Ως κάτοικος της Άνοιξης, ως επαγγελματίας στην πολύπαθη πλατεία της, ως πατέρας παιδιών που επιθυμούν και επιζητούν να παίζουν σ’ αυτήν αλλά και ως «συντονιστής» της επιτροπής που συστάθηκε με ευθύνη του προεδρείου του Δημοτικού συμβουλίου ο υπογράφων Κωστής Κουριδάκης, νιώθω την ανάγκη να εκφράσω τις παρακάτω σκέψεις.
Τα προβλήματα και οι κυκλοφοριακές δυσκολίες δημιουργήθηκαν διαχρονικά λόγω της αύξησης του πληθυσμού, τόσο της τοπικής ενότητας αλλά, κυρίως, της αύξησης της διαμπερούς κυκλοφορίας από και προς άλλες δημοτικές ενότητες. Σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντας είναι:
η έλλειψη χώρων στάθμευσης
η απουσία σήμανσης και διαβάσεων πεζών
η έλλειψη ελέγχου και αστυνόμευσης
η απουσία επιστημονικά τεκμηριωμένης ρύθμισης της κυκλοφορίας
Όλα αυτά δημιουργούν τεράστια καθημερινά προβλήματα με κοινωνικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, των διερχομένων αλλά και στην τοπική επιχειρηματικότητα. Επίσης, επιφέρουν αυξημένους κίνδυνους για διερχόμενους και πεζούς, τόσο στην ίδια την περιοχή της πλατείας όσο και στα γειτνιάζοντα σχολεία Δημοτικού και Γυμνασίου.
Η επιτροπή συζήτησε τις προτάσεις και πρότεινε κατευθύνσεις (βλέπε σχετικό υπόμνημα), για προσωρινές και πιλοτικές ρυθμίσεις χαμηλού κόστους, γρήγορα εφαρμόσιμες μέχρι να υλοποιηθεί η απαιτούμενη (πολυπόθητη) συγκοινωνιακή μελέτη που θα πρέπει να βασιστεί τόσο στα δεδομένα της διαμπερούς κυκλοφορίας που αφορά και τις όμορες δημοτικές ενότητες, αλλά και στους στόχους του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που οφείλει ο Δήμος να υλοποιήσει. Ακόμη, στο υπόμνημα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις διευθέτησης της κυκλοφορίας τόσο στην πλατεία όσο και στις πέριξ αυτής οδούς εφαρμόζοντας βασικές κυκλοφοριακές επιλογές όπως είναι η μονοδρόμηση, η αντιδρόμηση, η εκ περιτροπής στάθμευση, η πεζοδρόμηση, η δημιουργία πεζοδρομίων, η δημιουργία διαβάσεων πεζών και η ανάγκη δημιουργίας θέσεων στάθμευσης.
Τα οποία όμως δεν συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της 9/5/2025 του Τοπικού Συμβουλίου Άνοιξης με θέμα συζήτησης το υπόμνημα που κατατέθηκε μετά την διαβούλευση.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν οι παρατάξεις ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ και ΕΥΠΟΛΙΣ και ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου. Την διοίκηση εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Α. Κουκάς ο οποίος δήλωσε ότι στα πλαίσια της ανακατασκευής του οδοστρώματος της πλατείας (που βρίσκεται σε κακό χάλι) θα γίνει και κυκλοφοριακή μελέτη. Μέχρι να γίνει αυτό, το πρόβλημα θα παραμένει άλυτο και η κατάσταση στη πλατεία θα χειροτερεύει, ειδικά τους μήνες με αυξημένη κίνηση λόγω εποχικών παραγόντων.
Και, ας δεχθούμε ότι το έργο θα γίνει σύντομα, μακάρι να δούμε το πώς θα προχωρήσει αν δεν έχει προκύψει μέριμνα για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και τη λειτουργία των καταστημάτων, γραφείων και επιχειρήσεων της πλατείας. Παραθέτω τις εξής προτάσεις που υπάρχουν και στο υπόμνημα και πιστεύω ότι πρέπει να συζητηθούν:
Μείωση των συμβαλλόντων δρόμων στην πλατεία
Αυτή η επιλογή είναι κρίσιμη διότι μειώνει τις κινήσεις περιπορείας και τον αριθμό των οχημάτων που επιλέγουν να εισέλθουν στην πλατεία. Αυτό επιτυγχάνεται με την μονοδρόμηση ή ακόμα καλύτερα με την πεζοδρόμηση οδών. Συγκεκριμένα η Βορ. Ηπείρου να μονοδρομηθεί, να γίνει μόνο κάθοδος, η Ι. Μεταξά και η Κ. Παλαμά να πεζοδρομηθούν ή να γίνουν ήπιας διέλευσης με παράλληλη την διερεύνηση δημιουργίας χώρων στάθμευσης σε παρόδια οικόπεδα.
