Δεν ήταν πολύς ο κόσμος που προσήλθε χτες Κυριακή 18 Μαΐου στο Πολιτιστικό της Κοινότητας Διονύσου, στην εκδήλωση του Go Fr Dionysos για την πυροπροστασία. Ήταν όμως σημαντικές οι χρηστικές οδηγίες που έδωσε ο Προϊστάμενος του Κλιμακίου Εθελοντών της Ροδόπολης Απ. Κούνης, για το πώς ο καθένας μπορεί να προστατεύσει κατά το δυνατόν τη ζωή και την περιουσία του, ίσως και τη γειτονιά και την πόλη του, σε περίπτωση φωτιάς.
Η χτεσινή εκδήλωση αποτελεί συνέχεια των ενημερώσεων που πραγματοποιεί η ομάδα του Go For Dionysos (σ.σ. αντίστοιχη είχε πραγματοποιηθεί και πέρυσι τέτοια εποχή), και εκτός από τις οδηγίες του κ. Κούνη περιελάμβανε και επίσκεψη στο πυροφυλάκιο στο Διονυσοβούνι. Εκεί, όσοι πήγαν, είδαν στην πράξη πώς λειτουργεί η πυροφύλαξη- πώς και ποιοι ενημερώνονται για πιθανή εστία φωτιάς-, πόσο σημαντική είναι επάνδρωση του πυροφυλάκιου, πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά των εθελοντών, αλλά και πόσο σημαντική είναι η στήριξή τους από όλους μας.
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στη χτεσινή εκδήλωση ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος Γ. Φωτάκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου Ν. Πίλτσης, οι τοπικοί σύμβουλοι της Κοινότητας Σ. Παπαδογιαννάκη από την πλειοψηφία και Δ. Αλεξανδρής από τον Εύπολι, η τέως συνάδελφός τους Π. Οικονομάκου, η τέως Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Α. Τόκα, πολλά μέλη της Ομάδας Go For Dionysos καθώς και του Κλιμακίου Εθελοντών της Ροδόπολης και αρκετοί συμπολίτες.
Η πυροπροστασία με αριθμούς
Τα στοιχεία και οι οδηγίες που με διαφάνειες έδωσε ο Προϊστάμενος του Κλιμακίου αποτελούσαν ουσιαστικά υπενθύμιση- τι πρέπει και μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τη φωτιά και να προστατευθούμε από αυτήν και τι πρέπει να αποφεύγουμε:
1 Μαΐου- 31 Οκτωβρίου είναι η αντιπυρική περίοδος. Στη διάρκειά της απαγορεύεται η σαρωτική καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας, η πραγματοποίηση θερμών εργασιών (κοπή με δισκοπρίονο, ηλεκτροσυγκόλληση, κάπνισμα μελισσιών), καθώς και η ρίψη κροτίδων, βεγγαλικών κ.λπ. Όσο για το εξωτερικό barbecue, αυτό επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις: Σε στάδιο κινδύνου 4 και 5 απαγορεύεται εντελώς, ενώ στα στάδια 1, 2 και 3 επιτρέπεται υπό όρους. Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται αναλυτικά στην 9η Πυροσβεστική Διάταξη του 2024.
750 ευρώ είναι το διοικητικό πρόστιμο με το “καλημέρα” σε περίπτωση που η Αστυνομία βεβαιώσει παράβαση των παραπάνω. Κατά περίπτωση το πρόστιμο αυτό μπορεί να αυξηθεί, ανάλογα με την επικινδυνότητα.
199- είναι το νούμερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που καλούμε αμέσως, αποκλειστικά και κανέναν άλλον, σε περίπτωση φωτιάς, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία, όσο το δυνατόν ακριβέστερα, για το σημείο που αυτή εκδηλώθηκε (οδό, έστω και κατά προσέγγιση, χρώμα καπνού, είδος συμβάντος κ.λπ.). Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η κατάλληλη για κάθε περίπτωση κινητοποίηση δυνάμεων.
15 Ιουνίου- λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων καθαρισμού οικοπέδων για τους υπόχρεους ιδιοκτήτες. Σπεύσατε.
17 είναι οι οικισμοί που απασχολούν ιδιαιτέρως σε περίπτωση φωτιάς και 3 είναι οι περιοχές που σήμερα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα στο Δήμο Διονύσου, λόγω της πυκνής βλάστησης, της γεωμορφολογίας και της πρόσβασης: Αναγέννηση στο Διόνυσο, Ρέα στη Δροσιά και Φασίδερι— Άγιοι Άγγελοι στην Άνοιξη. Ειδικά εκεί, στην Άνοιξη, η σχετική διαφάνεια αποτυπώνει και την ύπαρξη “ευαίσθητης” εγκατάστασης- του Παιδικού Σταθμού- που όντας μέσα στο δάσος χωρίς ασφαλή διέξοδο διαφυγής, κινδυνεύει άμεσα από φωτιά. Το πρόβλημα συνεχώς διαπιστώνεται αλλά ποτέ δεν λύνεται.
