logo


Εξαιρετικά δυναμική ήταν η παρουσία των γονιών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Στεφάνου που χτες το πρωί, Πέμπτη 15 Μαΐου, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για την κατάσταση του σχολείου μέχρι το Δημαρχείο, όπου περίμεναν τη Δήμαρχο Διονύσου Κ. Μαϊχόσογλου, ζήτησαν επίμονα απαντήσεις στα ερωτήματά τους και κατόρθωσαν να αποσπάσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αποκατάσταση των προβλημάτων μέσα στο καλοκαίρι.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως τη Δευτέρα 12 Μαΐου είχε προηγηθεί συνάντηση της Δημάρχου με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, που περίμενε εν συνεχεία γραπτές απαντήσεις ή/και δεσμεύσεις από πλευράς Δημοτικής Αρχής, οι οποίες εντούτοις ποτέ δεν ήρθαν. Ήρθε αντιθέτως Δελτίο Τύπου, στο οποίο περιγράφονταν οι ενέργειες που προγραμματίζονται να γίνουν το επόμενο διάστημα, και το οποίο προφανώς δεν θεωρήθηκε αρκετό από το Σύλλογο ώστε να ματαιώσει την πορεία.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά από τις 8 το πρωί πάνω από 100 γονείς του 1ου Δημοτικού Αγ. Στεφάνου ξεκίνησαν την πορεία τους από το σχολείο με κατεύθυνση προς το Δημαρχείο, όπου στις 9 θα ξεκινούσε η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου. Επικεφαλής της πορείας, την οποία συνόδευε αστυνομικό όχημα, μια που είχε αποκλειστεί το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κρατούσαν πανώ με το κεντρικό σύνθημα, ενώ συνθήματα ακούγονταν και σε όλη τη διάρκειά της.

Μπροστά από το Δημαρχείο, ο Τ. Παντελόγλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων, και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου, διάβασε καταγγελία με τις υπογραφές άνω των 160 γονιών για τη συνεχιζόμενη, και επί 8 μήνες, αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα προβλήματα του σχολείου- είτε αυτά αφορούσαν σε καθιζήσεις ή εισροές υδάτων ή επικίνδυνες φθορές είτε στη στατική του επάρκεια- ενώ ανακοίνωσε πως τον αγώνα του 1ου Δημοτικού στήριζαν με την παρουσία τους και γονείς από το 2ο Δημοτικό Αγ. Στεφάνου, το 3ο και το 4ο Δημοτικά Διονύσου, το Γυμνάσιο και Λύκειο Αγ. Στεφάνου, η Ένωση Γονέων και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Σωκράτης, ο Πρόεδρος του οποίου Απ. Παπαγιαννόπουλος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Εκείνη την ώρα έφτασε στο σημείο και η Δήμαρχος, από την οποία οι γονείς ζητούσαν “εκεί και τότε” απαντήσεις αλλά και διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του σχολείου. Υπό την πίεση των γονιών,  η συζήτηση μεταφέρθηκε στο γραφείο κ. Μαϊχόσογλου, όπου παρευρίσκονταν ακόμη ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκάς και ο δημοτικός σύμβουλος Στ. Δημητριάδης.

Η συζήτηση που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε εν πολλοίς από το ερώτημα γονιού: Το Σεπτέμβριο το σχολείο θα είναι ασφαλές για να στείλω το παιδί μου ή να ετοιμάζομαι για μετεγγραφή;

Η ασφάλεια, όπως προαναφέρθηκε, αφορούσε σε δυο σκέλη: Στις καθιζήσεις μέσα κι έξω από τις αίθουσες που έχουν σημειωθεί σε διάφορα σημεία του κτηρίου, το οποίο έχει ανεγερθεί σε τρεις διαδοχικές φάσεις, όπως παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου, αλλά και στη στατική του επάρκεια, κατόπιν ελέγχου που πραγματοποίησε o Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας το 2024, κατά προτεραιότητα λόγω παλαιότητας (σ.σ. ο οποίος πάντως δεν συμπεριλαμβάνεται στον απολογισμό της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών, όπως δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2025 στο site του Δήμου). Με τον Οργανισμό, σημειώνεται, είχαν ήδη επικοινωνήσει οι γονείς, για να λάβουν την απάντηση- όπως τη μετέφερε ο Ταμίας του Συλλόγου Χ. Καπαγερίδης- πως δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει από τον ΟΑΣΠ σε κανένα σχολείο της χώρας, επειδή για άγνωστο διάστημα δεν προβλέπονται σχετικά κονδύλια, και έτσι η ευθύνη μεταφέρεται στους Δήμους.

Έτσι οι γονείς ζητούσαν επίμονα να τους κοινοποιηθεί το πόρισμα αυτού του πρωτοβάθμιου ελέγχου, αλλά και να ληφθεί μέριμνα για την άμεση αποκατάσταση όλων των φθορών και των κτηριακών προβλημάτων του σχολείου, με το ξεκίνημα των καλοκαιρινών διακοπών. Αξίζει εδώ να συμπληρωθεί πως ειδικά για την αίθουσα εκδηλώσεων, η καθίζηση- όπως κατήγγειλαν οι γονείς- γνωστοποιήθηκε από τη Διεύθυνση του σχολείου στο Δήμο μόλις τον Απρίλιο, αν και είχε εντοπιστεί μήνες νωρίτερα, από τον Ιανουάριο, αλλά “το έκρυβαν κυριολεκτικά κάτω από το χαλί”, όπως κατήγγειλε ο κ. Παντελόγλου, ζητώντας απ’ ευθείας ανάθεση σε μηχανικούς για να ελέγξουν το κτήριο αλλά και κονδύλι για άμεση επισκευή των φθορών!

