, όμως μια ημέρα αργότερα κανείς τους δεν μπόρεσε να καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, έτσι η ανάθεση προτείνεται να γίνει στον αρχικώς κληθέντα ανάδοχο, με έκπτωση μόλις στο 1%!