1 ευρώ για την πρόληψη ισοδυναμεί με 10 ευρώ για την καταστολή της φωτιάς. Με απλά μέτρα, όπως ο καθαρισμός των οικοπέδων και η ευαισθητοποίηση, μπορούμε να αποτρέψουμε καταστροφές.
www.civilprotection.gr είναι ο σύνδεσμος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που ενημερώνει για τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου, που εκδίδεται κάθε μέρα, γύρω στο μεσημέρι
1 βαλιτσάκι έτοιμο με τα απαραίτητα είδη (έγγραφα προσωπικά και του σπιτιού κ.λπ.) για την περίπτωση διαφυγής ή οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού
9 είναι τα ενδεικτικά σημεία συγκέντρωσης, κατανεμημένα στις 7 Κοινότητες, για την περίπτωση της οργανωμένης απομάκρυνσης, αναλόγως βέβαια και των κατά περίπτωση συνθηκών
2 drones, παραχωρημένα από το ΥΠΕΣ, θα επιτηρούν την πόλη καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Το πρώτο ήδη έχει ενεργοποιηθεί με χειρισμό από το Κέντρο Ελέγχου στο κεντρικό Δημαρχείο, ενώ το δεύτερο αναμένεται και θα έχει βάση το Κλιμάκιο της Ροδόπολης.
105 από τους συνολικά 110 κρουνούς του Δήμου Διονύσου που έχουν ελεγχθεί, είναι λειτουργικοί. Επιπλέον τόσο οι Εθελοντές όσο και το Πυροσβεστικό Σώμα γνωρίζουν σε ποιους από αυτούς η πίεση είναι ικανοποιητική.
6 είναι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε περίπτωση φωτιάς, και κατά σειρά: Το Πυροσβεστικό Σώμα, που επιτηρεί, η Ελληνική Αστυνομία, σε περίπτωση απομάκρυνσης πληθυσμού, το ΕΣΥ, ο Δήμος με το επικαιροποιημένο Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών ΙΟΛΑΟΣ, τα Κλιμάκια Εθελοντών και το Γενικό Επιτελείο Στρατού
Τι πρέπει και μπορούμε να κάνουμε ατομικά:
*Έτοιμο οικογενειακό πλάνο- από σήμερα κιόλας- με το νου στους κεντρικούς δρόμους, για την περίπτωση που χρειαστεί να διαφύγουμε εσπευσμένα με τον πλέον ευέλικτο και εύκολο τρόπο. Στο πλάνο συμπεριλαμβάνονται και τα κατοικίδιά μας. Εμάς γνωρίζουν, όχι τους πυροσβέστες.
*Δεξαμενή νερού, μεταλλική
*Προμήθεια φορητών μέσων πυρόσβεσης, τα οποία πρέπει να συντηρούνται τακτικά
*Αντλητικό συγκρότημα- με γεννήτρια. Το ρεύμα, μαζί με το νερό, κόβονται σε περίπτωση πυρκαγιάς.
*Χρήση βραδύκαυστων βερνικιών για τις ξύλινες επιφάνειες
*Και βέβαια, καθαρισμός- και των αδόμητων αλλά και του κήπου μας. Οι καύτρες ταξιδεύουν απρόβλεπτα.
Τι δεν πρέπει να κάνουμε:
- Δεν ακολουθούμε το πυροσβεστικό όχημα
- Δεν παρακωλύουμε τη διέλευσή του- όπως το χειμώνα με τα χιόνια παρκάρουμε στη μια πλευρά του δρόμου, έτσι και το καλοκαίρι. Οι δρόμοι στο Διόνυσο είναι στενοί. Το πυροσβεστικό πρέπει να μπορεί να περάσει ανά πάσα στιγμή.
- Δεν μεταβαίνουμε στο σημείο του συμβάντος λες και αποτελεί αξιοθέατο. Ποτέ δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί ο αέρας. Πριν τη φλόγα, το θερμικό φορτίο και οι αναθυμιάσεις μπορούν να αποβούν μοιραία.
- Δεν σταθμεύουμε μπροστά από πυροσβεστικό κρουνό. Αν οι πυροσβέστες τον βρουν μπλοκαρισμένο, θα πρέπει να αναζητήσουν τον επόμενο, που σημαίνει απώλεια πολύτιμου χρόνου.
Αν παραστεί ανάγκη να φύγουμε σε περίπτωση φωτιάς:
>Κλείνουμε ερμητικά πόρτες και παράθυρα. Αν επιλέξουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, βρεγμένα πανιά στα παράθυρα και τις πόρτες μπορούν να αποβούν πολύ χρήσιμα.
>Απομακρύνουμε εγκαίρως μέλη της οικογένειας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
>Απομακρύνουμε εύφλεκτα υλικά, όπως ξύλινα έπιπλα, από τον εξωτερικό περίγυρο του σπιτιού. Γι’ αυτό, ας κάνουμε προσεκτική χρήση των καυσόξυλων και όσα περισσέψουν για τον επόμενο χειμώνα, πρέπει να αποθηκεύονται με ασφάλεια σε εσωτερικό χώρο.
>Κλείνουμε το γενικό διακόπτη του ρεύματος.
>Αφήνουμε την αυλόπορτα ανοιχτή και τα πυροσβεστικά μας μέσα σε εμφανές σημείο. Η πισίνα μας μπορεί να σώσει το σπίτι το δικό μας, του γείτονα ή και το τετράγωνο ολόκληρο.
>Και, βέβαια, παραμένουμε κατά το δυνατόν ψύχραιμοι και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των Αρχών.