Χώροι στάθμευσης
Δημιουργία χώρων στάθμευσης πέριξ της πλατείας σε ιδιωτικά οικόπεδα με την συνεργασία του δήμου και των ιδιοκτητών. Πλήρης απαγόρευση στάθμευσης πάνω στην πλατεία εκτός των σημείων όπου υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι στάθμευσης. Κίνητρα-αντικίνητρα και κατευθύνσεις για την απελευθέρωση και δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης. Εκ περιτροπής στάθμευση στις οδούς που συμβάλλουν στην πλατεία εφόσον το επιτρέπει το πλάτος τους
Ρύθμιση της κυκλοφορίας στις οδούς πέριξ της πλατείας
Είναι απαραίτητο να εξετάσουμε την ρύθμιση της κυκλοφορίας γύρω από τα σχολεία και την εκκλησία και εκτροπή των οχημάτων που συμβάλλουν στην πλατεία από τις περιμετρικές οδούς με μονοδρομήσεις και αντιδρομήσεις χωρίς παράλληλα να επιβαρύνουμε υπέρμετρα άλλες.
Με το σκεπτικό αυτό, ειδικότερα και συνεκτιμώντας τα προηγούμενα δεδομένα, προκύπτουν τα παρακάτω:
- – Μονοδρόμηση Βορ. Ηπείρου κάθοδος προς πλατεία
- – Μονοδρόμηση Κοιμ. Θεοτόκου άνοδος προς Λυκαβηττού
- – Μονοδρόμηση Κανάρη κάθοδος προς Σχολεία
- – Μονοδρόμηση Κορυτσάς άνοδος προς Τζον Κέννεντυ – Λυκαβηττού
- – Μονοδρόμηση Τζον Κέννεντυ από Κορυτσάς μέχρι διασταύρωση Κανάρη
- – Μονοδρόμηση Τζον Κέννεντυ από Αναπαύσεως μέχρι διασταύρωση Βορ. Ηπείρου με κατεύθυνση προς Λυκαβηττού
- – Πλατεία Άνοιξης πεζοδρόμηση τμήματος από Ανοίξεως – Σταμάτας μέχρι Βορ. Ηπείρου (Φούρνος Θόδωρος, Μέδιμνος)
- – Μονοδρόμηση Τζον Κέννεντυ προς Λυκαβηττού μέχρι διασταύρωση Βορ. Ηπείρου
- – Μονοδρόμηση Μεγ. Αλεξάνδρου από Πλατεία Άνοιξης μέχρι Κανάρη.
- – Στην περίπτωση της επιλογής διατήρησης αμφίδρομης κίνησης στο τμήμα της καμπύλης (ΟΠΑΠ Ντόφης) από την μεγάλη εκκλησία προς την παλαιά εκκλησία πρέπει να απαγορευτεί η στάθμευση και στις δύο πλευρές.
- – Στο τμήμα της Μεγ. Αλεξάνδρου με αμφίδρομη κίνηση από Κανάρη προς Άγ. Στέφανο τουλάχιστον μέχρι την οδό Ορφέως πρέπει να απαγορευτεί η στάθμευση και στις δύο πλευρές.
Η άποψή μου σχετικά με την κίνηση στην Αθηνών – Χαλκίδος είναι υπέρ της μονοδρόμησής της προς την Πλατεία με τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
– παράλληλη δημιουργία χώρων στάθμευσης στη μία πλευρά της οδού
– δημιουργία ζώνης κίνησης πεζών
– μονοδρόμηση Σολωμού και Φ. Καρρά προς Ανοίξεως – Σταμάτας
Στην περίπτωση επιλογής της αμφίδρομης κυκλοφορίας θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της πλήρους απαγόρευσης στάθμευσης της πλατείας μέχρι την Σολωμού και τουλάχιστον πλήρης απαγόρευση στάθμευσης από την αρχή της Αθηνών – Χαλκίδος στην διασταύρωση με Μαραθώνος μέχρι τη συμβολή της με την οδό Φλέμινγκ.
Η διαχείριση του κυκλοφοριακού στην περιοχή της πλατείας της Άνοιξης είναι ένα σύνθετο έργο, άρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα απέναντι στους κατοίκους χωρίς μικροπολιτικές πρακτικές. Ωστόσο, η εμπειρία όλων αυτών των χρόνων δείχνει ότι μάλλον θα αργήσει πολύ να γίνει κάτι λόγω της φοβικότητας στη λήψη αποφάσεων. Εμείς είμαστε παρόντες με όση γνώση και δύναμη διαθέτουμε για να συμβάλλουμε στην βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας μας. Επισημαίνω ότι όλες οι παραπάνω προτάσεις παρεμβάσεων μπορούν να εφαρμοστούν εν μέρει ή στο σύνολό τους πιλοτικά και με χαμηλό κόστος. Η εφαρμογή τους θα οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην εκπόνηση της συνολικής κυκλοφοριακής και συγκοινωνιακής μελέτης που έχει ανάγκη ο Δήμος Διονύσου.
Κωστής Δ. Κουριδάκης
Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