Ύψιστη προτεραιότητα τα σχολεία της πόλης για τη Δημοτική Αρχή, επανέλαβε η Δήμαρχος για μια ακόμη φορά, και ανακοίνωσε πως το σχολείο, που έχει ενταχθεί με υψηλή προτεραιότητα στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ, θα επισκεφθεί σε πρώτη φάση μηχανικός της ΚΤΥΠ (σ.σ. του φορέα δηλαδή που ανεγείρει σχολεία) από το Τμήμα Αντιμετώπισης Φυσικών καταστροφών, με συμβουλευτικό πάντως ρόλο. Παράλληλα η Διοίκηση έχει ζητήσει έγγραφες οδηγίες από τον ΟΑΣΠ- δίνοντας περιθώριο δυο εβδομάδων για τη σχετική απάντηση- για τις επόμενες ενδεδειγμένες κινήσεις, είτε εκ μέρους του Οργανισμού είτε, σε περίπτωση αδυναμίας του εκ μέρους Δήμου, με βάση τα ευρήματα του πορίσματος. Όσον αφορά πάντως στις προτεραιότητες για τη σχολική στέγη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών παραδέχθηκε πως προηγήθηκαν άλλα σχολικά κτήρια που παρουσίαζαν πιο επικίνδυνες φθορές ή προβλήματα, για παράδειγμα στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις από εισροή υδάτων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στο γραφείο της Δημάρχου ο μοναδικός πολιτικός μηχανικός που παρίστατο, και έδωσε κάποιες διευκρινίσεις, ήταν ο ειδικός σύμβουλος Δημάρχου Αλ. Τσίγκος. Και ήταν εκείνος που διαβεβαίωσε πως η τεχνική έκθεση, μετά από τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο, πουθενά δεν αναφέρει πως το κτήριο είναι μη λειτουργικό, εντοπίζει εντούτοις κάποια προβλήματα.

Αυτή την έκθεση- πόρισμα του ΟΑΣΠ η Διοίκηση επιφυλάχθηκε να την κοινοποιήσει στους γονείς, αλλά κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Οργανισμού, επειδή θεωρείται εμπιστευτική, όπως ακούστηκε να λέει η Δήμαρχος. Η ίδια επανέλαβε πως στη διάρκεια του καλοκαιριού θα αποκατασταθούν όλα τα τεχνικά προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, κάτι που ο Σύλλογος χαιρέτισε μεν αλλά με επιφυλάξεις, όπως επισημάνθηκε στην Οδό Διονύσου.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθούν και τα παρακάτω:

Πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για όλα τα σχολεία είχε ξεκινήσει το 2018, επί Διοίκησης Ζαμάνη, μετά από το σεισμό των 4,4 Ρίχτερ στη Σταμάτα, και ολοκληρώθηκε το 2020-2021 επί Διοίκησης Καλαφατέλη. Ήταν μάλιστα ο Δήμος Διονύσου από τους ελάχιστους, όπου είχε ολοκληρωθεί. Ο έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου με Ίδιους Πόρους.

Τα πορίσματα του ελέγχου υποβλήθηκαν στον ΟΑΣΠ, αλλά δεν έγιναν δεκτά γιατί εντωμεταξύ το Τεχνικό Επιμελητήριο είχε αποφασίσει να επανεκκινήσει τη διαδικασία κληρώνοντας μηχανικούς. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και πάλι πέρυσι ο έλεγχος στα σχολεία του Δήμου.

Όπως πολλές φορές έχει καταγράψει η Οδός Διονύσου, το 2022 ο Δήμος υπέβαλε αίτημα για τη διενέργεια και του δευτεροβάθμιου ελέγχου με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ, αλλά εκκρεμούσε η έγκρισή του, μια που από τότε χρήματα δεν υπήρχαν.

Σύμφωνα, τέλος, με τις σχετικές οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο Πρωτοβάθμιος ή Ταχύς Οπτικός Έλεγχος (ΤΟΕ)  συνίσταται στην πρώτη καταγραφή και ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης και τέθηκε σε ισχύ το 2001, δυο χρόνια μετά από το φονικό σεισμό της Πάρνηθας.

Ο Δευτεροβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος (σ.σ. κατά πολύ ακριβότερος) διενεργείται για την προσεγγιστική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας με βάση αναλυτικότερους υπολογισμούς και (μη καταστροφικό) έλεγχο ποιότητας των υλικών, για όσα κτίρια προκύψει ανεπαρκής σεισμική ικανότητα με βάση τα αποτελέσματα του ΤΟΕ.

Προβλέπεται, τέλος, η αναλυτική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας και (ενδεχομένως) σύνταξη μελέτης αποκατάστασης- ενίσχυσης, για όσα κτίρια προκύψει τοπική ή γενική σεισμική ανεπάρκεια από το προηγούμενο στάδιο, σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις.