ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμος Διονύσου συμμετείχε ενεργά στο διάλογο για την πολιτική προστασία και την κλιματική ανθεκτικότητα, με την παρουσία της Δημάρχου Διονύσου, κ. Κατερίνας Μαϊχόσογλου και του Γενικού Γραμματέα, κ. Κωνσταντίνου Βαφειάδη.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Αστικό Περιβάλλον & Πυρκαγιές», που διοργάνωσε ο Δήμος Βριλησσίων σε συνεργασία με το OTAVOICE, τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ), τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), στην αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος» του Πάρκου «Μίκης Θεοδωράκης». Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της Περιφέρειας Αττικής, του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης». Τον Δήμο Διονύσου εκπροσώπησαν η Δήμαρχος κ. Κατερίνα Μαϊχόσογλου και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης, οι οποίοι συμμετείχαν στις εργασίες και στο διάλογο της ημερίδας, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης, της ετοιμότητας και της συνεργασίας στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας.
Οι σύγχρονες προκλήσεις του αστικού περιβάλλοντος
Η ημερίδα επικεντρώθηκε στις πολύπλευρες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι δήμοι, ιδιαίτερα σε μια εποχή κλιματικής κρίσης, με αυξανόμενα φαινόμενα πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών. Κοινό μήνυμα όλων των ομιλητών ήταν η ανάγκη για:
- Ενίσχυση της πρόληψης και του σχεδιασμού
- Οικονομική και θεσμική ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- Ενεργοποίηση των πολιτών και εθελοντών
- Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και χρηματοδοτικών εργαλείων
Τοποθέτηση της Δημάρχου Διονύσου, Κατερίνας Μαϊχόσογλου
Η Δήμαρχος τόνισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης κάθε κρίσης και ανέλυσε τη στρατηγική του Δήμου Διονύσου, η οποία βασίζεται σε τρία θεμέλια:
Πυλώνας 1: Πρόληψη & Σχεδιασμός
- Αποψίλωση και καθαρισμός δασικών και κοινόχρηστων περιοχών
- Συνεργασία με Πυροσβεστική, Περιφέρεια, Δασική Υπηρεσία
- Χρήση drones
- Τοπικά σχέδια Πολιτικής Προστασίας
Πυλώνας 2: Άμεση Ανταπόκριση & Συντονισμός
- Δημιουργία αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Διονύσου
- Ενεργός ρόλος εθελοντικών ομάδων, με εκπαίδευση και εξοπλισμό
- Επικοινωνία με τους πολίτες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στόχος είναι και η ενεργοποίηση του sms alert
- Ασκήσεις ετοιμότητας
Πυλώνας 3: Αποκατάσταση & Ανθεκτικότητα
- Στήριξη πληγέντων και επιτάχυνση των διαδικασιών
- Συνεργασία για έργα αποκατάστασης και αναδάσωσης
- Βιώσιμος σχεδιασμός και κουλτούρα διαρκούς αξιολόγησης
Ο ρόλος της κοινωνίας και της εκπαίδευσης
Η κ. Κ. Μαϊχόσογλου επεσήμανε ότι η πολιτική προστασία δεν είναι υπόθεση μόνο των αρχών, αλλά αφορά ολόκληρη την κοινωνία: πολίτες, σχολεία, εθελοντές, υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Ανακοίνωσε ότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο, ο Δήμος Διονύσου θα ξεκινήσει εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης σε σχολεία, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας γενιάς πολιτών με γνώσεις, συνείδηση και ετοιμότητα.
Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα, κ. Κ. Βαφειάδη
Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης, συμμετείχε στο πάνελ της ενότητας «Εθελοντισμός – Εκπαίδευση – Πιστοποίηση – Εξοπλισμός», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για:
- Ισχυρή, καλά στελεχωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση
- Σταθερή κρατική στήριξη σε προσωπικό και πόρους
- Ενεργή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων στην πρόληψη και την αντιμετώπιση κρίσεων
Τέλος, από πλευράς των εθελοντικών κλιμακίων του Δήμου Διονύσου συμμετείχε ο γ.γ. του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου, κ. Σταμάτης Γερμανός.
Ο Δήμος Διονύσου παραμένει προσηλωμένος στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, επενδύοντας σε πρόληψη, τεχνολογία, συνεργασία και κοινωνική συνοχή. Όραμά μας είναι ένας Δήμος ανθεκτικός, σύγχρονος και ανθρώπινος. Με σχέδιο, ευθύνη και συμμετοχή, συνεχίζουμε να χτίζουμε τον Διόνυσο του αύριο.